Blogs over mindset bij afvallen en veranderen
Mindset
Mindset
156 min

36 blogs over MINDSET bij afvallen en je leefstijl veranderen

156 min

Klik op één van de titels in de inhoudsopgave aan de linkerzijde. Als de techniek meewerkt word je direct naar het betreffende blog gebracht. En anders even lekker langs alle blogs scrollen tot je een titel tegenkomt die je aanspreekt. 😊

Trek alles in twijfel als je wilt afvallen en betere keuzes wilt maken


Deze quote van Rumi kwam ik laatst in een mail tegen:

"I should be suspicious of what I want."

Vertaling: “Ik zou moeten twijfelen aan wat ik wil.”

Eigenlijk kun je zeggen dat 'alles wat je wilt in twijfel trekken' de basis is van mindsetwerk.

Als je definitief wilt afrekenen met jouw overgewicht, eetbuien of ongezonde (leef)gewoontes, is het nodig om je hunkeringen, verlangens en weerstanden te onderzoeken. Doe je dat niet, dan is de kans groot dat je dingen eet en doet die je juist niet wilt doen en dingen níet doet die je juist wél belangrijk vindt en waarvan je weet dat het goed voor je is. 

Stel je ziet de laatste muffin met stukken chocola in de keuken op het werk.

“Oeh, lekker, daar heb ik nou echt zin in.”

Als muffins jouw favoriet zijn, schiet die zin schiet gelijk door je hoofd. Je kunt die gedachte, zelfs al je zou willen, niet tegenhouden. En als dit de enige zin is die in jouw gedachten langskomt, dan eindigt die muffin uiteraard in jouw buik.

Waarschijnlijk praat je het zelfs ook nog goed.

  • Het gaat al dagen goed. Dit kan wel een keertje.
  • Morgen let ik beter op.
  • Anders droogt 'ie uit en wordt 'ie weggegooid. Zonde.
  • Dan is die verleiding er tenminste niet meer.

Maar heb je hetgeen jij wilt wel eens in twijfel getrokken?

Hoe ziet dat eruit, iets in twijfel trekken?

Een paar voorbeelden van zinnen die je zou kunnen denken achter “Oeh, lekker, daar heb ik nou echt zin in.”:

Ja, het is echt lekker, maar...

  • Is dit het echt waard?
  • Heb ik eigenlijk wel trek?
  • Ben ik bereid om een uurtje te wachten en opnieuw te overwegen?
  • Is dit een bewuste keuze of juist een impulsieve keuze?
  • Is dit misschien een afleiding van iets dat ik écht nodig heb of wil?
  • Is dit de persoon die ik wil zijn? Wil ik iemand zijn die elke muffin die ik tegenkom opeet?

De kunst is om dit soort vragen aan jezelf stellen, nadat je brein je heeft geattendeerd op iets heel lekkers. Of als jouw brein jou de tip heeft gegeven om toch maar niet naar de sportschool te gaan. Want je bent al moe, je hebt wel een avondje op de bank verdiend.

 Als je direct na jouw eerste primaire gedachte dit soort vragen aan jezelf stelt en dus jouw verlangen in twijfel trekt, dan geef jij jouw mindset een upgrade. Je wordt een betere denker.

Én precies wat is nodig als jij wilt afvallen zonder dieet. Zodat jij op verleidelijke momenten tóch voor die gezondere (niet persé leukere of gemakkelijkere) keuze kan gaan. Zodat jij jezelf kan tegenhouden als jij jezelf ergens onderuit probeert te kletsen, terwijl je weet dat het beter zou zijn om datgene wel te doen.

Wil jij ook een betere denker worden?

Maar kun je wel wat hulp en extra tips gebruiken bij het oefenen? Zodat je eindelijk grip krijgt op jouw eetgedrag en gewicht? Vraag dan gratis een Ann-alyse aan. In dit online gesprek kijken we even samen waar jij nou precies tegenaan loopt en wat je nodig hebt om dit te veranderen.

En woon je toevallig in de buurt van Lelystad?

Doe dan zeker mee met het offline GLI traject CooL met Ann.

GLI staat voor Gecombineerde Leefstijlinterventie en CooL staat voor Coaching op Leefstijl.

Dit tweejarige groepstraject, inclusief een aantal individuele gesprekken, wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Zonder invloed op je eigen risico. Lekker! 💪 Je hebt al recht op vergoeding als je een BMI hebt van 25+ én een buikomvang > 88 cm (vrouw) en > 102 cm (man) hebt. En er zijn ook andere redenen om in aanmerking te komen voor vergoeding.

De volledige inhoud van het traject en exacte voorwaarden vind je hier.

Als jij alles waar je naar verlangt en hunkert in twijfel zou trekken en die betere denker zou zijn, wat zou dan allemaal anders gaan in je leven? Voel je vrij om te mailen naar info@annscoaching.nl. Ik lees alle reacties persoonlijk!

PS: Wil je eerst checken of het GLI Cool met Ann traject bij je past? Stuur me gerust een bericht via Whatsapp (06-48821600) of mail je telefoonnummer. Dan kletsen we even.


21-09-2023

____________________________________________________________________


3 tips om door te zetten, geïnspireerd op een slak!


Laatst liep ik mijn vaste ochtend Ommetje en onderweg viel mijn blik toevallig op een slak in een coniferenstruik. Ik bekeek hem aandachtig en besefte dat hij op de afgrond afkroop. De richting die hij had gekozen zou niet zo handig blijken te zijn. Ik heb niet de tijd genomen om te observeren hoe de slak dit probleem zou oplossen, maar ik kreeg hierdoor wel inspiratie voor de drie tips in dit blog. 

TIP 1. Als de gekozen richting niet werkt, werk dan niet harder, maar kies dan een andere richting

Deze slak komt er snel (of eh, langzaam) achter dat zijn gekozen richting hem naar het einde van het takje brengt. Daar wacht hem de afgrond. Op enig moment realiseert hij zich vast dat de gekozen richting niet voor hem werkt. Hij moet een andere richting op.

Vertaal dit nou eens naar het veranderen van je leefstijl.

Misschien wil je afvallen, gezondere keuzes maken op eetgebied, stoppen met snacken, vroeger naar bed of wat dan ook. Als je keer op keer merkt dat de manier waarop je het nu aanpakt niet werkt, ga dan niet nóg harder proberen het op deze manier aan te pakken. De kans dat dit de oplossing is, is klein. Beter kun je kijken hoe je de richting kunt veranderen.

Waar heb ik nog niet aan gedacht? Wat kan een beetje anders? Wat is een andere aanpak die je kunt testen? Wie of wat kan het makkelijker, slimmer of leuker voor jou maken?

Stel jezelf dit soort vragen, zodat je niet blijft hangen in het probleem. Vragen als “Waarom doe ik dit toch steeds? Waarom kan ik dit nou niet?” zorgen ervoor dat jouw brein op zoek gaat naar de antwoorden op die vragen. Is nou niet echt motiverend toch? Om alle redenen opgesomd te zien waarom het niet lukt. Stel dus vragen die jou naar een mogelijke oplossing brengen en ga die richting uit. 

TIP 2. Wen aan het gevoel van wiebelig, onzeker en oncomfortabel

Deze slak zat op een wiebelig takje en hij had nog geen idee wat hem in de toekomst te wachten stond. In dit geval een afgrond, maar het kan ook een flinke windvlaag of een overactieve kleuter zijn die in hem een leuk speelkameraadje ziet.

Nou heb ik geen idee hoe een slak dit ervaart, maar wij mensen voelen ons oncomfortabel als wij geen idee hebben of iets werkt of als we iets moeten doen waar we niet goed in zijn of wat we nieuw moeten leren.

Jouw ongemak komt door jouw gedachtes: bv. “Jeetje, dat hele afvallen is lastig en stom. Het is me nooit gelukt, waarom zou het nu wel lukken? Laat maar.”)

Jouw ongemak kan ook komen door jouw emoties: het voelt zwaar en lastig om verleidingen te weerstaan. Je voelt twijfels over je keuzes of voelt angst om te mislukken. Je bent boos op jezelf, de situatie of de hele wereld of voelt schaamte omdat je weer in je valkuil gedonderd bent.

Fysieke sensaties kunnen ook voor ongemak zorgen: gespannen schouders of nekspieren, sensaties in je lijf die wijzen op onrust, wellicht versnelt je adem of wordt die oppervlakkiger als je op lastige situaties stuit.

Dit zijn allemaal geen aangename ervaringen en ja, ze duiken vooral op als jij iets in jouw gedrag wilt veranderen in je leven. Je brein doet het vooral goed op alles veilig bij het oude laten. Alles wat anders of nieuw is of nog niet met gemak gaat voelt per definitie oncomfortabel.

Ergens heb jij waarschijnlijk ook nog de overtuiging dat jij na 3x oefenen iets onder de knie moet hebben. Dat het kiezen voor gezond binnen een week ofzo toch echt wel een stuk makkelijker, sneller en automatisch moet gaan. Met die verwachting is het logisch dat je het afvallen of kiezen voor gezond niet volhoudt en oncomfortabel voelt.

Als je accepteert dat het gewiebel, fouten maken, tig keer het nieuwe gedrag herhalen en jezelf oncomfortabel voelen erbij hoort, geeft dat rust en vertrouwen. Je bent, ondanks al dat ongemak, op de goede weg! En naarmate je vaker voor het nieuwe gedrag kiest, zal het steeds ietsje makkelijker en comfortabeler voelen.

TIP 3. Ga langzaam

Een slak is langzaam en toch komt hij waar hij wil zijn. De kans dat hij onderuit gaat, omdat hij iets over het hoofd ziet in zijn haast, is klein. Door het rustige tempo en de kleine stapjes (glijmomentjes 😉) kan hij zaken zien aankomen, voelt het allemaal overzichtelijk en heeft hij de mogelijkheid om dingen aan te passen of een andere richting kiezen.

Plak dit op het veranderen van jouw leefstijl en gedrag. Jouw haast, hoge eisen aan jezelf en veel te grote en moeilijke stappen geven stress. Naast het feit dat stress je hormoonhuishouding in de war schopt en jouw lijf in de ‘vet-opslagstand’ zet, kun je dit tempo niet bijbenen. Jouw gewenste gedrag is nieuw en anders dan het gedrag dat je voorheen duizenden keren op de automatische piloot deed.

Nieuw gedrag toepassen kost jouw brein ontzettend veel aandacht en energie. En dit is niet het enige dat iets van jouw aandacht en energie vraagt. Je hebt naast jouw ‘afval- en gezonder worden’ wens een heel leven. Huis, gezin, werk, sociale contacten en activiteiten etc. Ook hieraan moet jij jouw aandacht-, tijd en energie besteden.

Kleine stapjes en lage eisen lijken ervoor te zorgen dat jouw energieke en slanke versie van jezelf eindeloos ver weg is. Maar wees die slak. Ga rustig, en gestaag. Dan kom je er, sneller en met meer gemak. Echt fijner dan dat je elke keer van het hek of die struik dondert en je hele weg gefrustreerd opnieuw omhoog moet klimmen.

Weet jij ook nog een leuke associatie waarbij een slak als goed voorbeeld kan dienen? Laat het me weten. 😀

Enneh, heb je al zo vaak pogingen gedaan om je gedrag en leefstijl te veranderen en voel je spanning als je er alleen al aan denkt om weer een nieuwe poging te wagen? Laat mij dan even gratis en vrijblijvend met je meekijken. Samen onderzoeken we wat jou belemmert om definitief af te rekenen met jouw overgewicht of ongezonde gewoontes en we kijken natuurlijk meteen naar wat jij nodig hebt om hier verandering in te brengen op een ontspannen manier.

Ja, ik wil samen gratis onderzoeken hoe ik wél ga volhouden

PS: Woon je in (de buurt van) Lelystad en lijkt groepscoaching jou een prettige vorm, om aan jezelf en je gewicht te werken, op weg naar de energieke en slankere versie van jezelf? Kijk dan eens of mijn CooL met Ann traject iets voor jou is.

15-08-2023

___________________________________________________________________ 

Hoe zet je de knop om?


Ik hoor het mensen zo makkelijk zeggen.

“Ineens ging de knop om.”

“De knop is nog niet om.”

“Tja, hoe krijg ik die knop weer om hè?”

Maar... bestaat die knop wel?

Een knop die je omzet?

Het suggereert dat je van jezelf verwacht dat als de knop eenmaal om is dat je altijd op die manier functioneert. Dan is het niet gek dat je door die verwachting ontmoedigt raakt als je terugvalt in oud gedrag.

Het is dus een terechte vraag: Bestaat er wel een knop in een mensenbrein?

Ik denk het niet.

Wij mensen zijn geen robots of computers die je aan of uit zet. We hebben een brein en die reageert op omstandigheden.

Jouw brein zit vol met oude programma's

En die oude programma’s staan naast jouw nieuwe meer gewenste gedrag en keuzes. Ze zijn nog steeds beschikbaar voor je brein om af te spelen. En dat zal ook onherroepelijk gebeuren onder bepaalde omstandigheden.

  • Bij vermoeidheid
  • Bij drukke en stressvolle tijden
  • Op baaldagen
  • Op momenten dat je bij de groep wilt horen of op vakantie bent
  • Op dagen dat je motivatie ver te zoeken is

Is dan de knop teruggedraaid?


Of is dit gewoon iets dat bij het mensenleven leven hoort en waarmee je mag (moet?) leren omgaan?


Ik denk dat laatste en dat is precies waar ik me op richt in mijn programma's.

Meer kennis over voeding en bewegen en wat je wel of niet moet eten/doen heb je niet nodig. In de basis weet jij genoeg. Je weet heus wat wel en niet gezond is. Daar heb je geen 'dit mag ik wel/niet' lijstjes voor nodig.

Dit is precies de reden waarom al die tig verschillende diëten niet op de lange termijn werken en de reden dat het jojo effect bestaat.

Ga aan de slag met andere zaken!

  • Bewustwording over waarom jij doet zoals je doet
  • Ontdekken waar jouw behoeftes liggen
  • Leren omgaan met weerstand, jezelf hierin kunnen begeleiden
  • Eerlijk naar jezelf leren kijken en zijn
  • Onderzoeken of en waar onbewust energie weglekt en hoe je dit voorkomt

Om maar even wat te noemen te noemen.

En heb je geen idee waar te beginnen? Plan dan even een gesprek in, kijken we daar samen even naar. Kost je alleen een half uurtje van jouw tijd, verder niets.

 24-04-2023

__________________________________________________________________


Zie je brein als een overenthousiaste puppy en bied makkelijker weerstand aan verleidingen


Speeksel vliegt in het rond en oren springen blij op en neer, terwijl hij in volle vaart met de plastic piepende speelgoedkip voor de zoveelste keer op je af rent. Blij legt hij zijn buit bij je voeten. Vol verwachting kijkt hij naar je op en enthousiast geblaf zorgt bij jou bijna voor piepende oren.

“Nog een keer! Dit is leuk! Laten we samen verder spelen! Kom nou?!”

Steeds weer opnieuw komt de puppy goedgemutst en goedbedoeld op je af en helpt jou herinneren aan het feit dat jij die speelgoedkip moet weggooien en jullie het samen heel gezellig hebben.

Houd het beeld van deze puppy die steeds opnieuw op je afrent voor de rest van dit blog op je netvlies. Je gaat straks begrijpen waarom. 😉 

Stel, je hebt goede voornemens

Je wilt graag afvallen of gezonder eten. Meer bewegen is ook fijn. En je maakt hier een plan voor.

Niet meer lekker snacken als je kinderen op bed liggen en jij eindelijk onderuit gezakt op de bank kan ontspannen bij je favoriete Netflexserie. Je kan ook TV kijken zonder chocola of chips. Die ongezonde meuk is nergens voor nodig!

In de ochtend kun je mooi vóór je werk naar de sportschool of dat rondje wandelen in plaats van nog even in je heerlijk warme bed vertoeven door 5x de wekker met de snoozeknop tot zwijgen te brengen.

Hoppa. Vol positieve motivatie ga je aan de slag. 

Maar na een paar dagen ebt je motivatie weg

Gedachten aan heerlijke Tony Chocolonely’s met crunchy zoete en zoute stukjes kruipen in je hoofd.

“Ga weg! Ik wil niet aan chocola denken. Ik wil niet eten!”

Maar je hoofd houdt zich niet stil. In tegendeel. In gedachten ga je de inhoud van de koelkast en voorraadkasten na. De ene na de andere briljante snackoptie passeert de revue. Je krijgt er honger van.

F*ck!

Je ziet jezelf voor de bijl gaan en propt alle M&M’s uit de geopende zak die je voor je kinderen wilde bewaren in je mond.

“Zie je wel. Ik kan dit niet. Weer mislukt.” 

Jouw brein is als een overenthousiaste puppy in jouw hoofd

Goedbedoeld en enthousiast herinnert jouw brein jou keer op keer onvermoeid aan briljante ideeën:

“Lekker die Tony chocolonely wegwerken. In de koelkast ligt nog je favoriete kaas. 😋 Dat pak koekjes moet ook op. Dan is het maar weg. Je hebt het tenslotte verdiend, vandaag was het weer zo’n K-dag.

Enneh...sporten kan een andere keer wel. En ach, nog één aflevering kan geen kwaad. Het is nu nét zo spannend!”

Er was een tijd dat jij dit briljante en fijne ideeën vond, alleen wil jij nu andere keuzes maken. Je overgewicht zit je in de weg en je vindt het belangrijk om goed voor jezelf en je lichaam te zorgen. Je wilt graag met meer energie de dag doorkomen en lekker actief met je kinderen spelen. 

