Homemade Hummus

Afgelopen vrijdag was het internationale hummusdag. Ja, ze bedenken echt overal een dag voor ๐Ÿ˜‚ Matthijs van Radio Lelystad vroeg aan mij tijdens de radio-uitzending van Luid(t) je weekend in of ik het recept wilde delen. Dus bij deze deel ik het recept ook heel graag met jou. Je vindt het simpele recept hier ๐Ÿ‘‡๐Ÿป


Homemade Hummus

Uit het kookboek Hummus, 67 recepten voor hummus, spreads en dips


Recept: Basishummus

  • 225 gram kikkererwten uit blik (zonder suiker), afgespoeld en uitgelekt (of eerst zelf gedroogde kikkererwten een nacht laten weken en koken)
  • 50 ml water
  • 40 gram tahin (bruine tahin vind ik lekkerder dan de witte tahin, zeker te vinden in de biowinkel)
  • sap van 1/2 citroen
  • 1 teen knoflook
  • 1/2 tl zout (minder mag uiteraard ook)

Pureer alle ingrediënten in een keukenmachine of blender. Oorspronkelijk hoort het dat je op het moment van serveren er een scheut goede olijfolie extra vierge overheen sprenkelt. Maar wil je op calorieën besparen, kun je dit ook prima weglaten. Thatโ€™s it!


Tip
Voor een fijner resultaat kun je vooraf alle vliesjes van de kikkererwten halen. Rol ze dan eerst even door een schone theedoek, dan laten de vliesjes makkelijk los.


Lekker op een zilvervlies rijstwafel, amandelcracker, volkorenbroodje, plakjes komkommer, paprikabootjes, wrap etc.

Ook te gebruiken als dip met rauwkost als repen paprika, bleekselderij, wortel, plakjes radijs etc. Maak lange stengels, vul een lang glas met een paar scheppen hummus en zet de stengels in het glas.


Variatie: Gedroogde tomatenhummus

  • 4 el zelfgemaakte hummus (zie recept hierboven)
  • 4 gedroogde tomaten in olie, in kleine stukjes gesneden
  • 1 mespunt fijngehakte rode chilipeper als je van pittig houdt
  • ¼ knoflookteen, fijngehakt

Meng alles door elkaar.


Variatie: Pindakaashummus

  • alle ingrediënten basishummus
  • 3 el pindakaas
  • 1½ tl komijnpoeder (djinten)
  • wat citroensap om op smaak te brengen
  • olijfolie om op smaak te brengen

Meng de basisingrediënten met de pindakaas en komijnpoeder goed in de keukenmachine. Breng op smaak met zout, peper, citroensap en olijfolie. 


Bewaartip
Bewaar in een afgesloten bakje in de koelkast tot wel 5 dagen.
Over de schrijver
Al vanaf jonge leeftijd was (over)eten en mijn (over)gewicht een ding. Eind 2001 woog ik, na vele mislukte afvalpogingen, 107,7 kilo. Pas toen ik het diรซten los liet, kreeg ik grip op mijn gewicht. Ook heb ik diverse opleidingen rondom afvallen, gezondheid, veranderen gedaan. Ik snap dus helemaal waar jij tegenaan loopt bij het afvallen en volhouden en ik kan je op diverse manieren helpen.
Reactie plaatsen