Haalbare doelen stellen

De emoticon op Whatsapp knalde van mijn telefoonscherm. Ik voelde haar frustratie en teleurstelling. Ze had zich voorgenomen om elke dag een ommetje van 20 minuten te doen, maar van de zeven keer was het slechts vier keer gelukt. Ze baalde als een stekker.

Zo was ik vroeger ook. Ik stelde doelen waarvan ik vond dat ik die makkelijk zou moeten halen. ‘Wat stelt elke dag een rondje van 20 minuten lopen nou op een hele dag voor?’

Stel jij je doelen ook zo op omdat je vindt dat dat toch het minimum is en het dus haalbaar moet zijn? Lees dan nog even door.

Want helaas werkt het zo niet in de praktijk. Iets in je hoofd kan nog zo makkelijk lijken, maar je hebt op een dag meer te doen dan een ommetje lopen of drie gezonde maaltijden op tafel toveren. Het is niet zo dat je iets anders van je to do lijstje af haalt waardoor dit makkelijk in je dag past of wel? Eigenlijk verwacht je van jezelf dat je dit er eventjes bij doet.

Dat valt vaak vies tegen. De kans dat jij je te hoog gestelde doelen haalt is ontzettend klein en het resultaat is dikke vette teleurstelling en opnieuw het bewijs dat je een slappeling zonder doorzettingsvermogen bent die niets voor elkaar krijgt en al helemaal nooit op het gewicht komt waar je zo naar verlangt.

Ik vergelijk doelen stellen vaak met trainen om spiermassa op te bouwen. Lukraak lekker veel gewicht nemen, omdat je vindt dat je op jouw leeftijd toch minimaal X kilo moet kunnen wegduwen en Y herhalingen moet kunnen maken, is vragen om blessures. En eenmaal geblesseerd ben je veel verder van huis. Je baalt, bent boos op je lijf omdat ‘ie niet meewerkt en komt aan omdat je minder beweegt.

Een goede trainer zorgt ervoor dat jij eerst de beweging tot in de puntjes goed kunt uitvoeren. Focus op techniek zonder gewicht, daarna met een beetje gewicht en pas als dit echt goed gaat, is er ruimte om het gewicht stap voor stap op te voeren. Elke keer nét een beetje buiten de zone van wat je aankunt, zodat je lichaam rustig kan wennen aan de nieuwe belasting en zich daaraan kan aanpassen.

Op deze manier train je blessurevrij, blijft trainen goed te doen én vind je het misschien zelfs wel leuk, omdat je merkt dat het je steeds makkelijker af gaat, je sterker wordt en je makkelijker beweegt in het dagelijks leven.

Een week later zette mijn klant deze foto in de groepsapp

“Ik stelde elke keer een hoog doel qua stappen omdat ik vond dat ik dat wel even moest doen. Ik heb het vorige week zondag bijgesteld naar 5000 per dag. Mijn doel verlagen voelde als falen, maar uiteindelijk ben ik superblij, want tot op heden heb ik mijn doel elke dag gehaald  met als klapper een dagje Efteling  Super trots op mezelf. Nu volhouden en uiteindelijk opbouwen.”

Door haar doel te verlagen zorgde ze ervoor dat iets dat eigenlijk kansloos was ineens relatief makkelijk haalbaar werd. En raad eens wat positiever voor je brein en daardoor ook je humeur en de zin om dingen te ondernemen werkt?

Uiteraard is er een stretch nodig om jezelf uit te dagen, want er moet iets meer gebeuren dan wat je al deed als je je doel van afvallen en later op gewicht blijven wilt halen. Maar die stretch komt vanzelf.

Het allerbelangrijkst is dat je eerst de techniek onder de knie krijgt, net als bij het trainen. In het geval van de ommetjes het elke dag tijd maken voor een ommetje en een minimale hoeveelheid stappen of minuten die je in eerste instantie met twee vingers in je neus doet. Zo’n aantal waarbij je brein lekker in de weerstand springt ‘omdat het toch geen zoden aan de dijk zet!’

Maar dat laag gestelde doel is nodig om ervoor te zorgen dat je dit doel altijd kan halen. Ook als je moe bent of geen zin hebt.

En als je het doel elke dag met gemak daadwerkelijk haalt, kun je vanzelf uitbouwen met extra tijd en/of stappen of door je looptempo te verhogen.

En het grappige is, je merkt vanzelf wanneer je hieraan aan toe bent, want je voelt zelf aan dat het tijd is voor uitbreiding en dan doe je het met vertrouwen en hopelijk zelfs af en toe met plezier.

Merk je dat het lastig vindt om je doelen klein te houden, omdat je er eigenlijk van alles van vindt of weet je niet goed hoe je jouw doel kan verkleinen? Plan dan eens gratis een gesprek in. Met plezier maak ik wat tijd voor je vrij om samen te kijken wat jij nou nodig hebt om je doelen zo op te stellen dat ze haalbaar zijn en ook nog zoden aan de dijk zetten. Zet het gesprek meteen in mijn agenda.

Over de schrijver
Al vanaf jonge leeftijd was (over)eten en mijn (over)gewicht een ding. Eind 2001 woog ik, na vele mislukte afvalpogingen, 107,7 kilo. Pas toen ik het diëten los liet, kreeg ik grip op mijn gewicht. Ook heb ik diverse opleidingen rondom afvallen, gezondheid, veranderen gedaan. Ik snap dus helemaal waar jij tegenaan loopt bij het afvallen en volhouden en ik kan je op diverse manieren helpen.
Reactie plaatsen