Een deel van jouw brein heeft echter geen flauw benul van jouw nieuwe plannen

En goed bedoeld herinnert het jou aan die fijne oude vertrouwde keuzes die jou altijd een goed gevoel gaven. Je brein brengt het enthousiast. Verleidelijk. Onschuldig. Net als die jonge puppy die die piepende speelgoedkip voor je voeten legt. Hij kijkt je met grote bruine puppy-ogen smekend aan.

Alsof het wil zeggen: “Weet je nog? Laten we dit eten, dat vind je toch altijd zo lekker?!” “Oh, let op, na zo’n lange dag is op de bank hangen echt heel fijn!” 

Merk je gedachten op en bedank je brein

Je hoeft niet tegen je gedachten te vechten. Je brein heeft namelijk echt het beste met je voor. Het wil dat jij je goed voelt en daarom komt het met die gedachten over snacken en lekker chillen. Gewoon als herinnering. Je deed dit vroeger toch altijd?

Bedank je brein voor de attente gedachten en vertel er meteen bij dat je het anders wilt. Vertel je brein wat jij belangrijk vindt, wat je graag wilt bereiken en hoe jij je wilt voelen en welke keuzes je wilt maken.

Als je dit vaak genoeg aan je brein vertelt, zal het vanzelf minder vaak en minder enthousiast die oude briljante ideeën komen aandragen. 

Als je moe bent en/of stress hebt is weerstand bieden véél lastiger

Juist op de momenten dat jij je niet lekker in je vel voelt zal jouw brein constant de verleidelijke gedachten, die jij juist niet wilt, blijven aandragen en geef je je makkelijk gewonnen. Net als vroeger.

Op dieet gaan of jezelf voornemen om niet te snacken is zinloos als vermoeidheid en stress het échte probleem zijn. Dáár moet je eerst mee aan de slag.

In mijn nieuwe traject Leg jouw fundament met Ann focussen we ons volledig op het vergroten van jouw energie, veerkracht en wilskracht. Plan meteen gratis een matchcall in. Kletsen we even en kijken we of we samen matchen en of dit traject bij je past op dit moment.

07-03-2023

__________________________________________________________________

Afvallen zonder dieet begint hier


Eén van de redenen waarom je snaait, teveel op de bank plakt en jij nog niet de ideale versie van jezelf bent, is dat je emoties slecht kunt toelaten en durft te ervaren.

Logisch.

Ons mensenbrein is zeer getraind in het vermijden van vervelende gevoelens en het opzoeken van prettige sensaties.

Daarnaast is 'omgaan met emoties' geen vak op school en moeten we van jongs af aan onwelkome emoties zoals verveling, pijn, boosheid, jaloezie en verdriet zo snel mogelijk onderdrukken van onze omgeving.

We leren niet om op een gezonde helpende manier met onze emoties om te gaan.

Niet op school en niet van onze ouders. Die daar natuurlijk ook geen les in hebben gehad. Can't blame them!

Gelukkig is er wel een ontwikkeling van bewustwording gaande, dus ik heb goede hoop voor volgende generaties.

Intussen hebben jij en ik zelf werk te doen om snaaien en overeten niet meer te gebruiken als pleister, beloning en/of afleider.

Netflix tip

Om je hierbij te helpen kan ik de Netflix documentaire Stutz, waarin maker Jonah Hill en psychiater Phil Stutz zich zeer kwetsbaar opstellen, van harte aanraden om lekker onder een dekentje op de bank te bingen.

Mooie tools worden met de nodige humor besproken, visueel weergegeven en gedemonstreerd. Tools die je dagelijks kunt inzetten om het leven, met alle emoties en gedachten die daarbij komen kijken, te dragen.

Je leert om het leven zoals het is te accepteren en om jezelf te begeleiden naar een lichtere plek.

 🧡 Dan heb je dat snaaien en overeten niet meer nodig.

Is de docu (die je voor de tools wellicht een paar keer moet kijken) alleen niet genoeg en kun je wel een beetje hulp, een cheerleader en een spiegel gebruiken, net zoals Jonah Hill?

Plan dan gratis en vrijblijvend een Waarom lukt het me niet - analyse in, dan kijken we samen of wij matchen of dat iets of iemand anders jou beter kan helpen. 🍀

06-12-2022

__________________________________________________________________

De 1/3 regel - voor als je jezelf vergelijkt met anderen en 'verliest'


Ken je ze? Die mensen die met gemak nee zeggen tegen (aangeboden) koek, taart, chips en chocola. Of die gewoon maat houden en na twee stukjes de rest van die Tony Chocolonely reep terugleggen in de kast, waar de rest van de reep gerust nog een week ligt, zonder dat ‘ie hen de hele dag toeroept “Hier ben ik. Eet mij. Ik ben zo lekker. Maak mij gewoon maar op, dan ben ik weg en heb je geen last meer van mij. Je hebt mij nodig. Je hebt mij verdiend!”

Ik behoor niet tot die categorie mensen en jij waarschijnlijk ook niet als je dit blog leest.

En man man, wat was ik vroeger jaloers op de mensen die nee zeiden en maat hielden. Ik baalde van mezelf als een stekker omdat ik te zwak was en ‘zoiets simpels’ als eten laten staan niet kon.

Vergelijken is tricky

Vergelijken kan twee uitkomsten hebben. Of je wordt er op een positieve manier door gestimuleerd en geïnspireerd of het haalt je onderuit en het zorgt ervoor dat je je rot voelt. Door mezelf te vergelijken met de mensen die met gemak nee zeiden en maat hielden voelde ik mezelf minder. Machteloos zelfs. Waarbij steevast de vraag “Waarom kan ik dat nou niet??” in mijn hoofd oppopte.

Ik voelde me minder, totdat ik achter het bestaan van de 1/3 regel kwam.

De 1/3 regel

De 1/3 regel is een soort wetmatigheid die mensen grofweg in drie groepen verdeelt en je kunt hem op veel situaties toepassen. Zo ook op de gevoeligheid voor snacken en weten dat de 1/3 regel bestaat geeft een bepaalde vorm van rust voor mij en veel van mijn klanten.

De 1/3 regel toegepast op de gevoeligheid voor snacken

Groep 1

De mensen in deze groep lopen totaal niet warm en koud voor snacks als chocola, koekjes, taart, chips etc. Het boeit hen gewoon niet. Als het wordt aangeboden eten ze het misschien, maar met hetzelfde gemak zeggen ze nee en voelen zich op geen enkele manier tekort gedaan. Ze denken zelden aan eten, het is meer functioneel dan iets anders en je zal hen niet zo snel een pint Ben & Jerry’s zien afrekenen bij de kassa.

Groep 2

De mensen in deze groep kunnen het lekkers best waarderen en eten het zeker, maar als het er niet is, vinden ze het net zo gezellig en prima. Het is hen om het even. Dit zijn de mensen die een stukje afbreken en de rest van de BonBonBloc terugleggen en het na één oreo voor gezien houden.

Groep 3

De mensen in deze groep gaan helemaal ‘aan’ als ze alleen al denken aan chocola en ander lekkers, laat staan als het voor het grijpen ligt. Nee zeggen en verleidingen weerstaan is ingewikkeld en kost veel moeite. Als ze aan iets beginnen móet het gewoon op.

Tot welke groep behoor jij?

Ik behoor duidelijk tot de derde groep en het grappige is dat ik mezelf vergelijk met iemand uit groep 1 waarbij ik dus een totale loser ben in vergelijking met die ‘sterke ander’.

Ik vraag diegene zelfs uit, op zoek naar die ene magische tip die het verschil gaat maken. De tip waardoor ik wél ineens met gemak mijn neus ophaal tegen een versgebakken goddelijk geurende brownie terwijl ik mompel “Niet zo’n trek, nee dank je”.

Als reactie op de vraag “Hoe doe jij dat nou eigenlijk?” halen de mensen uit groep 1 hun schouders op en zeggen “Ik doe het gewoon. Het is super simpel.” Aargghh… Geen magische tip. Ze doen het gewoon. Hoe dan?? vroeg ik mezelf, groen en geel van jaloezie, dan af.

Vergelijk jezelf met uit dezelfde groep

Het is appels en peren vergelijken als je jezelf vergelijkt met iemand die totaal geen complexe relatie heeft met eten. Je komt echt nooit gunstig uit die vergelijking, omdat die ander gewoonweg niet tot dezelfde groep behoort. Je bent niet zwak of kapot, je vergelijkt jezelf alleen met iemand die jouw probleem niet kent en dat is unfair.

Als je jezelf met een ander vergelijkt doe dat dan met iemand die tot dezelfde groep behoort als jij. Met mensen die dezelfde ingewikkelde relatie met eten hebben (gehad) en ook helemaal ‘aan’ gaan (gingen) op lekkere snacks en ook ‘bodemdrang’ kennen.

Dan kun je tips vragen: Hoe gaan zij met verleiding om en wat helpt hen om maat te houden?

Een stuk realistischer en eerlijker vergelijken. Toch? 😉

Een jaar met Ann

Hoe zijn is het om samen met anderen uit exacte dezelfde 1/3 groep met dezelfde problemen als jij aan de slag te zijn en een coach te hebben die 365 dagen naast je loopt? Een jaar waarin je oude patronen loslaat en nieuwe patronen ontwikkelt die je helpen om gezonder en slanker te worden en je helpen om betere keuzes te leren maken, ook tijdens de vakantie, feestdagen en als je een bak aan stress hebt omdat het op je werk of binnen je gezin niet helemaal lekker loopt.

Vraag gratis en vrijblijvend een matchcall aan, om te kijken of Een jaar met Ann iets voor je is. Wellicht start er binnenkort een nieuwe groep. En als het toch niet past zeg ik dat eerlijk en denk ik met je mee welke hulp dan passend is. Dus sowieso is je tijd goed besteed.

Vivian, deelneemster van de SEPTEMBER 2021 groep is 19 kilo afgevallen en gaat met vertrouwen de toekomst tegemoet, maar naast het feit dat ze slanker en fitter is dan ooit is ervaart ze ook veel meer rust. Check hier de video van ons tussentijdse evaluatiegesprek, waarin Vivian vertelt wat Een jaar met Ann haar tot dan toe heeft gebracht.

03-10-2022

__________________________________________________________________

Je durft niet meer te beginnen aan afvallen

Je durft niet meer

Toen ik 107,7 kilo op de weegschaal zag staan, zonk de moed mij diep in de schoenen. Hoe kom ik ooit van mijn vetrollen en dit weegschaal cijfer af? 🥺 Met mijn 1,66 meter lag een gezond gewicht serieus ver buiten mijn bereik. Ik had voor mijn gevoel al tig dingen geprobeerd om met mijn overgewicht af te rekenen, maar niets werkte op de lange termijn. Elke keer dat ik faalde werd er een onzichtbaar litteken op mijn (zelf)vertrouwen gekerfd.


Hoeveel pogingen heb jij gedaan?

Hoe vaak ben jij op morgen, op maandag of op 1 januari gestart met gezond eten en/of afvallen?

Ik hield het vaak maar even vol en

  • diverse diëten (o.a. soep- en ananasdieet);
  • vele boeken;
  • gewoon heel streng zijn;
  • geen tussendoortjes;
  • en zelfs een aantal bezoeken aan de diëtist...

mochten niet baten.


Ik zocht constant dé gouden tip waardoor eindelijk zou stoppen met overeten, stiekem eten en die frustrerende eetbuien. Ik dacht dat een dieet mij kon helpen met maat houden en keuzes maken.

En ja, natuurlijk viel ik af… zolang ik alles netjes toepaste. Alleen afvallen met deze aanpak bleek voor mij kansloos te zijn, want ik hield het gewoon voor geen meter vol.


Ik was gewoon heel naïef

Aan mijn kennis over wat (on)gezond was lag het niet. Ik pakte het afvallen gewoon op een verkeerde manier aan. Dat realiseerde ik me voor het eerst op die koude decemberochtend toen ik in mijn nakie op die weegschaal stond en die 107,7 kilo zag staan.

Verdriet, boosheid en wanhoop streden om voorrang. Ik wilde zo graag slanker zijn, maar wist niet meer hoe. Ik had geen idee wat mij kon helpen en durfde nergens meer aan te beginnen.

Niets werkte.

Als jij mij al een tijdje volgt dan herken jij dat vast:


Je voelt het verlangen om dit keer, bv. met hulp, aan de slag te gaan, maar tegelijkertijd geloof je niet meer dat afvallen en daarna op dat gewicht blijven voor jou is weggelegd én zie je er als een berg tegenop.


Je bent bang om voor de zoveelste keer aan iets te beginnen en mooie praatjes te geloven, om uiteindelijk met een dunnere portemonnee te eindigen, maar niet met een slanker lichaam.


Herken jij de angst om te mislukken?

Dan is het gratis inplannen van een ann-alysegesprek een veilige eerste stap om te onderzoeken hoe jij het afvallen en gezonder leven op een slimmere manier aanpakt. Samen zoeken we uit wat jou nou precies belemmert om ook op de lange termijn slank te blijven en grip op je eetgedrag te houden. Wat heb jij nodig om nooit meer jojo-en, maar in te grijpen als oude patronen weer de kop op steken? Daar gaan we samen naar op zoek. Plan via deze link het gesprek in mijn agenda en dan zie en spreek ik je snel. En ja, het is echt gratis zonder addertjes onder het gras.


06-07-2022

___________________________________________________________________


Stop met diëten als je wilt afvallen

Stop met diëten als je wilt afvallen

Als je wilt afvallen is een dieet is waarschijnlijk het eerste is waar je aan denkt. Vroeger zal je dit waarschijnlijk ook als eerste hebben gedaan om van die extra kilo's af te komen.

Mijn gedachten gingen vroeger in elk geval direct naar een dieet als een manier om snel met mijn overgewicht af te rekenen, echter altijd met bedroevend eindresultaat een paar maanden later.

Waarom niet diëten?

👉 Een dieet is een succesvolle strategie op de korte termijn, maar jij wilt voorgoed met de extra kilo's afrekenen;

👉 Als je het ziet als tijdelijk en je bent niet van plan om de rest van je leven op die manier te eten/leven, dan val je na het dieet onherroepelijk terug in je oude patronen. Patronen die juist hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van jouw overgewicht;

👉 Een dieet is gericht op het kortdurend veranderen van je eetpatroon en vaak wordt hetgeen dat je eet helemaal voor je uitgewerkt. Dit is het ‘oppervlakkige' werk. Je leert niets over...

  • 👎🏻 de redenen waarom je eet;
  • 👎🏻 wat gezond is en past bij jouw lichaam;
  • 👎🏻 hoe je zelf een gezonde maaltijd samenstelt;
  • 👎🏻 hoe je omgaat met weerstand, geen zin, te moe om een gezonde maaltijd voor jezelf te maken;
  • 👎🏻 hoe je omgaat met verleidingen;
  • 👎🏻 hoe je jouw eigen motivatie hoog houdt of oproept als hij verdwijnt;

👉 Na elke mislukte dieetpoging voel jij je meer en meer een mislukking en neemt het vertrouwen in jezelf af. “Het gaat me nooit lukken. Ik ben niet sterk genoeg.” Bij elke volgende poging sta je dan al 5-0 achter;

Op een andere manier bezig gaan met afvallen vraagt wel iets van jou

Het vraagt anders denken over afvallen, jezelf en eten. Daarnaast een flinke portie creativiteit, geduld en vaardigheden. En om dat allemaal voor elkaar te krijgen hebben je een flinke portie ‘mentaal uithoudingsvermogen’ nodig. Hierbij speelt je motivatie een belangrijke rol.

Gezonde bewuste keuzes maken en precies die dingen doen en laten die goed voor je zijn, zijn (relatief) makkelijk als je je gemotiveerd voelt. Wordt jouw motivatie wiebelig of is hij zelfs helemaal verdwenen, dan ken je vast die tweestrijd met die twee stemmen in je hoofd. De één wil een gezonde keuze en de ander doet er alles aan om je daar onderuit te kletsen. Dodelijk vermoeiend als dat de hele dag doorgaat en ik durf te wedden dat je dat herkent.

Jij hebt zelf invloed op jouw mindset en motivatie

Alleen weet niet iedereen dat. Daardoor gooi je waarschijnlijk vroegtijdig de handdoek in de ring als je opmerkt dat je steeds vaker afwijkt van je plan en in je valkuilen van de ongezonde keuzes tuint. Misschien houdt het je zelfs tegen om te starten met een nieuwe poging om af te vallen.

Zonde!

Blijf niet alleen aanklooien. Pak de regie over jouw keuzes, zodat jij het leven gaat creëren waar jij naar verlangt: fit, gezond en slank! Het is echt mogelijk en laten we samen ontdekken wat jij nodig hebt om dat te bereiken. Plan nu gratis een analysegesprek in.


12-07-2022

___________________________________________________________________


Geen tijd

Gaat jouw oude prioriteitenlijstje op de schop?

Vorige week kreeg ik dit bericht in mijn Whatsapp: “Dat gaat me helaas vandaag ook niet lukken.”

Toen ik dat las voelde ik iets in mijn lijf iets samenknijpen. Nu moet je weten dat deze dame anderhalve week hiervoor een analysegesprek in mijn agenda had ingepland. Ze wilde graag van gedachten wisselen waarom het afvallen haar niet lukte en waarom ze het maar niet voor elkaar kreeg vol te houden en de afgevallen kilo’s eraf te houden.

Voorafgaand aan het gesprek kreeg ze van mij 7 vragen om te beantwoorden. Op die manier kan ik het gesprek voorbereiden en kunnen we meteen de diepte in. Hoewel het gesprek geen geld kost, vraagt het dus wel een investering van tijd en aandacht van haar. Ze kon zelf bepalen hoeveel tijd ze hieraan wilde besteden. Kort van stof? Binnen vijf minuten klaar. Uitgebreid en veel details? Dan 10 tot 15 minuten, of misschien iets langer.

Maar deze dame had in die anderhalve week geen tijd gehad om de 7 vragen te beantwoorden en die dag om 16.30 uur zou ons gesprek zijn.

Ik heb het gesprek geannuleerd en dit is de reden

Als jij bij mij een gesprek aanvraagt omdat jij het afvallen en gezond leven niet volhoudt en jij steeds in je oude patronen terugvalt, dan is het is voor mij, maar juíst ook voor jou, belangrijk dat jij hier tijd voor vrijmaakt en hier jouw aandacht aan geeft.

Als je dit niet voor elkaar krijgt ligt daar mogelijk al een deel van de oorzaak waarom het jou nog niet is gelukt om definitief met jouw overgewicht en slechte (eet)gewoontes af te rekenen en je maar in de cirkel van proberen en falen blijft hangen.

Grip op je gewicht en gedrag krijgen vraagt aandacht en actie!

Aandacht en actie van jou.

Je komt er niet met alleen verlangen naar een slanker en energieker lichaam. In tegenstelling tot wat (shakes)diëten en afvalprogramma’s jou willen laten geloven. Als het zo makkelijk was als diverse reclames en afslankgoeroe’s beloven, dan zou toch niemand meer overgewicht hebben en ongezond zijn? 🤷🏻‍♀️

Grip krijgen op je gewicht vraagt een commitment van jou

Als 5 minuten in anderhalve week vrijmaken al lastig is, hoe ga je dan jouw leefstijl, mindset en (eet)gedrag veranderen? Want dát is allemaal nodig om uiteindelijk grip op je (eet)gedrag en je gewicht te krijgen. Moeilijk? Ja, best wel. Onmogelijk? Nee! Zeker niet als jij bereid bent om in actie te komen om aan de slag te gaan met jezelf!

Juist hier help ik mijn klanten mee. Want dit aspect mist bij veel programma’s om af te vallen. Bij andere programma's gaat de focus vooral naar wat je eet en weekmenu’s plus boodschappenlijstjes. Daar heb je allemaal niets aan als je er na een paar weken niets meer mee doet en niet weet hoe je actie onderneemt om weer terug op de rit te komen.

Moet je dan zeeën van tijd hebben?

Nee, dat hoeft nou ook weer niet. Dit is jouw proces, want jij bent uniek en jouw leven is uniek. Maar ik kan je er wel bij helpen, want daar ben ik goed in! Mijn klanten help ik precies bij die stukken die ze lastig vinden, waardoor ze mogelijkheden en kansen zien en gaan benutten. Ik begrijp hen als geen ander en ben er voor ze op hun top- en dalmomenten, ook tussen de coachsessies door. Ik weet precies waar jij nu doorheen gaat, omdat ik het zelf ook allemaal heb doorleeft! Dat maakt mij als coach de aangewezen persoon om jou te transformeren in de persoon die jij graag zou willen zijn! Hoe klinkt dat?

Gaat jouw oude prioriteitenlijstje op de schop?

Als jij naar een slanker, gezonder en fitter lichaam wilt én je bent bereid om in actie te komen en jezelf bovenaan jouw prioriteitenlijstje te zetten, dan wil ik je met liefde helpen om een succes te maken van jouw allerlaatste poging om af te vallen en gezonder te leven. Want als jij met mij aan de slag gaat en alles uit het programma haalt, dan hoef jij nooit meer een poging te doen om gezonder te leven. Dat doe dan je namelijk al!

Jouw eerste actie: Vraag nu meteen gratis en vrijblijvend zo’n analysegesprek met mij aan en beantwoord de vragen! Daarna kijken we samen waarom het jou tot nu toe nog niet gelukt is om definitief met jouw (over)eetgedrag en overgewicht af te rekenen en wat je dan nodig hebt om dit wél voor elkaar te krijgen.

Klik dan nu hier en plan gratis jouw gesprek in.


28-06-2022

___________________________________________________________________


Halverwege haar jaartraject; ervaring van een klant


Deze keer een andere blog dan je van mij gewend bent. Ik wil namelijk graag iets heel tofs met je delen. Dit is iets waar ik heel trots op ben. Zowel als coach en als mens.

Op 22 april had ik een halverwege het traject - evaluatiegesprek met Vivian. Ik kwam net terug van een training en zat nog in mijn sportkleding. Heerlijk dat dat gewoon kan, want Zoom filtert eventuele zweetgeurtjes gewoon helemaal vanzelf weg. 😉

Vivian is deelnemer van mijn programma Een jaar met Ann met de start in september 2021. Ze is getrouwd met Jan, die de helft van het jaar op zee werkt wat in de praktijk betekent dat zij de helft van het jaar in feite alleenstaande ouder is van twee jonge kinderen in de pré- en net basisschoolleeftijd. Drie dagen per week werkt Vivian in het onderwijs en daarnaast traint ze intensief met haar twee eigen honden én geeft zij hondentraining aan baasjes en hun honden. Een druk en dynamisch leven!

Zo op die 22 april waren we lekker in gesprek en omdat we van het ene mooie resultaat in het andere vielen, vroeg ik haar spontaan of ik ons gesprek mocht opnemen om met jou te kunnen delen wat het effect is van werken aan jezelf met mij en andere deelnemers aan je zijde.

Ze vond het prima! Zo fijn dat jij nu uit de mond van één van mijn klanten kunt horen wat het effect van instappen in Een jaar met Ann kan zijn!

Vivian vertelt open en eerlijk over hoe zij eerst altijd bezig was met afvallen en over hoe ze ondanks haar fijne werk en gezin niet blij met zichzelf was en niet lekker in haar vel zat. Ze deed alles wat moest, maar was vooral moe, baalde van zichzelf en richting haar kinderen en partner uitte dit zich o.a. in een flink kort lontje.

Wat is voor haar het resultaat van het traject tot nu toe en hoe gaat zij nu om met haar guilty pleasure chocopinda’s waar eerst zeker 5 zakken per week van doorheen gingen? Dit alles en meer komt aan bod tijdens dit mooie gesprek met Vivian.

Omdat ik het super fijn vind als je deze video wilt kijken heb ik een verkorte (14 min) en volledige versie (29 min) voor je gemaakt. Kun je zelf kiezen wat bij je past.


Bekijk hier de verkorte versie:

De volledige versie vind je hier.


Wat gaf de doorslag voor Vivian om JA te zeggen tegen Een jaar met Ann?

“Ik had op gegeven moment zoiets van: alles is mislukt wat ik tot nu toe heb gedaan, dus dat werkt niet. Dus ik zal het echt op een ander vlak moeten zoeken als alleen maar het eten en een dieet volgen. Bij MIJ gaat er structureel iets mis. In mijn keuzes, in mijn handelen, in mijn manier van leven. En bij Een jaar met Ann werk ik echt aan mijn eigen IK. De resultaten zijn daardoor ook veel breder dan alleen het afvallen."

Heb jij ook het gevoel dat JIJ de gemene deler bent bij alle mislukte afvalpogingen?

En dat er blijkbaar iets mag (moet!) veranderen bij JOU? Dan heb ik goed nieuws voor je. Want als jij dit kunt (h)erkennen pas jij bij Een jaar met Ann en bij mij als coach. Want ik geloof dat een ontspannen relatie met eten en grip krijgen op je (eet)keuzes (en daarmee op je gewicht) echt mogelijk is, maar dan mag (moet!) er iets bij jou als persoon veranderen.

Hoe en wat dat is weten we nu allebei nog niet, maar door het gestructureerd vormgegeven traject dat bol staat van kennis, tools en coaching komen we daar samen achter.

Plan een matchcall

Om uit te vinden of ik jou inderdaad kan helpen én of we samen matchen (ik werk namelijk niet met iedereen), nodig ik je van harte uit om op link hieronder te drukken en gratis en vrijblijvend een matchcall aan te vragen. We onderzoeken samen wat jij nodig hebt om af te vallen en daarna op gewicht te blijven op een ontspannen manier en zónder dieet.

En blijkt dat ik je niet kan helpen? Dan denk ik met liefde met je mee wie/wat jou wél verder helpt.

Klik hier om jouw matchcall in te plannen en dan kijken we samen hoe jij grip krijgt op jouw gedrag en gewicht


11-05-2022 


____________________________________________________________________


Jouw brein is een zoekmachine, maar stel je ook de juiste vragen?

Jouw brein is een zoekmachine, maar stel je ook de juiste vragen?

Afgelopen week merkte ik een trend op in de coachsessies met mijn klanten. Als het niet zo lekker gaat met mijn klanten stellen ze zichzelf vragen, zoals:

  • "Waarom lukt het nou niet?"
  • "Waarom kan/doe ik het niet?"
  • "Hoezo gaat het toch steeds weer mis?"

Je brein is een zoekmachine

Het gaat dus braaf en razendsnel op zoek gaan naar bijpassende antwoorden. Het duikt in de kennis en ervaringen die je tot nu toe hebt opgedaan en meegemaakt in je leven en op basis van deze vragen spuugt je brein de volgende informatie uit:

  • "Je bent een slappeling/ Je hebt geen ruggengraat!"
  • "Je hebt geen doorzettingsvermogen."
  • "Je bent een emotie-eter / Bourgondiër, je kunt er dus niets aan doen."

Compleet ondersteund met verhelderend beeldmateriaal in de vorm van virtuele foto’s en video’s van de vele keren waarin je jezelf ziet en liet falen, het weer niet volhoudt om streng voor jezelf te blijven en je dus voor de zoveelste keer voor de bijl gaat.

Deze vragen ondermijnen jouw innerlijke kracht

Door de antwoorden voel je je totaal niet beter, integendeel. Je voelt je machteloos en het hele afvallen en gezonde keuzes maken voelt als hard bikkelen en waarom? Het is toch zinloos. Waar doe je het allemaal voor?

Alle motivatie en wilskracht vloeit uit je systeem omdat afvallen en gezonde keuzes maken voor de rest van je leven als een uitzichtloze onderneming voelt. Op basis van dit gevoel ontneem je jezelf jouw eigen kracht en keuzes. Je wordt het slachtoffer in plaats van de creatieve probleemoplosser.

Stel de juiste vragen aan je brein

De juiste vragen helpen jou richting een oplossing. Ze helpen je om in actie te komen /te blijven en jou een stapje laten zetten in de richting die je op wilt, ook al is het niet perfect zoals je het in je hoofd had. Vele kleine stappen maken vanzelf meters. Plak die meters achter elkaar en je komt bij kilometers. Denk aan vragen in de trant van:

  • "Wat is wél mogelijk?"
  • "Wat lukt voor nu dan wél?"
  • "Hoe zou …(vul naam in van iemand die je bewondert op dit gebied)... dit aanpakken?"
  • "Wat is nog een andere optie? Waar heb ik nog niet aan gedacht?"
  • "Hoe kan ik hier ook naar kijken?"

En om je brein te trainen in ‘outside the box’ te denken werken dit soort vragen lekker:

  • "Wat zou een hele gekke/slechte oplossing zijn?"
  • "Hoe zou het eruit zien als dit makkelijk zou gaan?"

De rare oplossingen waar je brein mee komt helpen je waarschijnlijk niet direct verder, maar dikke kans dat er een idee invalt dat je wél op weg helpt.

Train je brein en probleemoplossend vermogen

Het kan zijn dat je brein in het begin ERRORS geeft en nauwelijks met (relevante) antwoorden komt waar je iets mee kan. Dit is heel logisch, omdat je tot nu toe vooral over het probleem nadacht en hier vragen over stelde. Er moet een switch plaatsvinden in je brein, waardoor je creatiever wordt aan de kant van de oplossingen. En die switch komt vanzelf als je de juiste vragen blijft stellen.

Wees je bewust welke vragen je in je hoofd aan jezelf én aan anderen stelt en waar je veel van je gesprekken over laat gaan. Merk je op dat het vooral gaat over hoe ingewikkeld het voelt en wat allemaal niet lukt/kan/mogelijk is?

Herformuleer je gedachten, gespreksonderwerpen en vragen zo dat ze matchen met de richting die jij wél op wilt en de oplossingen die jou helpen om daar te komen.

Kom je er niet uit in je eentje? Boek dan even vrijblijvend een Waarom lukt het me niet – analyse, want ik ben een ster in het jou laten opmerken van welke vragen jij stelt aan jouw zoekmachine. Kijken we samen meteen even wat jij nog meer nodig hebt om af te vallen en daarna op gewicht te blijven.


19-04-2022

____________________________________________________________________


Zet het volume van jouw luisterboek zachter


Ze was teleurgesteld.

In zichzelf.

Ik neem je mee naar een coachsessie met één van mijn klanten. De afgelopen weken waren voor haar zacht gezegd en ik citeer: “bar en boos”. Het ging totaal niet zoals bedoeld, terwijl het in het begin van het jaartraject als een trein liep. Ze had het sporten opgepakt, regelmatig even buiten wandelen met de hond, ze maakte gezonde maaltijden en viel af op een ontspannen manier.

Maar nu…. Ze was het helemaal kwijt en elke dag dreunt de vraag “Waarom lukt het niet?” meerdere keren door haar hoofd. Ze vertelde dat ze last had van haar rug. Sporten ging niet en daardoor raakte ze gefrustreerd.

“Ik voel me beperkt en ga dan toch weer eten. Het kan de hele dag goed gaan tot 16.00 uur en dan ga ik voor de bijl! Zo balen, toch weer 4 kilo aangekomen.”

Ze appte niet

Ik druk mijn Een jaar met Ann klanten op het hart dat ze me altijd kunnen appen. Ja, ook in de avond, het weekend en vakanties, want ik weet hoe belangrijk het is om te weten dat er iemand voor je is die je begrijpt en om weer even ‘wat licht’ te zien.

Met een simpele vraag of een ingesproken audio-appje haal ik mijn klanten uit hun malende en negatieve gedachtestroom waardoor er weer ruimte komt om van een afstandje te kijken naar zichzelf, hun gedrag en vooral naar de oplossing.

Ze zei het al uit zichzelf: “Ik merk dat ik niet durf te appen. Schaamte houdt me tegen.”

Maar ja, door niet te appen koos ze wel voor in haar eentje doormodderen en frustratie, wat bakken energie kost met nadelige gevolgen voor de keuzes die ze maakte. Wekenlang.

Het grappige (of erge) is dat ze het voor een collega of vriendin heel logisch vindt dat die om hulp vraagt en ze het advies geeft om het vooral even rustig aan te doen en ze minder hoge eisen aan zichzelf mag stellen. Echter voor zichzelf gelden hele andere regels. O wee, hulp vragen? Rustig aan doen? Dat kan niet! Ze moet het zelf kunnen. Nu. En iedere volgende dag ook.

De verhalen in haar hoofd

Ik vroeg haar wat er bij haar zou gebeuren als ze wél zou appen, want door niet te appen saboteert ze haar eigen proces. “Ik wil kunnen zeggen dat het goed gaat. Als ik aangeef dat het niet goed gaat voelt dat als falen.”

Het blijkt dat in haar hoofd continu bepaalde zinnen terugkomen die ze vroeger vaak had gehoord vanuit haar omgeving. Ze is dit diep gaan geloven.

Ik ben niet sterk genoeg.

Ik ben niet goed genoeg.

Dit kan je tóch niet.

Ik ben maar een MAVO klantje.

Door mij te appen zou ik, haar coach, weten dat ze het inderdaad niet kan en dat ze niet sterk / goed genoeg is. Doormodderen is dus de veiligste, maar totaal niet helpende, keuze.

Luisterboek

“Als je nou eens naar al die gedachten kijkt en ze bij elkaar zet alsof het een verhaal is wat aan jou wordt voorgelezen, welke titel zou dit verhaal dan hebben?” Ze keek me aan alsof ik gek was, maar dacht toch even na. “Nou, dat weet ik niet hoor. Ehm…. Ik, de mislukking?”

Oké, daar kunnen we mee werken.

Jouw brein komt continu met deze gedachtes op de proppen omdat het je veilig wil houden en behoeden voor nare gevoelens. Als je dingen uit de weg gaat, kun je niet op je bek gaan en falen dus voorkom je pijnlijke emoties en vooral ook afwijzing.

Dat werkt heel goed, totdat die gedachtes je belemmeren om het leven te leiden dat je eigenlijk wilt. Ergens in je hoofd wéét je dat hulp vragen goed en moedig is, daarom adviseer je het ook aan een vriendin. Maar zodra je het zelf overweegt ziet jouw brein potentieel gevaar van ‘niet goed/slim genoeg zijn’ en denkt het dat de hele wereld jou als een zielig kneusje ziet, niet meer leuk vindt en jij er dan alleen voor komt te staan. Voor je brein staat ‘alleen staan in de wereld’ gelijk aan een overlevingskans van nul procent. Dát gaan we dus even niet doen en dus bikkel je in je eentje door.

Zet het volume zachter

Misschien herken jij dat ook. Dat je je laat tegenhouden om iets te doen of je juist laat aansporen om bijvoorbeeld te gaan eten door allerlei gedachten in je hoofd. Steeds opnieuw dezelfde gedachtes als je er met aandacht naar luistert.

Het vervelende is dat je je brein niet kunt uitzetten. Gedachtes ploppen nou eenmaal continu op in je hoofd voordat je ze kunt tegenhouden. Vervangen door andere gedachten lukt soms een beetje, maar vraagt veel energie en vaak voel je je al geraakt door de eerste bekende gedachtes.

Mijn tip aan mijn klant: “Op het moment dat je opmerkt dat je brein het overbekende luisterboek ‘Ik, de mislukking’ heeft opgezet op volumestandje 25 zet jij het volume terug naar standje 8.

Ja, je hoort het nog steeds en het luisterboek kan helaas niet uit. Maar je hoeft er niet met jouw volle aandacht naar te luisteren als het verhaal je niet verder helpt richting de persoon die jij wilt zijn.

Als jij beter wilt worden in hulp vragen, dan zet je een (kleine) stap in die richting, gewoon terwijl het luisterboek aanstaat. Dit is spannend en komt waarschijnlijk met gevoelens van weerstand, maar hoe vaker je dit doet hoe beter je erin wordt, ondanks dat je brein je, goedbedoeld, wilt tegenhouden.

En jij kan het aan, want intussen ben jij een volwassen slimme vrouw die eventuele lastige dingen kan oplossen. Dus bedank je brein voor zijn waarschuwingen en adviezen en zet stappen in de richting van de nieuwe JIJ die goed voor zichzelf zorgt.

Herken jij het ook dat hulp vragen voelt als een teken van zwakte of falen?

Maar ben je er intussen ook achter dat afvallen en daarna op gewicht blijven jou niet lukt, ondanks het feit dat jij precies weet wat je moet doen en alles in je leven op de rails staat? Blijkbaar speelt er toch iets dat ervoor zorgt dat je op het gebied van eten continu tekort schiet…

Stap over de drempel van schaamte heen en klik hier om gratis een gesprek in te plannen. Kijken we samen geheel vrijblijvend wat jij onbewust doet om het afvallen en daarna op gewicht blijven te belemmeren en wat jij nodig hebt om wél grip op je eetgedrag te krijgen (en vooral ook te houden).


06-04-2022

____________________________________________________________________


Afvallen? Kom opdagen als het er echt toe doet!


Voel je je aan het begin van de dag supersterk en heb je scherpe voornemens om er een goede dag van de maken, een dag zonder gesnaai? En prop je dan toch op het eind van de dag die Tony Chocolonely of Lays paprika chips in je mond?

Retefrustrerend! Toch?

Je doet zo je best, je wilt graag afvallen en je weet wat je moet doen, maar als het puntje bij het paaltje komt ben je er niet op het moment dat je jezelf het hardst nodig hebt.

Je laat jezelf ermee wegkomen wat ervoor zorgt dat je tóch dat pak koek naar binnen schuift en niet je ontbijt/lunch voor de volgende dag voorbereidt. Dat je geen tijd maakt om je maaltijden voor die week te plannen en weer makkelijk en ongezond eten bestelt in plaats van die gezonde maaltijd kookt waar je alle spullen al voor in huis hebt. En o wat is het dan makkelijk om die workout te skippen.

Je start is goed, maar later op de dag kan het je geen bal schelen

Vroeg in de ochtend neem je jezelf voor wat je die dag allemaal gaat doen en niet doen. Misschien schrijf je iets in een journal, mediteer je kort, schrijf je een affirmatie op, lees je dit blog of luister je een toffe podcast. Super waardevol natuurlijk.

Zo vroeg op de dag is het echter dikke kans niet jouw moeilijkste moment. Jouw moeilijkste moment zit misschien wel aan het eind van de middag, je hoofd nog vol van je werk en die opmerking van je collega. Of je hebt het lastig in de avond als je moe op de bank ploft met je telefoon, je gedachten automatisch naar eten gaan en je lijf ook nog eens smacht naar chocola of chips.

Op dat moment ploppen alle redenen op om toe te geven aan je verlangen: “Ik ben te moe / het was een rotdag / ik heb het wel verdiend / wat kan het schelen, dit hele afvallen lukt toch nooit / dit ene ding kan geen kwaad / let ik morgen nog beter op.” etc.

Je dag starten met een ochtendroutine heeft nul effect als je juist op het moeilijkste moment van jouw dag het laat afweten.

Je moet er juist op dat lastigste punt 100% voor jezelf zijn. Juist dàn moet je komen opdagen voor jezelf. Dat is écht werken aan verandering. Gaat het altijd goed? Is het makkelijk? Nee, tuurlijk niet.

Alleen plannen en voorbereiden is niet genoeg

Je moet inspanning leveren op het moment van beslissen om wel of niet toe te geven aan je verlangen.

Je kan het allemaal prima in je hoofd voor elkaar hebben: een helder beeld van jezelf wie je wilt zijn, hoe je het gaat aanpakken en je affirmaties repeteren, maar later die dag toch een keuze maken die daar totaal haaks op staat.

Je goed voorbereiden betekent nog niet dat je ook daadwerkelijk in actie komt op het moment dat het ertoe doet. Het is alsof je alle ingrediënten met de juiste hoeveelheden op je aanrecht zet, maar toch die maaltijd niet kookt.

De voorbereiding is belangrijk en zeker nodig, maar je moet wel doorzetten op het keuzemoment zelf!

Eerlijk zijn over wanneer je écht aan de bak moet

Een podcast luisteren, dit blog of een zelfhulpboek lezen, een dieet volgen, in een coachtraject stappen is niet hetzelfde als het werk doen dat echt nodig is.

Het geeft je de tools die je nodig hebt op je moeilijke momenten, maar jij moet dan nog wel het werk er daadwerkelijk mee uitvoeren.

Wanneer is dat moment voor jou? En dat kan op verschillende momenten zijn op de verschillende gebieden van jouw leven.

Om je relatie goed te houden, moet je wellicht aan de bak wanneer je geïrriteerd of gekwetst bent door je partner. Relatietherapie en lezen over relaties helpen niets als je die kennis niet toepast als het hard nodig is.

Je kunt nog zoveel weten en leren over gezonde voeding, maar als het lekkers je vanuit de kast roept en het je op dat moment niets kan schelen ga je compleet voor de bijl en is al je kennis zinloos.

Gebruik je de kennis en tools op het moment dat je ze moet gebruiken?


Jouw werk moet gedaan worden,

wanneer jij het juíst wilt vermijden


Dit is de weg naar verandering en transformatie. Juist het werk doen en komen opdagen als je er totaal geen zin in hebt omdat je moe bent, niet lekker in je vel zit, gedoe met je partner of kinderen hebt of vol in de stress zit.

Je ontwikkelt nieuwe patronen en consistentie als je aan de slag gaat met jouw moeilijkste momenten. Als neigt toe te geven aan je verlangen om chocola te eten of op de bank te hangen terwijl je een ommetje zou doen. Je hebt het nodig dat jij op die momenten alle kennis en tools uit de kast trekt om jezelf hierin te begeleiden.

Dus stop met je je gefrustreerd te voelen dat resultaten uitblijven als je alleen het werk doet als het makkelijk gaat en jij jezelf toestaat om in je oude patronen te vallen als je er geen zin in hebt of puf voor hebt.

Kom opdagen voor jezelf, met geduld en compassie.

En lukt dit niet in je eentje? Voel je vrij om een Waarom lukt het mij niet - analysegesprek in te plannen. Kijken we er samen even naar.


08-02-2022

____________________________________________________________________


Haalbare doelen stellen


De emoticon op Whatsapp knalde van mijn telefoonscherm. Ik voelde haar frustratie en teleurstelling. Ze had zich voorgenomen om elke dag een ommetje van 20 minuten te doen, maar van de zeven keer was het slechts vier keer gelukt. Ze baalde als een stekker.

Zo was ik vroeger ook. Ik stelde doelen waarvan ik vond dat ik die makkelijk zou moeten halen. ‘Wat stelt elke dag een rondje van 20 minuten lopen nou op een hele dag voor?’

Stel jij je doelen ook zo op omdat je vindt dat dat toch het minimum is en het dus haalbaar moet zijn? Lees dan nog even door.

Helaas werkt het zo niet in de praktijk

Iets in je hoofd kan nog zo makkelijk lijken, maar je hebt op een dag meer te doen dan een ommetje lopen of drie gezonde maaltijden op tafel toveren. Het is niet zo dat je iets anders van je to do lijstje af haalt waardoor dit makkelijk in je dag past of wel? Eigenlijk verwacht je van jezelf dat je dit er eventjes bij doet.

Dat valt vaak vies tegen. De kans dat jij je te hoog gestelde doelen haalt is ontzettend klein en het resultaat is dikke vette teleurstelling en opnieuw het bewijs dat je een slappeling zonder doorzettingsvermogen bent die niets voor elkaar krijgt en al helemaal nooit op het gewicht komt waar je zo naar verlangt.

Ik vergelijk doelen stellen vaak met trainen om spiermassa op te bouwen.

Lukraak lekker veel gewicht nemen, omdat je vindt dat je op jouw leeftijd toch minimaal X kilo moet kunnen wegduwen en Y herhalingen moet kunnen maken, is vragen om blessures. En eenmaal geblesseerd ben je veel verder van huis. Je baalt, bent boos op je lijf omdat ‘ie niet meewerkt en komt aan omdat je minder beweegt.

Een goede trainer zorgt ervoor dat jij eerst de beweging tot in de puntjes goed kunt uitvoeren.

Focus op techniek zonder gewicht, daarna met een beetje gewicht en pas als dit echt goed gaat, is er ruimte om het gewicht stap voor stap op te voeren. Elke keer nét een beetje buiten de zone van wat je aankunt, zodat je lichaam rustig kan wennen aan de nieuwe belasting en zich daaraan kan aanpassen.

Op deze manier train je blessurevrij, blijft trainen goed te doen én vind je het misschien zelfs wel leuk, omdat je merkt dat het je steeds makkelijker af gaat, je sterker wordt en je makkelijker beweegt in het dagelijks leven.

Een week later zette mijn klant deze foto in de groepsapp

“Ik stelde elke keer een hoog doel qua stappen omdat ik vond dat ik dat wel even moest doen. Ik heb het vorige week zondag bijgesteld naar 5000 per dag. Mijn doel verlagen voelde als falen, maar uiteindelijk ben ik superblij, want tot op heden heb ik mijn doel elke dag gehaald  met als klapper een dagje Efteling. Super trots op mezelf. Nu volhouden en uiteindelijk opbouwen.”

Door haar doel te verlagen zorgde ze ervoor dat iets dat eigenlijk kansloos was ineens relatief makkelijk haalbaar werd.

En raad eens wat positiever voor je brein en daardoor ook je humeur en de zin om dingen te ondernemen werkt?

Uiteraard is er een stretch nodig om jezelf uit te dagen, want er moet iets meer gebeuren dan wat je al deed als je je doel van afvallen en later op gewicht blijven wilt halen. Maar die stretch komt vanzelf.

Het allerbelangrijkst is dat je eerst de techniek onder de knie krijgt, net als bij het trainen. In het geval van de ommetjes het elke dag tijd maken voor een ommetje en een minimale hoeveelheid stappen of minuten die je in eerste instantie met twee vingers in je neus doet. Zo’n aantal waarbij je brein lekker in de weerstand springt ‘omdat het toch geen zoden aan de dijk zet!’

Maar dat laag gestelde doel is nodig om ervoor te zorgen dat je dit doel altijd kan halen. Ook als je moe bent of geen zin hebt.

En als je het doel elke dag met gemak daadwerkelijk haalt, kun je vanzelf uitbouwen met extra tijd en/of stappen of door je looptempo te verhogen.

En het grappige is, je merkt vanzelf wanneer je hieraan aan toe bent, want je voelt zelf aan dat het tijd is voor uitbreiding en dan doe je het met vertrouwen en hopelijk zelfs af en toe met plezier.

Merk je dat het lastig vindt om je doelen klein te houden, omdat je er eigenlijk van alles van vindt of weet je niet goed hoe je jouw doel kan verkleinen? Plan dan eens gratis een gesprek in. Met plezier maak ik wat tijd voor je vrij om samen te kijken wat jij nou nodig hebt om je doelen zo op te stellen dat ze haalbaar zijn en ook nog zoden aan de dijk zetten. Zet het gesprek meteen in mijn agenda.


08-01-2022 

___________________________________________________________________


Afvallen als je het druk hebt


Laatst ontving ik deze mail: “Werk geeft me een enorme druk en veel stress en ook privé neem ik echt teveel hooi op m’n vork. Daardoor neem ik geen tijd voor het online programma ‘8 weken met Ann’ en is de helft van de 8 weken voorbij zonder dat ik heel bewust bezig ben geweest. Mijn energie gaat in dingen zitten die móeten en dan gaat het slechtere eten (naast al het gezonde eten de rest van de dag) toch erg makkelijk. Ik heb nog geen goede modus en inspiratie helaas.. Hopelijk komt dat gauw.”

Had dit jouw mail kunnen zijn? Nou, eh… heel eerlijk… dit had ook mijn mail of die van mijn één op één klanten kunnen zijn.

Jij bent jouw eigen cheerleader, niemand anders

Het fijne aan het online programma 8 weken met Ann is dat je op een gestructureerde manier een schat aan kennis, waardevolle opdrachten en testen krijgt die je een hoop inzichten en handvatten geven om stap voor stap veranderingen door te voeren in je eet- en leefstijl en dat je zelf bepaalt wanneer en hoe je ermee aan de slag gaat.

Dit laatste is meteen het nadeel. Je staat er helemaal alleen voor. Niemand ligt er wakker van als jij de mails ongeopend laat, de video’s niet kijkt en de opdrachten niet doet. Je bent helemaal in je eentje verantwoordelijk voor je eigen proces. Je moet jezelf inspireren, motiveren en aanmoedigen om tijd vrij te maken om je eigen weg te vinden en te creëren op het pad van verandering. Een pad dat behoorlijk spannend en hobbelig is.

Bordjes draaien bij het Chinees Staatscircus

Tijdens het beantwoorden van de bovenstaande mail tijdens een online Q&A sessie moest ik plots denken dat deze klant (net als jij waarschijnlijk) een artiest is van het Chinees Staatcircus.

Je staat in de piste en voelt alle ogen op jou gericht. Voor je staat een serie stokjes en op elk stokje moet je een porseleinen bordje laten draaien. Zolang het bordje genoeg vaart heeft blijft het op het stokje draaien. Beweegt het stokje te langzaam of staat het stil dan valt het bordje genadeloos aan diggelen. Elk bordje staat voor een taak of actie in je privé- en werkleven. 


Vanuit het niets verschijnen steeds meer stokjes en bordjes

Ik weet niet hoeveel taken en acties jij op je lijstje hebt staan, maar ik kan me zo voorstellen dat je al flink wat bordjes draaiend houdt. Een aantal stokjes zijn nog leeg en je hebt nog een behoorlijke stapel bordjes in je hand. Je werkt hard om ook die bordjes op de stokjes te krijgen en de reeds draaiende bordjes extra vaart te geven.

Ai ai! Daar verschijnen plots minstens 10 extra stokjes, want je hebt net besloten dat je wilt afvallen door aan je leefstijl te werken. Ondanks je motivatie voel je de spanning in je lijf toenemen en druppelt het zweet langs je voorhoofd. Dit is hard werken! Terwijl je aan de ene kant bordjes op de stokjes zet, zie je in je ooghoeken dat er aan de andere kant bordjes wankelen. Je holt heen en weer en werkt je een ongeluk.

Je komt handen en tijd te kort

Kling klang! Met flink kabaal knallen de eerste bordjes op de grond en de grond vult zich met honderden scherven. Het publiek houdt de adem in. Ondanks je fanatieke werken lukt het je niet meer om alle bordjes draaiend te houden en je kiest ervoor om de laatst verschenen stokjes te negeren. Dat afvallen is leuk, maar het werk dat ervoor nodig is moet maar even wachten. De andere bordjes zijn nu het belangrijkst en móeten blijven draaien.

Toch?

Waarom wil je zoveel bordjes draaiend houden?

Het is nog maar de vraag of alle bordjes, ofwel de taken en acties, waar jij op dit moment je tijd en energie aan besteed daadwerkelijk de meest waardevolle bordjes voor jóu zijn. Om verschillende redenen kan het wel zo voelen. Boven alles wil je brein je veilig en comfortabel houden en het wil het zo min mogelijk energie uitgeven. Dit wordt nog eens versterkt als je het druk hebt en stress ervaart.

Dikke kans dat er bepaalde onbewuste overtuigingen aan je keuzes om stapels aan bordjes te willen draaien ten grondslag liggen. Het kan er bijvoorbeeld op wijzen dat je slecht ‘nee’ kunt zeggen en geen grenzen voelt of durft aan te geven. ‘Nee’ zeggen zou wel eens gevaarlijk kunnen zijn. Straks vinden anderen je egoïstisch, niet meer aardig of helpen ze jou nooit meer als je nu aangeeft dat het niet uitkomt. En ach, je vindt het leuk en het is toch een kleine moeite?

Vraag je dit eens af

Als je wilt afvallen en wilt leren om gezonde keuzes te maken en te blijven maken, de rest van je leven, dan zul je daar tijd voor moeten vrijmaken. Het kan niet anders dan dat je eens goed naar al je bordjes kijkt, zodat je kunt beslissen of je deze bordjes wel draaiend moet en wilt houden. Van wie moeten ze eigenlijk draaien? Van je baas of van jezelf? Is het terecht? En als ze wel moeten draaien, ben jíj dan degene die dit zou moeten doen? Kan iemand je helpen? Misschien hoort dit bordje helemaal niet op jouw stapel en is het eigenlijk het van iemand anders? Moeten alle bordjes eigenlijk tegelijkertijd in de lucht gehouden worden of kun je er een aantal een poosje in het keukenkastje laten liggen? Moet het bordje überhaupt wel gedraaid worden? Of vul je je kostbare tijd met het draaiend houden van eigenlijk onbelangrijke en nietszeggendebordjes?


Tool om de juiste bordjes te kiezen

Gebruik de krachtige zin "Moet ik dat nu doen" en leg de klemtoon steeds op een ander woord. (Check de afbeelding hierboven.) Zeg de zin elke keer hardop en voel wat hier het eerlijke antwoord op is. Neem niet genoegen met het eerste meest voor de hand liggende antwoord. Voel nog even bloedeerlijk verder. Deze zin helpt je bepalen of een bordje écht in de lucht móet blijven op dít moment door jóu. Ik vermoed dat er vele bordjes onterecht onder jouw vaardige handen en onuitputtelijke drive in de lucht blijven. En dat zorgt ervoor dat je niet aan de bordjes toe komt die écht belangrijk zijn voor jóu.

Vind je het lastig om de juiste bordjes te kiezen? Een extra paar ogen is altijd fijn. Laat een goede vriendin eens met je meekijken of vraag een gratis gesprek met mij aan. Tijdens een online sessie van ca. 30 minuten kijk ik (geheel vrijblijvend) met je mee en help ik je ontdekken wat je nodig hebt om zelf de meest waardevolle bordjes te kiezen, zodat jij tijd krijgt om aan de slag te gaan met alles omtrent afvallen en de fittere versie van jezelf worden.

  

25-11-2020

____________________________________________________________________


Afvallen? Stop met zwart-wit denken en ontdek 50 tinten grijs


Laatst sprak ik een klant die ruim een maand in het jaartraject bezig was. Ze was nog lang niet tevreden met het gedrag dat ze liet zien, maar het grappige was dat ik al een totaal andere vrouw aan de andere kant van het scherm zag en hoorde dan een maand ervoor.

De drie maanden grens

De eerste keer dat ik met haar sprak tijdens een gratis Waarom val ik niet af – analyse vertelde ze me dat haar grootste probleem was dat ze zich prima een paar maanden streng aan een dieet kan houden, maar dat na een maand of drie het nieuwtje er wel vanaf is en de motivatie verdwijnt. De resultaten op de weegschaal nemen wat af en het is niet meer zo inspirerend om toe te passen. Haar wilskracht neemt af en op het moment dat ze dan een keer de bocht uitvliegt, grijpt ze dit meteen aan om de handdoek in de ring te gooien. Klaar met het dieet! Weer mislukt en het bewijs dat ze het niet kan volhouden. Intussen was dit een sterke overtuiging geworden, die in een kwartier tijd meerdere keren tijdens ons gesprek langskwam. Als je jezelf maar vaak genoeg vertelt “Ik houd het maar drie maanden vol.” dan werkt je brein daar graag aan mee. En ik geloofde haar voor 100%, zo stellig sprak ze deze zin steeds weer uit.

Je brein verzamelt bewijs om jouw gedachte te bevestigen

Elke keer als je maar een beetje van het plan afwijkt zal je brein dit met een onbewuste schijnwerper beschijnen. “Tada! Check! Weer een stukje bewijs dat je geen reet van dat hele diëten en afvallen bakt.” Doordat de schijnwerpers voortdurend op zoek zijn naar de momenten dat het mis gaat en dat je afwijkt van je plan, heb je totaal geen aandacht voor alle keren dat het wél goed gaat. Het focussen op het negatieve is een automatisch mechanisme van ons brein om ons veilig te houden. Elk ritselend blaadje in een struik kan tenslotte duiden op een roofdier dat in ons een smakelijk hapje ziet en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Aandacht voor haar gedachten

Ruim een maand na de eerste sessie zag ik dus al een andere vrouw op mijn laptopscherm. Het toffe was dat ze naar zichzelf heeft leren luisteren en daadwerkelijk hoort wat ze zegt. Ze is zich er steeds meer van bewust dat ze wel heel stellige gedachten heeft over bepaalde zaken en door ze op te merken en te bestempelen als een ‘door haar brein gecreëerd verhaal om haar veilig en op bekend terrein te houden’ zorgt ze voor afstand tussen haarzelf en haar gedachten. Hierdoor ontstaat er ruimte voor andere mogelijkheden en opties. Heel mooi om te zien. Dan kriebelt er trots door mijn lijf.

Aan of uit

Iets anders wat ze met regelmaat laat zien is het ‘Ik sta aan of uit’ verschijnsel. Net als bij een schakelaar is er geen tussenweg. Of ze gaat op dieet en alles staat in het teken van afvallen en moet 100% goed uitgevoerd worden. Óf alle regels gaan overboord en ze eet alles wat los en vast zit. Hollen of stilstaan, er helemaal voor gaan of totaal er met de pet naar gooien, zwart of wit. Maar ja, jij weet net als ik, dat altijd een 10 scoren ongelooflijk veel energie en tijd kost. Er hoeft maar iets anders te gebeuren dan gedacht en de 10 is een 9,3. Een enorme teleurstelling overvalt je, waarbij de overtuiging en angst opborrelt “Zie je wel, ik kan het toch écht niet!” Met als resultaat dat je zo van de leg bent dat je met je handen in de lucht voor de 1 gaat. “Nu is het toch al verpest, dan kunnen die drie roze koeken en dat toch al geopende zakje borrelnoten er ook wel bij. Morgen weer een nieuwe dag, dan doe ik extra mijn best.” 

Tussen zwart en wit zit grijs

Een tool om te dealen met dit zwart-wit-denk verschijnsel die voor mij zelf goed werkt en heel erg met haar resoneerde deel ik met je in dit blog. Zwart is het gedrag waar je vanaf wilt, wit is het ideale gedrag dat je het liefst altijd zou willen toepassen. Een directe 100% omschakeling van zwart naar wit is voor ons als mens bijna onmogelijk. Wat wél mogelijk is, is een stapje richting wit zetten, dan ontstaat een donkere tint grijs. Tussen zwart en wit zitten vele tinten grijs, wel 50 als we een bepaalde filmtitel moeten geloven. 😉

Een voorbeeld van grijs

In plaats van aan-of-uit, hollen of stilstaan, gaan voor de 10 of een 1, alles of niets en zwart-of-wit is het zeer waardevol om eens uit te vinden hoe jouw wereld eruit ziet als jij de vele tinten grijs toevoegt. Waar je normaal (=zwart) een hele zak chips in tien minuten zonder te proeven wegwerkt tijdens een Netflixserie óf (=wit) helemaal geen chips in huis haalt, kan grijs zijn dat je een hele zak chips met je volle aandacht zonder TV aan opeet en je zintuigen aanzet. Je voelt de gladde buitenkant van de zak chips. Je ruikt de geur van de paprikakruiden en snuift dit diep op. Je hoort het geknisper en het breken van de chips als je hand in de zak verdwijnt en zich om een flink aantal chipjes heen sluit. Met beiden ogen gesloten merk je de fijne kruiden als ieniemienie korreltjes op je tong op en proef je een ware zoutexplosie. Wauw! Chips is echt lekker! Is dit dan beter?? hoor ik je denken. Ja, zeker wel. In beide gevallen eet je chips. Klopt. Val je ervan af? Nee, niet direct. Het is echter wel heel inzichtgevend, een eerste stap richting wit. In situatie 1 eet je onbewust de zak helemaal leeg en met een beetje pech wil je meer. In situatie 2 beleef je het eten van chips echt. Door het bewuste eten is er misschien zelfs aandacht om het seintje ‘verzadigd’ op te merken en te ervaren dat je genoeg hebt. Wellicht heb je de rust om de rest (veel of weinig, dat maakt in dit stadium niet uit) voor een ander moment te bewaren, omdat de behoeften van je smaakpapillen en brein geblust zijn. 

Voor welke tint grijs ga jij vandaag?

Merk je dat jij ook gevoelig bent voor zwart-wit denken zet dan deze tool van ’50 tinten grijs denken’ in. Hoe is zwart? Hoe is wit? Wat is een stapje richting wit die jij op dit moment bereid bent om te zetten en ook daadwerkelijk kan zetten? Wat is een stapje richting de ideale versie van jou? Welk nieuw gedrag ga jij met die stap trainen? Kortom, hoe ziet de grijze versie van dit gedrag eruit? Ik ben heel benieuwd of je het zwart-wit denken herkent en of je iets met deze tool kunt. Ik vind het superleuk om van je te horen. Dat kan altijd door een mail te sturen naar info@annscoaching.nl of zet het onder dit blog, dan hebben anderen er ook iets aan. Ik wens je veel plezier met het ontdekken van jouw 50 tinten grijs. Annoesjka 

PS: Heb jij meerdere afvalpogingen gedaan? En is het nog niet gelukt om definitief afscheid te nemen van de overtollige kilo's? Plan gerust even een Ann-alysegesprek. Een gratis gesprek waarin we samen kijken hoe je het afvallen de volgende keer wel kunt volhouden. Je krijgt geheid inzichten en inspiratie waar jij nou écht mee aan de slag moet over blijvende verandering te creëren.


16-03-2021

____________________________________________________________________


Afvallen is als het maken van een puzzel van duizend stukjes


Om de kans op een besmetting met corona zo klein mogelijk te houden zit mijn vader al maanden binnen en besteedt hij veel van zijn tijd aan puzzelen. Woordzoekers, kruiswoordpuzzels, maar ook legpuzzels van 1000 stukjes of meer. Voor die laatste geven wij (lees: zijn dochters en schoonzonen) hem puzzels die een extra uitdaging zijn. Puzzels die qua voorbeeld in het verleden liggen en je moet de ‘toekomst’ puzzelen. Geen idee wat het moet worden dus. Of puzzels die helemaal uni zilver of zwart gekleurd zijn met alleen een voorbeeld qua puzzelstukjesvormpjes. Er gaan dagen voorbij dat hij slechts drie stukjes kan plaatsen. Nooit geeft hij op. Hij buigt zich er elke keer weer over en langzaam bij beetje krijgen de puzzels vorm. Met als resultaat steeds weer een foto van de complete puzzel in de familie-app.

Afvallen was één grote puzzel voor mij

Vroeger was ik voortdurend op zoek naar dé manier om definitief met mijn overschot aan kilo’s en vetrollen af te rekenen. Ik zocht een methode die snel zou werken en makkelijk te doen was. De methodes om snel af te vallen waren er wel, maar een methode om die afgevallen kilo’s eraf te houden als je weer normaal ging eten en onvermijdelijk in je oude eetvalkuilen viel, die ontbrak. Het voelde als een grote puzzel waar het voorbeeld van ontbrak. Ik had geen idee wat ik nodig had om af te vallen en vol te houden en dus had ik geen idee welke puzzelstukjes ontbraken.

Ontwerp je eigen voorbeeld waardoor je weet wat je puzzelt

Een puzzel is aanzienlijk makkelijker als je een voorbeeld hebt. Om het afvallen makkelijker te maken is het heel fijn om je een leven voor te stellen dat je zou willen hebben. Tijdens het afvallen en ook later als je op je gewenste gewicht bent. Hoe ziet jouw relatie met eten eruit? Eet je de hele dag door of alleen bij drie maaltijden? Om welke redenen eet je? Wat voor voeding en dranken stop je, voor zeg 80%, in je mond? En hoe zit dat met die overige 20% Hoe ga je om met de moeilijke momenten dat je in verleiding gebracht wordt om meer te eten dan je eigenlijk diep in je hart wilt? Door een eigen voorbeeld te ontwerpen zorg je voor houvast tijdens je afvalproces en als je op gewicht bent. Bij elke keuze kun je het puzzelstukje dat je aangereikt krijgt (= de uitdaging waar je voor staat in je volgende keuzemoment) grondig bekijken op vorm, kleur en afbeelding om te checken of dit stukje wel bij jouw puzzel hoort. Zo niet, dan is het een ‘nee’ en zo wel, dan kun je kijken hoe het binnen je leven van dat moment past.

Puzzelen is uitproberen. Afvallen ook.

Je kent het vast, je weet dat puzzelstukjes qua kleur bij elkaar horen, maar je ziet niet direct hoe. Je probeert dan maar wat. Past ‘ie hier? Linksom? Rechtsom dan? Andere plek? Soms heb je een zelfde stukje al vier keer in je hand gehad en ineens valt ‘ie op z’n plek. Je bent verrast, want je was er steeds zo dichtbij.

Zo gaat het met afvallen ook. Je weet dat iets gezond voor je is en je wilt het ook graag doen, maar je krijgt het toch steeds niet voor elkaar. Het past op één of andere manier niet in je leven of bij jou. Als je na één keer opgeeft, krijg je de puzzel nooit af. Het is dus belangrijk om een bepaalde strategie om af te vallen steeds een klein beetje aan te passen, zodat het uiteindelijk wellicht wél past bij jou en jouw leven. Probeer uit en wees creatief. Vraag jezelf altijd hoe je iets voor elkaar kunt krijgen op een andere manier. Een kleine sidenote: Dit snel opgeven geldt bijvoorbeeld ook voor bepaalde ingrediënten. We zijn zo geneigd om na één keer proberen iets te bestempelen als ‘niet lekker, niets voor mij’ terwijl dit met een andere bereidingswijze of in combinatie met andere ingrediënten prima smaakt. Wat je niet weet, want je hebt er niet mee gepuzzeld.

Pfff, nog duizend stukjes te gaan

Een duizend stukjes puzzel die ook nog eens uni gekleurd is kan voelen als een zware last. Je brein maakt er een mooi verhaal bij. “Dat duurt eeuwen. Krijg ik nooit voor elkaar in dit leven. Dat wordt hard werken.” Je kijkt automatisch terug naar je vorige puzzelpogingen die wellicht niet allemaal van een leien dakje gingen. Je had weinig tijd om te puzzelen of er was gewoon geen ruimte op de eettafel. (Je kon toch onmogelijk met je hele gezin altijd op de bank eten?) Je puzzelde soms fanatiek en dan weer keek je er maanden expres niet naar om omdat je geen puf had om er moeite in te steken. Het lukt toch niet. Herken je daar je afvalpogingen in, zeker als je flink wat kilo’s voor de boeg hebt? Misschien wel 30 of 40 kilo. Als een grote onneembare berg liggen die kilo’s voor je en bij voorbaat ben je al ontmoedigd.

Met elk stukje op de goede plek wordt je puzzel completer

Puzzel met het grote geheel in je achterhoofd, maar richt je energie en aandacht op het huidige puzzelstukje. Waar past ‘ie? Wat is logisch qua vorm, afbeelding en kleur? Maak je doel klein, waardoor het haalbaar voelt. Eén puzzelstukje voelt te doen. Dat is te overzien. Zo ook met afvallen. Als je alles tegelijk onder controle wil hebben, voorspel ik je nu al dat dat gewoonweg niet lukt. Je laat steken vallen wat zorgt voor stress en je brein saboteert jouw hele afvalplan op gegeven moment: “Dit hele afvalgebeuren vind ik maar niets. Kan mij het schelen, het lukt toch nooit. Laat maar!” En los ga je weer op die reep chocola of zak chips. Eten. Nu! Ahhhh, lekker… ! Je brein is tevreden, maar jij zit met een schuldgevoel. Net als met veel puzzels weet je het eindresultaat. Zorg voor een helder beeld van welke vaardigheden je nodig hebt om af te vallen en dit vol te houden, maar richt je op één vaardigheid tegelijk om deze onder de knie te krijgen. Zo creëer je overzicht en helderheid voor je brein en kun je al je energie en aandacht hieraan besteden. Hierdoor houd je energie over voor al het andere dat ook nog moet gebeuren en voorkom je een stuiterend brein dat volledig in de weerstand gaat. Ik ben benieuwd of jij het herkent dat afvallen eigenlijk lijkt op één grote puzzel. Leuk als je het onder dit blog laat weten.


PS: Geen idee wat je aan het puzzelen bent? Als afvallen voor jou voelt als één grote onoverzichtelijke puzzel waarbij alle stukjes kriskras door elkaar liggen, laat mij dan eens met je mee kijken tijdens een gratis online gesprek. Dan kijken we samen hoe jij de stukjes beter geordend krijgt en krijg je tips over hoe je jouw afvalpuzzel stukje voor stukje op een relaxte manier kunt leggen.


18-02-2021

____________________________________________________________________


Kijk door het ijslaagje van je brein en hou het afvallen vol


Het is begin februari 2021 en het is de laatste dagen behoorlijk koud. Gisteren glibberde zelfs heel Nederland over spekgladde wegen door ijzel. Na een nachtje vriezen, zie je de eerste dunne ijslaagjes op de sloten verschijnen. Een coach die ik graag volg via haar podcasts, gebruikt dit "éénnachtijs" als een slimme metafoor die ik graag met je deel. Want hij helpt je in jouw proces van afvallen en veranderingen doorvoeren in je leven.

Als je snel loopt zie je niets

Al wandelend of fietsend langs zo'n slootje valt het je op dat er een laagje ijs op het water ligt. Het ligt erbij als een glad ondoorzichtig glanzend oppervlak. Je kan er niet doorheen kijken. 

Sta je echter stil langs de slootkant en neem je rustig de tijd om eens met aandacht naar dat laagje ijs te kijken, dan valt er iets op. Het laagje ijs is helemaal niet ondoorzichtig. In tegendeel, je kunt er best goed doorheen kijken. Waterplanten her en der, stenen en wellicht schiet er een visje langs. Interessant. Dus als je er snel langsgaat zie je alleen het laagje ijs, maar sta je stil zie je wel degelijk meer dan dat ijslaagje. Je ziet de laag eronder.

Als je stilstaat en aandacht hebt valt er van alles op

Hoe helpt dit nou bij het afvallen volhouden en veranderingen doorvoeren vraag je je misschien af. Laatst verzuchtte een klant dat ze voordat ze het goed en wel besefte toch weer heel vaak in haar oude valkuilen viel. Ze ging regelmatig voor de bijl voor koekjes op haar werk en ook het avondsnacken was toch erg lastig om te laten. Het ging zo goed, dus ze begreep de terugval niet. Het leek haar te overkomen. Zo lijkt het soms misschien wel, maar ik kan je verzekeren dat dit past bij het snel langs de sloot lopen. Het lijkt alsof het laagje ijs ondoorzichtig is. Wat ze nodig had was stilstaan. Stilstaan en met aandacht kijken naar zichzelf en haar gedachten en gevoelens. Dan komt ze achter de reden van terugval.

Jouw brein reageert met automatische programma's

Ons brein zit zeer slim en energiezuinig in elkaar. Alles gaat snel en automatisch. Het valt nauwelijks op wat je denkt, voelt en doet. Je hebt dingen al zo vaak gedacht en gevoeld, waarop je steeds met een bepaalde actie reageerde, dat je het niet doorhebt dat je automatisch reageert op bepaalde triggers. Je gaat hier compleet aan voorbij als je er geen aandacht voor hebt. De triggers kunnen bijvoorbeeld gedachten, gevoelens, situaties, bepaalde mensen of plekken zijn. Het is een ingetraind compleet pakket aan acties die elkaar opvolgt na een trigger. Het lijkt dan inderdaad alsof het je overkomt.

Sta eens vaker stil

Heb aandacht voor jezelf en alles wat je doet, denkt en voelt. Als je altijd maar doordendert dan is het logisch dat je in oude patronen valt voordat je er erg in hebt. Het is simpelweg een energiebesparingsmethode van je brein. Terwijl als je stilstaat en dóór het laagje ijs van je brein heen kijkt je ziet hoe die flow aan acties in elkaar steekt. Je kan er rekening mee houden en dit patroon voorkomen of in ieder geval doorbreken door bewust voor nieuw gedrag te kiezen. Nieuw gedrag kun je in het begin alleen maar toepassen als je er aandacht voor hebt. Als je het vaak genoeg herhaalt en steeds opnieuw doet, merk je dat het je makkelijker af gaat en het je minder energie kost. Uiteindelijk zal het nieuwe gedrag door het vele herhalen een nieuw automatisch programma worden dat sterker is dan het oude programma dat door het 'ongebruik' wat is afgezwakt.

Het oude gedrag gaat nooit helemaal uit je brein

Bij flinke stress of ernstig slaaptekort kan het oorspronkelijke gedrag zomaar weer opduiken tot je onaangename verrassing. Geen man overboord en je bent ook niet zwak. Je weet nu hoe dat komt. Zorg gewoon voor voldoende rust, slaap en ja, sta stil, heb aandacht en kijk door het ijslaagje van je brein. 

Herken je het dat je vaak op de automatische piloot je dag doorloopt en soms zomaar in je oude patroon zit? Heb je iets dat jou helpt om wat meer rust en aandacht voor jezelf te hebben? Deel het onder dit blog, daar inspireer en help je andere mensen mee. 

Go for it! Annoesjka

PS: Plan gratis een analysegesprek met mij in als je maar blijft klooien met keuzes maken, waarin we samen onderzoeken waarom je terugvalt in oude patronen en je het afvallen dus niet volhoudt. Je krijgt meteen een aantal inzichten hoe je dit voorkomt. Dat sluit dus prachtig aan bij dit blog.


01-02-2021

____________________________________________________________________


Hoe een persoonlijke standaard jou helpt om gezonde keuzes te maken


Op de gebieden waarin je worstelt en het moeilijk hebt, mis je vaak één of meer standaarden. Maar wat is nou eigenlijk een standaard? Een zoektocht op synoniemennet.nl laat het volgende zien: 

Woorden als criterium, graadmeter en maatstaf zijn synoniemen. Een standaard is dus de lat waar je iets naast legt en beoordeelt of iets daarbij past of niet. Past het erbij dan voer je het uit en past het niet, dan schuif je het zonder discussie aan de kant.

Waarschijnlijk heb je al verschillende standaarden

Denk bijvoorbeeld aan professionele standaarden. Je vindt het normaal dat je op tijd op je werk komt of aanschuift bij een vergadering en ergert je bont en blauw aan de collega’s die daar losser mee omgaan. Je vindt het logisch dat je je tijger-onesie thuis laat en dat je haar en make-up verzorgd zijn. Ik had vroeger een collega die in de zomer én de winter altijd op blote voeten liep, óók bij haar afspraken buiten de deur. Haar standaard was ‘Ik loop altijd op blote voeten.’. Dat vind je wellicht belachelijk als jouw standaard ‘Ik heb altijd gesloten schoenen aan, hoe warm ook.’ is.

Ook binnen relaties met andere mensen heb je mogelijk standaarden wat betreft communicatie en gedrag. Denk aan ‘Ik tolereer geen liegen / bedriegen’ binnen een romantische relatie. Degene met een dergelijke standaard hoeft geen tweede keer na te denken of hij of zij de partner nog een kans geeft. Over en uit en klaar. Als ouders zijnde heb je bv. opvoedingsstandaarden op bijvoorbeeld de gebieden beeldschermen, kleding en eten. Wat mogen de kinderen wel en niet kijken op YouTube en TV? Hoe lang mogen ze beeldschermen? Wat kunnen ze wel en niet dragen buiten de deur? Mag de buik wel of niet bloot? Menig vader zal zijn tienerdochter absoluut niet als ‘één of andere goedkope del’ met hotpants en kort topje de deur uit laten gaan tot grote frustratie van dochterlief. Eén snoepje per dag is genoeg en elke dag mag je één glas limonade en voor de rest drink je water. 

Keuzes maken wordt makkelijker omdat niet alles meer een optie is. Niet alles ligt meer ‘op tafel’. Kort shirtje? Nee, kleed je maar weer om. Snoepje? Ja, je hebt er nog geen gehad. TV kijken? Nog een half uurtje kan.


Je mist een standaard voor jezelf en je eigen gedrag

Als het op de gebieden aankomt waarin je moeite hebt en worstelt om dit anders te krijgen blijkt dat je geen standaard hebt voor jezelf. Geen standaard op gebied van bewegen, eten, geld uitgeven of sparen, slapen etc. Dit betekent dat alles op tafel ligt en alles een optie is. Terwijl standaarden voor jezelf, je gedrag en hoe je met jezelf om gaat en voor jezelf zorgt misschien nog wel belangrijker zijn dan de standaarden voor je professionele leven, opvoeding etc. Geen standaard hebben is onoverzichtelijk en kost ontzettend veel energie Een standaard missen op bijvoorbeeld het gebied van eten, maakt dat je ontzettend veel ruimte hebt om met jezelf en met anderen in discussie te gaan. Je weet dat het niet gezond is en je niet richting je doel helpt, maar ja het is ‘maar één keer’, ‘zo gezellig’ of ‘iemand heeft zo z’n best gedaan’, dus ga je overstag. Dit soort ‘discussies’ zijn uitputtend. Het is zeer onoverzichtelijk als alles op eetgebied mogelijk is, dan schommel je tussen ver voorbij je grens overeten tot extreem streng diëten. De reden dat je soms zo obsessief met eten bezig bent is dat je een standaard mist.

Voorbeelden van standaarden op gebied van eten, geld en beweging

Eten

Stel dat je merkt dat je steeds weer verrast bent dat je bord leeg is en toegeeft aan meer eten om de ervaring te rekken. Ook al ben je fysiek gevuld en verzadigd, psychologisch gezien mis je nog wel verzadiging. Het genieten van het kauwen en het proeven van de smaak. De oorzaak van dit steeds weer overeten ligt wellicht in het feit dat je eet tijdens het Instagrammen, TV kijken of werken. Een helpende standaard zou hier kunnen zijn ‘Ik multitask niet tijdens het eten.’ Een simpele regel waardoor eten niet samen gaat met TV kijken, op je telefoon zitten en werken, waardoor je bewust en met aandacht kunt eten en veel eerder stopt met eten.

Keuzes maken is een stuk eenvoudiger en sneller in de situatie waar je met je partner een film kijkt en automatisch de gedachten aan chips of toastjes brie in je hoofd oppoppen om het nog gezelliger te maken. Ben je bereid om de film te stoppen, naar de keuken te gaan om het klaar te maken, terug te komen, het rustig op te eten en dan de film weer te vervolgen? Nee. Teveel gedoe en moeite. Dat is het niet waard. Het gaat er namelijk niet om dat je dat snacken echt wilt of dat je fysieke trek hebt, het is gewoon dat extra laagje dat je gewend bent om op de activiteit ‘film kijken’ te leggen. De standaard ‘Ik eet alleen en doe verder niets ernaast’ maakt de keuze zeer eenvoudig. 

Geld

Geef je steeds meer geld uit dan je hebt en kom je daardoor vaker dan je wilt in de problemen? De standaard ‘Ik geef alleen geld uit dat ik op mijn bankrekening heb staan.’ geeft hier veel lucht. Er is nooit een discussie over wel of niet een lening aangaan, want je koopt gewoonweg niets waar je geen geld voor hebt. 

Beweging

Zet een standaard voor hoeveel wandelingen en workouts je per week wilt doen. Met deze standaard plan je dit aan het begin van de week dat dit in je agenda staat. Nooit meer hoef je te denken dat je eigenlijk meer moet bewegen en wanneer past dat deze week dan? Het is gewoon iets dat je doet.

Heb jij ergens in je leven een struggle?

Sta jij jezelf toe om 35x op snooze te drukken, steeds suikertroep in huis te halen of maak je een potje van je workouts en beweegmomenten? Je hebt geen standaard op dit gebied! Een oplossing is dus een standaard in het leven te roepen en te oefenen om deze standaard na te leven. Wat voor persoon wil jij zijn? Een standaard is niet bespreekbaar en staat niet open voor discussie. Is je standaard ‘Je 12 jarige dochter kan niet naar buiten als haar buik zichtbaar is.’ Maar mag het wel als ze met alleen meiden erop uit gaat en niet naar school of naar een activiteit waar jongens aanwezig zijn? Dan is het geen standaard. Dit zorgt er dan ook voor dat je dochter steeds in discussie gaat en de ruimte zoekt om wél met blote buik naar buiten te gaan. Je grens is niet duidelijk. Het is alleen een standaard als het gewoonweg zo is en op die manier uitgevoerd mag worden.

Start met één standaard

Wil jij andere keuzes maken, zet voor jezelf één standaard om mee te beginnen. Ja, slechts eentje. Een standaard die je kunt uitvoeren en bereidt bent om uit te voeren. Als gedachten en gevoelens opborrelen met het idee “Poeh, dat gaat nooit gebeuren” dan is dat geen slimme standaard voor dit moment en dus een zinloze bezigheid. Zoek een andere, waarvan het een reële optie is dat je dit met oefening en inzet waar kunt maken. Gelukkig geeft het leven talloze momenten om te oefenen. Hierdoor train je jezelf en je brein en word je steeds beter in keuzes maken en leven naar je eigen standaarden.


Herken jij het? Dat je soms wel en geen standaard voor iets hebt? Wanneer je merkt dat je het lastig vindt om een standaard te bedenken of dat je standaard toch steeds weer open staat voor discussie en dus geen standaard is, vraag dan gerust gratis een online gesprek met mij aan.  


____________________________________________________________________


Vier lessen die wij kunnen leren van topsporters om het afvallen vol te houden


Kijk jij wel eens een wedstrijd van topsporters of woon je een concert bij van een bekende pianist of top band? Fascinerend vind ik het! Sport zie ik af en toe op TV en een concert woonde ik pré corona nog wel eens bij. Verbaast en vol bewondering kijk ik naar gewone mensen die iets op ongewoon niveau doen. Het is tenslotte niet voor iedereen weggelegd om te racen in Formule 1 wedstrijden, Nederland te vertegenwoordigen tijdens de Olympische Spelen of de Ziggo Dome vol te krijgen.

Ik merk dat mijn gedachten afdwalen naar de personen die op topniveau aan het werk zijn. Wat voor leven hebben ze? Wat denken ze en hoe voelen ze zich? Hoe krijgen ze het voor elkaar om dit niveau te bereiken, (vaak) foutloos te spelen en het zo makkelijk te laten lijken? Wat maakt deze mensen anders dan de gemiddelde mens?

Topsporter zijn vraagt commitment

Het lijkt hen makkelijk af te gaan, maar op dit niveau presteren is niet in een dag of in een week ontstaan. Dit is topsport! Wat ik weet van topsporters (sporters en musici) is dat het hele harde werkers zijn die veel doen en laten om hun droom te bereiken. Elke dag opnieuw vele uren trainen. Gezond eten. Op tijd naar bed. Sociaal leven op een laag pitje. En dit is nog alleen maar wat ik me kan voorstellen, dus de werkelijkheid zal nog wel 10x intensiever zijn.

Afvallen en op gewicht blijven is ook topsport!

Je denkt en hoopt wellicht dat afvallen en volhouden vanzelf gaat als je eenmaal lekker bezig bent. Ik kan je verzekeren, dit is valse hoop. Zo werkt het helaas niet. Ook al ben je nog zo’n groot natuurtalent, je wordt geen topsporter als je er weinig of niets voor doet. Aanleg hebben is niet genoeg, er is meer nodig. Daarom deel ik nu vier mindset toepassingen die het verschil maken tussen reguliere sporters en topsporters. Deze toepassingen móet jij inzetten bij het afvallen en al helemaal bij het op gewicht kunnen blijven op de lange termijn.

1. Doorgaan, ook als je geen zin hebt.

Denk je dat topsporters altijd zin hebben om te trainen of te repeteren? Echt niet. Maar ze staan er wel, elke dag opnieuw. Gaat het lekker en soepel? Nee, waarschijnlijk niet. Hebben ze er altijd plezier in en voelt het goed. Nee, kleine kans. En toch, ze gaan door, wel of geen zin, mooi of slecht weer, met stress of zonder stress, moe of energiek, met eindeloze to do lijst of niet. Om nieuwe gestroomlijnde bewegingen of muzikale passages te oefenen is 'zin hebben' helemaal geen voorwaarde. Het kan ook zonder zin.

2. Doorgaan, ook als het niet lukt.

Een bepaalde beweging onder de knie krijgen of een passage in een muziekstuk foutloos en met passie kunnen spelen vraagt doorzettingsvermogen. Aanvankelijk zal het van de 100 keer misschien maar één of twee keer goed gaan. En van de tweede 100 keer, misschien twee of drie keer echt goed. Frustrerend? Gooien ze het bijltje erbij neer? Nee. Ze gaan gewoon door. Opgeven is geen optie. Er komt een dag dat het wél goed gaat, 99 van de 100 keer.

3. Herhalen herhalen herhalen.

Doorgaan, blijven herhalen, er zijn als je geen zin of energie hebt, dat is het geheim van de topsporter en de topmusicus in mijn ogen. Als jij verandering wilt creëren (beter voor jezelf zorgen, afvallen, regelmatig naar buiten / bewegen en meer energie etc.), dan zal ook jij moeten doorgaan en moeten herhalen. Ook als je geen zin hebt of een dag niet zo lekker in je vel zit.

4. Houd je doel voor ogen.

De topsporter ‘ademt’ zijn droom. Doe jij dat ook? Wat is jouw doel? Met dit doel bedoel ik niet de cijfers van de weegschaal. Maar de echte reden waarom je aan de slag wilt of gegaan bent. Wat wil je bereiken? Wat levert het jou op als je afvalt en meer energie hebt?

Schrijf dit eens op. Zorg dat je je brein elke dag opnieuw herinnert aan de redenen dat je slanker wilt zijn. Echt, je brein vergeet dit. Het is namelijk totaal zinloze informatie in het kader van overleven en dus niet interessant voor je brein. De enige taak van jouw brein is om jou op een zo efficiënt mogelijke manier in leven te houden. Hoeveel vet jij meedraagt en of je nog flink nahijgt als je twee trappen naar zolder bent opgegaan maakt niet uit. Houd je leven, en hoe jij je voelt als je je doelen bereikt hebt, levendig voor ogen. Dat helpt om die keuzes te maken die je naar je doel toe helpen. Ook als je moe bent, stress hebt of niet zo'n zin hebt.

Gedrag veranderen en gezonder leren leven is niet eenvoudig, maar het is mogelijk! Houd de topsporter in gedachten en ga door.  


Hulp nodig omdat het niet lukt in je eentje? Samen ontdek je meer en ga je sneller en met meer gemak. Vraag even de Waarom lukt het me niet Ann-alyse aan. Kijk en denk ik vrijblijvend even met je mee wat jij nodig hebt om een goede relatie met eten en jezelf te krijgen.


28-10-2020

____________________________________________________________________


Wat als je nog zoveel kilo te gaan hebt? Drie tips.


Zondagochtend. Met slaperige ogen check ik om 8.11 uur mijn wekker. Vandaag gaan mijn vriend Bert en ik een stukje zwemmen in de Vecht. Voor onze deur loopt een omleiding van De Vecht en je kunt hier een mooi rondje van ongeveer 725 meter zwemmen. We mogen wel opschieten, anders is het stukje Vecht waar een gratis boothelling te vinden is al gevuld met plezierbootjes. Ik heb het stuk al twee keer eerder gezwommen. Een goed half uur doorzwemmen. Bert niet. Hij doet dit alleen omdat ik hem meerdere keren heb gevraagd. Het lijkt mij leuk om samen te zwemmen. Bert houdt niet van nat worden, water en zwemmen. En toch heb ik bij hem een ‘zaadje’ gepland door het hem steeds te vragen. De voorwaarde werd: “Als het 30 graden of warmer wordt.”

Overtuigingen zitten in de weg

“Het is vast koud.” Met die gedachte trekt Bert zijn zwembroek aan en laat hij zich vrij snel in het water zakken. Ik volg en merk tot mijn verbazing dat ik rustiger moet zwemmen. Ik ben niet gewend dat ik ergens sneller in ben dan Bert. “Pffff, dit is zwaar voor mijn armen.” verzucht hij. Ik klets vrolijk en zwem prima, relaxed en op mijn gemak. “Ik wil niet praten, anders red ik het nooit.” Oké. Even mijn verwachtingen bijstellen, maar dat had ik er graag voor over zodat we samen het rondje zouden afmaken. Op een kwart komen we in de echte Vecht terecht. De wind trekt iets aan en er blijkt een lichte stroming tegen. Halverwege het komende stuk is een brug. “Ben je daar wel eens onderdoor gezwommen?” vraag ik, waarop Bert antwoordt “Nee en dat gaat nu ook niet gebeuren. Ik zie daar mooi een trappetje. Dit ga ik niet redden.” Oké, ik maak het rondje dus alleen af is mijn conclusie. Wel tof dat hij het geprobeerd heeft!

Gaat hij het redden?

Intussen draait Bert zich af en toe op zijn rug ter ontspanning van zijn nek en armspieren. De eerste keer is zijn techniek nog niet zo goed. Het verlicht nauwelijks. De volgende keren laat hij zijn hoofd meer in het water zakken en blijkt het beter te gaan. In de verte doemt de bocht op waar we weer in de zijtak komen. Bert is nog steeds in het water, terwijl we de brug onderdoor zwemmen. Zwemt hij dan toch het hele rondje mee? Ja! Samen zwemmen we de ronde af. Beiden trots! Hij heeft het toch maar gedaan, terwijl alles erop wees dat hij het niet zou gaan redden.

Waarom dit ook op afvallen van toepassing is

Je vraagt je misschien af wat dit verhaal met afvallen te maken heeft. Ik vind ons zwemavontuur een prachtige metafoor voor de afvalreis die voor je ligt. Veel mensen die mij volgen hebben een pittig dieet verleden vol geslaagde en minder geslaagde afvalpogingen, waarbij in de meeste gevallen de kilo’s er toch weer bijgekomen zijn. Intussen is de wens om af te vallen en op gewicht te blijven onverminderd groot, maar het vertrouwen dat dit ooit bereikt wordt is ver te zoeken. Het gaat vaak niet om ‘maar’ 5 kilo, maar eerder om 20, 30 of misschien wel 40 kilo. Zoveel kilo afvallen voelt als een megagrote onbeklimbare berg. De route naar dat ideale gewicht voelt lang, zwaar en onhaalbaar. Een beetje zoals de zwemronde voor Bert voelde. Je weet waar je naartoe wilt, maar de weg er naar toe is totaal niet aantrekkelijk en je wilt het zo snel mogelijk (liefst gisteren!) bereiken.

Drie mindset tips als je nog veel kilo te gaan hebt

Grote kans dat jouw volgende afvalpoging op een mislukking uitloopt als je eraan begint met deze (onbewust) negatieve mindset. Je brein wil zich fijn voelen en als de route naar je einddoel alleen maar moeilijk en zwaar voelt, zal hij flink gaan saboteren. Daarom heb ik een paar mindset tips voor je, zodat je anders naar jouw afvalreis leert kijken.

1. Richt je op de vaardigheden, niet op het eindresultaat

Als je alleen maar met het einddoel bezig bent, dat misschien nog wel 30 kilo ver weg ligt, dan werkt dit niet heel motiverend. Het roept gedachten op als “Wat moet ik nog lang. Dit haal ik nooit. Het zal wel weer niet lukken. Wat is dit zwaar. Wat mag ik veel niet.” Dit soort gedachten wekken zware en stroperige emoties op waar je brein niet blij van wordt. Richt je op het onder de knie krijgen van de vaardigheden die jij nodig hebt om te kunnen afvallen. Denk aan gezonde maaltijden bereiden, voldoende bewegen, anders en positiever denken, voldoende slapen, leren omgaan met stress en emoties etc. Alle zaken die er nu voor zorgen dat je terugvalt en aankomt. Door hierop te focussen (stap voor stap, niet alles tegelijk!) ben je bezig met het creëren van een haalbaar en gezond leefpatroon, dat je voor de rest van je leven kunt toepassen. In het zwem voorbeeld: Bert had eerst zijn gedachten bij het feit dat hij het zwaar vond, vermoeide armen had en nog zo ver moest. Later richtte hij zijn aandacht op zijn zwemvaardigheden. Zou hier iets te verbeteren zijn? Evalueren, aanpassen en uitproberen. Eerst lukt het nog niet, later ging het steeds beter. Intussen waren we alweer ongemerkt meters verder.

2. Houd je bezig met het NU

Als je leert om je gedrag aan te passen en hier je aandacht en focus bij houdt, val je af zonder dat dat specifiek het doel is. Het is in feite de bonus. Wil je 2 kilo afvallen, dan bereik je je bestemming eerder dan wanneer je 30 kilo af wilt vallen. Je bent echter niet bezig met hoe lang je nog moet, maar gewoon met het steeds weer toepassen en onder de knie krijgen van het nieuwe gezonde gedrag in het moment. Denk bijvoorbeeld ook aan de resultaten die je wel snel krijgt. 

Zoals meer energie. In het zwem voorbeeld: zolang Bert bezig is om de techniek van het zwemmen onder de knie te krijgen op een relaxte manier en slag voor slag in het moment is, dan komt de eindbestemming vanzelf dichterbij. Of we nou 100 meter, 725 meter of 5 kilometer willen zwemmen. Bezig zijn met het toepassen, blij zijn dat dit beter gaat en loslaten hoeveel je nog te gaan hebt, geeft een veel lichter gevoel en minder kans op sabotage van je brein.

3. Kies haalbare tussendoelen en sta jezelf toe om uit te stappen

Het werkt demotiverend als je doelen te groot en te ver buiten je bereik liggen. Het betekent niet dat ze onbereikbaar zijn, maar je brein denkt van wel. Zeker met een verleden vol met mislukte afval- en dieetpogingen. Als je brein (onbewust) in paniek raakt omdat het bereiken van je doel mega veel moeite, energie, nieuwe vaardigheden opdoen en buiten de comfortzone treden kost, dan zal je opgeven bij de eerste de beste tegenslag. Je (brein) had er al niet veel vertrouwen in en zie “Het lukt toch niet, ik dacht het al.” Je brein heeft het nodig dat je doel vrij makkelijk haalbaar is. Splits je grote doel dus op in vele kleine subdoelen en zorg dat die subdoelen écht haalbaar voor je zijn. Zie je er toch te veel tegen op? Maak het net zo lang klein totdat je het wel ziet zitten. Terwijl je steeds weer een klein tussendoel haalt, laat jij jezelf zien “Hé, dit is haalbaar, dit kan ik, ook al kost het me een beetje moeite.” De toestemming om te mogen stoppen is ook fijn. Hier zal je waarschijnlijk geen gebruik van hoeven maken, als de reden waarom je dit doet aantrekkelijk is en duidelijk op je netvlies staat én je doel duidelijk en haalbaar in het zicht ligt. In het zwem voorbeeld: Overal waren zwemtrapjes aan de kant. Bert gebruikte deze in zijn hoofd als tussendoelen, vertelde hij na afloop. Hij had zichzelf toestemming gegeven om uit het water te mogen gaan, maar hij deed het niet. “Ik zwom van trapje naar trapje en bedacht steeds ‘Ik kan nog wel even door.’” De bocht naar de zijtak zien was fijn. “Als deze nog veel verder of uit het zicht had gelegen, dan was ik echt al veel eerder uit het water gestapt.”

Hulp vragen

Ik hoop dat je met deze mindset tips lekker aan de slag gaat. Merk je dat je het best lastig vindt om je mindset aan te passen en dat het afvallen toch voelt als hard werken en iets dat mogelijk nooit gaat lukken? Aarzel dan niet en vraag gerust een gesprek met mij aan. Als afvallen als een streng dieet voelt en je er veel voor over moet hebben, dan weet je eigenlijk al dat dit tot mislukken gedoemd is. In de sessie van ca. 30 minuten t.w.v. € 45 leg ik snel de vinger op de zere plek en krijg je minimaal twee inzichten waardoor je makkelijker, sneller en relaxter stappen gaat zetten richting je gewenste leefstijl en gewicht.


06-08-2020 

____________________________________________________________________


Hoe houd je het afvallen vol? Neem zélf plaats achter het stuur.

Laatst dacht ik weer dat ik Superwoman was, die nog tientallen kleine to-do’s én een online training met personal trainer voor mijn vertrek om uiterlijk 9:20 uur kan proppen. De training was van 08:00-09:00, prima te doen, toch? Oeps, ik vertrok bijna een half uur te laat naar mijn afspraak. Onderweg in mijn vertrouwde zwarte Peugeot 107 met grote oranje klavers 4 reed ik op de A28 vanuit Nijkerk richting Amersfoort naar mijn afspraak. Een toffe brainstormsessie voor een inspiratie- en netwerkevent voor ondernemende types in het theater op 10 september 2020 met mijn mede Podiumtijgers Tamara en Jacob en onze ‘juf’ Marleen Bekker. Gelukkig maakte ik me niet al te druk. Ik voel me thuis in de fijne podiumtijgergroep en ik wist zeker dat het geen probleem was dat ik later zou aanschuiven.

Mijn aandacht was niet bij de weg

Podcasts luisteren vind ik heerlijk tijdens het reizen. De tijd vliegt voorbij en meestal vind ik het jammer dat ik op plaats van bestemming ben. Zo ook deze ochtend. Ik voedde mijn brein met fijne informatie van een andere coach die ook niet in diëten gelooft, maar in een goede relatie met eten. Geweldig om bevestiging te krijgen van wat ik zelf al doe. Doordat deze coach een net iets andere benadering heeft dan ik, inspireert ze mij enorm. Intussen reed ik keurig 100, passeerde ik vrachtwagens en zag ik in de verte de afslag naar de A1. Deze afslag heb ik al tientallen keren eerder genomen op weg naar Barneveld voor al mijn opleidingsdagen tot personal trainer en lifecoach, en ook naar Ede, waar de vader van mijn kinderen woont. Bekend terrein!


Verkeerde afslag

Hup daar ging ik al, op het moment van het nemen van de afslag dacht ik “SHIT! Ik had rechtdoor gemoeten!" Hoe krijg ik het voor elkaar om een verkeerde afslag te nemen, terwijl ik al te laat was! Google Maps had toch keurig de weg voor me uitgestippeld? (geluid is altijd uit). Op mijn telefoon zag ik dat dit geintje me 20 minuten extra kostte! De eerstvolgende afslag was ruim 10 kilometer verderop. Ik baalde ervan. Een half uur te laat is al niet iets om trots op te zijn, maar een uur te laat is echt heel vervelend. Al verder rijdend maakte ik mezelf uit voor van alles en nog wat.

Vroeger had ik me hier enorm druk over gemaakt en me diep voor geschaamd met een intens zwaar gevoel in mijn maag. Door mijn opleidingen en mijn eigen trajecten op gebied van zelfontwikkeling kan ik hier gelukkig een luchtiger mee omgaan. Het helpt om naar de feiten te kijken en gedachten te kiezen die hierbij horen. “Oké, dit gemopper heeft geen zin. Ik kan het niet meer veranderen of mooier maken dan het is. Ja, het is onhandig en verdient geen schoonheidsprijs. Aan de andere kant, Tamara, Jacob en Marleen redden het prima zonder mij. En hoe fijn is het om straks binnen te stappen en er al een bijna kant en klaar plan uitgedacht is.”

Reptielenbrein als automatische piloot

Eigenlijk was het hele voorval wel grappig en vooral het keiharde bewijs dat mijn reptielenbrein achter het stuur zat en niet ik zelf. Autorijden doe ik al een tijdje en waar het in het begin van mijn rijlessen echt hard werken was (op de weg letten, schakelen, sturen, verkeersborden interpreteren, acties van andere weggebruikers inschatten etc.) denk ik daar nu geen seconde meer bewust over na. De route die ik reed had ik al tientallen keren gereden en ook daar hoefde mijn brein nu niet hard voor te werken. Terwijl ik met de intentie “richting Amersfoort” in de auto was gestapt (ik had het zelfs in Google Maps gezet!) had mijn reptielenbrein het automatische programma “Richting Barneveld” aangezet toen ik mijn denkende brein inzette om naar de podcast te luisteren.

Daarom is afvallen zo lastig om vol te houden!

Het is zo tekenend voor waarom je terugvalt in oude patronen als je wilt afvallen. Als je iets anders wilt doen dan ‘normaal’ (en dat kan ook prima iets anders zijn dan afvallen) dan heb je daarbij je denkende breindeel, de neocortex, hard nodig. Dit breindeel weet precies wat je wilt doen en hoe je dit voor elkaar krijgt. Dit breindeel gebruiken kost je lichaam veel energie. Daarom heeft je brein heel handig een tool voor energiebesparing ontwikkeld; je brein maakt automatische programma’s van alles wat je een paar keer hebt gedaan. Ideaal! Dan hoef je niet continu hard te denken en te werken (denk aan de eerste paar autorijlessen) en voer je veel handelingen totaal onbewust uit. Jouw hele dag zit hiermee volgepakt. Denk bijvoorbeeld aan je ochtendritueel. De wekker gaat, met een slaperig hoofd ga je naar je badkamer, poets je je tanden, kleed je je aan. Je kent het wel. Dit gaat allemaal op de automatische piloot, hoe fijn is het om niet over elke stap na te moeten denken.

Ook bij jou zit jouw reptielenbrein vaak achter het stuur

Intussen heb jij een heel leven achter de rug en heeft je brein duizenden automatische programma’s gevormd om jou staande te houden op een manier waarbij er ook nog wat energie overblijft om te kunnen vluchten of vechten als je in gevaar bent. Deze automatische programma’s worden ingezet bij het uitvoeren van handelingen, maar als mens zitten we ook vast in dezelfde gedachtenpatronen en ideeën over hoe de wereld eruit ziet en hoe iets hoort. Aan eten en je gewoonten daaromheen zijn ontzettend sterke, vaak onbewuste programma’s gekoppeld. Welk eten je in de supermarkt koopt, hoe je iets klaarmaakt, hoe laat je eet, hoeveel je eet, wanneer je eet en wat je bij welk gevoel, emotie of gebeurtenis eet. Bij al deze zaken zit je reptielenbrein achter stuur en heeft jouw denkende breindeel niets in te brengen. Dat hoeft ook niet, want alles is goed geregeld. Tenminste… 

Als je wilt afvallen moet JIJ het stuur overnemen

Is het wel goed geregeld? Ben jij tevreden met de keuzes die je maakt en met het leven, het lichaam en het energieniveau dat je hebt? Zo ja, niets meer aan doen. Zo nee, dan geef ik je hier een belangrijke tool die onmisbaar is als jij wilt afvallen en verandering in jouw leven wilt.

Jijzelf moet achter dat stuur zitten als je verandering en nieuwe gezonde patronen wilt creëren. 

Om dit voor elkaar te krijgen zal je eerst moeten ontdekken wanneer je reptielenbrein achter het stuur zit. Wanneer zit jij vast in je routine? Onder welke omstandigheden gaan bepaalde automatische programma’s van start? Welke gedachten bevinden zich onder een dun ijslaagje in je brein?

Om dit allemaal op te merken draait het om één ding: AANDACHT.

Aandacht voor jezelf, voor je handelingen en voor je gedachten. Bewustwording is één van de essentiële stappen naar een slanker lichaam en het grip krijgen en houden op je gewicht. Zodat je doorkrijgt wat er nou precies gebeurt als jij voor die koek kiest in plaats van die appel of wanneer je ’s avonds op de bank ploft en daar iets te snacken bij moet hebben. Jij weet best wat gezond is en wat je zou moeten doen. Wil je afvallen en het gewicht er ook afhouden, dan moet jij achter het stuur plaatsnemen. De eerste stap hierin is aandacht.

Wil je jouw automatische programma’s snel ontdekken en doorbreken?

Aandacht hebben voor jezelf en je patronen is een mooi proces, maar kost ook veel tijd. Hoe dit werkt en hoe je dit efficiënt en praktisch aanpakt kan nog best een uitdaging zijn. Deze stap en nog flink wat andere stappen heb ik heel gestructureerd vormgegeven in mijn programma 8 weken met Ann.

Dit programma is geen dieet waarin je de stappen en eetregels van een ander volgt. In het programma draait het om jou. Wat belemmert jou in het uitvoeren en volhouden van een beter eet-of leefpatroon? Je weet wat je wilt, maar het lukt niet. Daar gaan we mee aan de slag. Je krijgt niet alleen kennis maar juist ook inzichten hoe het bij jou in je brein en in jouw leven werkt.

Je zet de eerste stappen om oplossingen te vinden die voor jou werken in jouw leven met jouw voorkeuren. Kortom, in 8 weken neem ik je mee in wat jij nodig hebt om af te vallen zonder dieet, zodat je grip krijgt en houdt op je gewicht. De rest van je leven. Klik hier als je meer wilt weten over 8 weken met Ann, omdat jij het afvallen dit keer anders wilt aanpakken!

Neem het heft in eigen hand, neem plaats achter het stuur en heb AANDACHT voor jezelf.


22-07-2020

____________________________________________________________________


Waarom afvallen niet lukt als je een probleemdenker bent. En hoe je een probleemoplosser wordt.


Laatst was er paniek in huis. Mijn oudste zoon van 14 jaar moest na twee weken vakantie weer paraat zijn bij zijn eerste coronaproof online geschiedenisles. Helaas leek het internet niet mee te werken. Dat bleek echter zijn laptop te zijn. Tergend tenenkrommend langzaam was hij. Echt zo'n laptop die je het liefst uit het raam wil smijten.

Hij vloekte, mopperde en zuchtte

En dat begrijp ik. Het is ook rete-irritant als je een deadline hebt en alles erop wijst dat je deze niet gaat halen. Misschien ben ik vergeten hoe ik was op mijn 14e, maar nu als ouder en coach, keek ik naar hem en zag totaal geen poging om het probleem op te lossen. Hij zat daar een beetje verslagen naar zijn laptop te staren en een partij te zuchten. Alsof hij hoopte dat de laptop als een wonder opeens zich van zijn beste kant zou laten zien.

Hij staarde besluiteloos naar zijn laptop

Bij mij begint er dan iets te knagen. Aan de ene kant wil ik hem helpen, het probleem voor hem oplossen. Ik kon zo drie oplossingen voor hem verzinnen. Aan de andere kant is het zíjn probleem en help ik hem niet als ik altijd zijn problemen voor hem oplos. Ik kon uiteindelijk toch mijn mond niet houden en bood hem mijn laptop aan en opperde ook nog dat hij de laptop van zijn jongere broer kon gebruiken. Gebrom en gemompel was zijn reactie en verder keek hij zuchtend naar het nog lege beeldscherm.

Wie wil je zijn?

Het gebrek aan actie begrijp ik niet. Het is zo tegengesteld aan mijn eigen gedrag. Mijn brein gaat altijd razendsnel op zoek naar een oplossing. Wat is wel mogelijk? Wat heb ik nodig? Hoe kan ik daar aan komen? Wie kan mij daarbij helpen? Uiteindelijk bedacht ik dat hij het zelf maar moest uitzoeken en al weglopend gooide ik bovenstaande zin er spontaan uit: "Je bent óf het slachtoffer óf de probleemoplosser. Jij kiest!"

Kippenvel bedekte mijn armen

Dit is exact waar mijn klanten vaak tegenaan lopen! Precies zo! Wauw, wat een rake zin heb ik daar zojuist de wereld in geslingerd. Soms staren mijn klanten me glazig aan als ik vraag wat er nog meer mogelijk is, als de meest voor de handliggende oplossing niet mogelijk is of niet blijkt te werken. Wat heb je nodig? Wat belemmert je? Hoe kun je dit oplossen? Wat kun je nog meer bedenken?

Mijn klanten zijn probleemdenkers

Als er iets is waar mijn klanten echt goed in zijn is het piekeren over het probleem. En hoe dat zo gekomen is. En hoe lastig het is. En heel eerlijk, dat het ook best wel een beetje zielig is. Het valt ook allemaal niet mee. Elke keer weer gaat het mis. Elke keer vallen ze in dezelfde valkuil. Níets helpt. Níets werkt. Het is oneerlijk. Helaas biedt deze uitzonderlijke probleemdenkvaardigheid geen uitzicht op een toekomst waarin je grip hebt op je gewicht.

Ik leer mijn klanten om een probleemoplosser te worden

Het heeft geen zin om eindeloos in gedachtencirkels over het probleem na te denken. Dat lost niets op. Sterker nog, je geeft het probleem aandacht, waardoor het alleen maar zwaarder op je schouders drukt. Het in problemen denken kost ook megaveel energie. Zonde! Als je die energie nou eens steekt in het nadenken over en het uitvoeren van de oplossing! Dan gaat jouw wereld er echt anders uit zien. Wees creatief en verwacht niet dat de eerste de beste poging dé oplossing is. Soms moet je wel 5 of 10 verschillende dingen uitproberen om de oplossing te vinden. En dat is oké als jij het oké vindt.

Elke mislukte poging geeft waardevolle informatie

Je bent weer een stapje dichter bij de daadwerkelijke oplossing. Blijf in actie, laat je inspireren door anderen en het allerbelangrijkste, blijf weg bij het probleem. Zodra je merkt dat je gedachten weer vooral om het probleem blijven draaien, stop je hier bewust mee en richt je je op de oplossing. Vraag jezelf hardop af: "Oké, wat kan ik nú doen? Wat kan ik nu wél doen?"


PS: Kom je er niet in je eentje uit omdat je eigenlijk nooit zo'n creatieve probleemoplosser geweest bent? Of los je juist creatief problemen op, maar niet als het op afvallen, gezonde keuzes maken, gemotiveerd blijven of je nieuwe gewicht behouden aankomt?

Vraag dan gratis een Waarom lukt het me niet - Ann-alyse aan, dan kijk ik even met je mee en krijg je een flink aantal praktische tips of inzichten waarmee jij stappen richting de oplossing zet!


18-05-2020

____________________________________________________________________


Wat als negatieve gedachten het afvallen belemmeren?


“Ook al wil ik het niet, ik merk dat mijn gedachten toch veel met het negatieve bezig zijn. Je hebt me al zoveel tips gegeven om me vooral te focussen op dingen die wel goed gaan. Maar het lukt me niet.” Ik kijk haar via mijn laptopcamera recht in de ogen aan en voel haar pijn en twijfel. Deze lieve klant heeft het moeilijk. Ze wil zo graag afvallen en verandering, maar de negatieve gedachten blijven opborrelen en zorgen ervoor dat er geen vertrouwen is. Negatief denken is niet nieuw voor haar. Ik loop al een tijdje met haar mee op haar afvalreis en zie haar ups en downs. Ze zit nu in een flinke down.


Jouw brein smult van negatieve gedachten

Het is niet zo vreemd dat het brein van mijn klant voortdurend richting het negatieve gaat. Dat het zwaar en ingewikkeld voelt en dat veel energie opgaat aan denken over de dingen die niet goed of perfect gaan. Zo is jouw en ook mijn brein geprogrammeerd. Om te overleven moet het ‘afwijkende’ opvallen. De vijand in de vorm van een roofdier of buurstam moet in de verte tussen de schaduwen van de bomen en struiken de aandacht trekken. Je moet tussen al de eetbare planten de giftige eruit kunnen filteren.


Jouw brein is getraind om gevaar op te merken en heeft helemaal niets aan positieve informatie. 


Het is zinloos om daarmee bezig te zijn, dus zijn we niet gewend om hiermee bezig te zijn. Dat je de vierde keer vergat de trap te nemen in plaats van de lift, maar dit dus wel degelijk drie keer hebt gedaan, is niet belangrijk. Het feit dat je maar liefst vijf keer ‘nee’ hebt gezegd tegen al het lekkers dat je vandaag werd aangeboden, voordat je overstag ging voor die appeltaartpunt, is je totaal niet bij gebleven. Je baalt vreselijk van jezelf omdat je potverdorie wéér gezwicht bent terwijl je het jezelf nog zó had voorgenomen om niets te nemen. Ook vergeet je voor het gemak dat je dit keer wél had opgemerkt dat je moe was en daarom toch weer de bodem van de zak chips geraakt hebt.

Goed nieuws is saai

Jouw brein is zó gefocust op het negatieve, op hetgeen dat mis gaat en niet volgens jouw plan verloopt, dat alle tientallen keren dat het wél goed gaat totaal niet opvallen. Kijk maar eens naar het nieuws. Negen van de tien berichten gaat het over iets ergs dat ergens in de wereld gebeurt. De roddelbladen schrijven vooral over alle ‘stiekeme’ dingen die ‘onze’ BN-ers gedaan hebben. Dat zijn de dingen die ons brein boeiend vindt. Want stel nou eens dat er alleen maar verhalen in staan in de trant van Willem Alexander vertrekt om 8.00 uur stipt naar zijn werkkamer. Om 12.00 uur eet hij smakelijk zijn door Maxima klaargemaakte volkoren boterhammen met kaas en reepjes paprika, waarna hij een kwartiertje door de paleistuin wandelt. Hij sluit zijn werkdag om 16.40 uur tevreden af, omdat hij toch maar weer drie ‘to do’s’ van zijn lijstje heeft kunnen afstrepen. “Gaap”. Alleen het schrijven van deze passage trekt alle energie uit mijn systeem. SAAI! Ons brein wil iets te doen hebben. Het wil geëntertaind worden. Het wil ACTIE.

Er gaan meer dingen goed dan fout

Als je naar de werkelijkheid kijkt zijn er véél meer positieve dan negatieve dingen. Er zijn ontzettend veel momenten dat alles z’n gangetje en oké gaat. Maar het valt niet op. Het is zo oninteressant in het kader van overleven dat het gewoon niet opgepikt wordt door jouw brein. Wij mensen leren zelden via onze opvoeding of school om ons bewust te zijn van de vele positieve dingen in ons leven. Helaas kom je soms in je leven op het punt dat de focus op het negatieve je opbreekt en jou belemmert om iets te bereiken. Afvallen en op dat gewicht blijven, zoals in het geval van mijn dappere klant. Ze is in het VIP jaartraject gestapt omdat ze echt heel graag wil afvallen en erachter kwam dat dit zonder hulp niet mogelijk was. Zolang zij echter in deze negatieve mindset blijft, zal zij er een zware dobber aan houden. Haar hele afvalproces blijft enorm groot en zwaar voelen. Wat weer voor sabotagepogingen van haar brein zorgt omdat het brein zich nou eenmaal fijn en prettig wil voelen. Dat hele afvalgebeuren is maar niets, het moet maar snel weer normaal worden!

Train jezelf in het opmerken van het positieve

Je kunt de focus op het negatieve alleen maar doorbreken door jezelf te trainen om ook naar het positieve te kijken. En ja, dit is echt trainen! Zoals spierballen kweken niet vanzelf gaat door erover te denken of te praten, zo leer je ook niet je bewust te zijn van alle positieve dingen in jouw leven door het te willen. Dit vraagt inzet, oefening en commitment. En heel veel herhaling! Start jouw training door vanaf nu elke dag 5 positieve dingen op te schrijven. Door het op te schrijven dwing je jouw brein om hier nog bewuster mee om te gaan. (Hier bestaan ook leuke apps voor, zoals Gratitude.) In het begin kan het als een struggle voelen en kost het je misschien veel moeite om er vijf te bedenken. Dit is oké. Het is namelijk nogal een omschakeling waar je even aan mag wennen. Vertrouw er maar op dat het net zo gaat als dat je overweegt om een nieuwe auto te kopen en je ineens overal diezelfde auto (in jouw favoriete kleur zelfs!) voorbij ziet rijden. Of je wilt een nieuwe liefde vinden wat niet lukt, maar je ziet jezelf steeds weer geconfronteerd met een wereld vol verliefde stellen. Grrr, zij wel! Na een week of twee weken daag je jezelf uit om 10 dingen op te schrijven. En nog later kun je het uitbreiden naar 10 dingen per dagdeel. Het zal steeds makkelijker gaan, want als de focus eenmaal verlegd is, dan begrijp je niet eens meer dat deze dingen je nooit eerder opvielen. Het is toch zó duidelijk!

Kom je niet verder dan steeds weer dezelfde 5 dingen?

Vraag dan eens een vriendin om met je te sparren aan het eind van de dag. Laat haar lekker doorvragen. Of neem gerust contact op met mij door een mail te sturen naar info@annscoaching.nl of vraag gratis een Waarom lukt het me niet – Ann-alyse aan. Ook ik was geen ster in het positieve opmerken, maar het lukt me steeds beter. Dus als ik het kan, is er serieus ook hoop voor jou. Alleen heb je misschien net even een zetje nodig en dat geef ik met plezier.


07-04-2020

____________________________________________________________________

"De schaamte zit in mijn hoofd!"


Afgelopen week had ik een mooi gesprek met een jaarklant die pas begonnen is. Op de kick-offdag waar we het jaartraject mee begonnen zijn, gaf ze aan dat ze nog wel lid was van de sportschool, maar er al tijden niet geweest was. “Ik blijf lid, want dan komt de tijd misschien ooit dat ik er weer naar binnen durf.” Op mijn vraag wat haar nu tegenhoudt was haar reactie: “Ik heb daar vroeger gesport, maar toen was ik veel dunner. Ze kennen me niet van nu ik meer dan 100 kilo weeg. Ze zullen wel denken!”

In een flits zat ik in het verleden

Het gesprek bracht me terug naar mijn eigen tijd, toen ik rond de 107 kilo woog. Aan beweging deed ik echt niet. Ik werd al moe bij de gedachte aan sport alleen al. Maar er zat natuurlijk meer achter. Ik voelde me ongemakkelijk in mijn eigen megagrote lijf en ik schaamde me rot voor alle vetkwabben die aan alle kanten uitpuilden. Ik schaamde me zo dat ik mezelf het verhaal vertelde dat ik niet het lichaam had om te sporten, om te bewegen.

Pas na 20 kilo afvallen durfde ik de sportschool serieus te overwegen

Toen het me lukte om stap voor stap af te vallen, popte het idee van ‘de sportschool’ af en toe in mijn hoofd op. Ik duwde het direct weer opzij. Maar na 20 kilo kriebelde het toch. Zou het niet beter voor me zijn als ik meer zou gaan bewegen? Maar ja, zo’n sportschool… Met allemaal enorm sportieve slanke mensen, op en top fit? Durf ik daar naar binnen? Ik struinde het internet af om de verschillende sportscholen in de buurt te onderzoeken. Er bleek wel degelijk verschil in te zitten. De sportschool waar het verplicht was om shirtjes te dragen mét mouwen sprak me wel aan. Na een paar weken dralen trok ik de stoute schoenen aan en belde om een rondleiding af te spreken.

Oké, het leek mee te vallen

De dame van de rondleiding keek me opgewekt aan en vertelde enthousiast over de school, het beleid en de mogelijkheden, terwijl we elke zaal van binnen bekeken. De groepslessenruimte, de apparaten met de te verstellen gewichten, de cardiohoek en er was ook een spinningruimte. Een handvol mensen was bezig op de verschillende toestellen. Het was rustig. Niemand wierp me een meewarige blik toe “Goh, geen beginnen aan bij jou. Weet je het zeker?” Misschien ga ik dit maar doen.

De wil om te veranderen was sterker dan de angst

Straks verder met mij, maar nu weer terug naar mijn jaarklant. Twee weken later sprak ik haar weer. Nonchalant liet ze vallen dat ze toch in de sportschool was geweest. Ze had het abonnement opgezegd, maar toen vroeg een vriendin of ze mee ging. Afwegend wat belangrijker was ‘meningen en oordelen van andere mensen’ of ‘Ik wil verandering creëren, er móet nu iets gebeuren’, heeft zij, uiteraard met lichte buikpijn, de stoute schoenen aangetrokken. In haar wijdste sportkleren, een slobbershirt en zeer rekbare joggingbroek, is ze de sportschool ingestapt. Niemand keek haar raar aan. Iedereen zei vriendelijk gedag. Er waren geen groepen die een meewarige blik op haar wierpen toen de eerste zweetdruppels op haar hoofd verschenen terwijl ze op de loopband liep.

“De schaamte zit in mijn hoofd”

Zei ze met een verbaasde klank in haar stem. “Natuurlijk kijken mensen, zoals je blik langs iemand glijdt als diegene binnen komt. Maar ik zag niemand lang, met medelijdende of schampere blik naar me kijken. Erg toch? Dat ik zoveel jaar mezelf helemaal gek gemaakt heb met mijn eigen gedachten? De schaamte zit gewoon in mijn hoofd!”

Ik overleefde mijn eerste weken in de sportschool

De conclusie van mijn klant klopte volledig met mijn persoonlijke ervaring. Ik ben aan het sporten geslagen. Niemand keurde me meer dan één blik waardig. Ieder was bezig met zijn of haar eigen proces. Alleen of samen met een vriend(in). Het enige wat confronterend was, was mijn zeer belabberde conditie! Nu zo achteraf denk ik “Waarom? Waarom moest ik 20 kilo afvallen om dit te durven?” Natuurlijk weet ik wel waarom, het is een zelfbeschermingsmechanisme. Bang voor mogelijke pijn. Ik had vaak genoeg opmerkingen naar mijn hoofd gehad. Regelmatig voelde ik me buiten de groep vallen, omdat ik de enige dikkerd was. En dan vertelt je brein verhalen. Verhalen waarom je vooral niet in actie moet komen. Wat mijn klant zegt “De schaamte zit in mijn hoofd.”

Je creëert je gevoel met je eigen gedachten!

Het zijn maar hersenspinsels om je te beschermen. En ja, er kan een keer een opmerking komen, je kunt een keer een meewarige blik opvangen. Maar dat zegt zó niets over jou. Jij staat daar, bereid om goed voor jezelf en je lichaam te zorgen. Je onderneemt actie, ondanks dat je brein je wil verleiden naar bankhangen met Netflix en een zak chips. Zorg ervoor dat dáár je gedachten mee bezig zijn. Dat je daar je energie aan besteed. Zoek naar alle redenen om het wel te doen en bedank je brein voor de bescherming van de afgelopen jaren, maar nu is het toch echt tijd voor actie! Mijn klant en ik hebben nog smakelijk gelachen om het feit dat we onszelf blijkbaar zó belangrijk vonden in gedachten dat íedereen om ons heen met óns bezig zou zijn in die sportschool en dat we het onderwerp zouden zijn van alle gesprekken. Haha, wauw, over onrealistische gedachten gesproken!

Laat jij je tegenhouden door de verhalen van je brein?

Merk je dat jij ook activiteiten of situaties vermijdt door je overgewicht? Terwijl je in je hart weet dat het zo goed voor je zou zijn of dat je het ontzettend leuk zou vinden? Klinkt de zin ‘De schaamte zit in mijn hoofd’ herkenbaar, maar weet je niet hoe je het kunt veranderen? Neem dan gerust contact met me op, dan denk ik graag even met je mee. Je vervolgt je dag minimaal met een aantal waardevolle inzichten!


20-10-2019


____________________________________________________________________


Welk verhaal vertel jij jezelf elke dag weer?


Laatst kreeg ik een mail van een lieve volger. Haar mail raakte me, want ik las in haar woorden dat ze verstrikt zit in haar eigen verhaal. Net als zoveel van mijn klanten en mensen die ik spreek. En ook ik zelf ben niet immuun voor mijn eigen verhalen. Het zijn vaak verhalen die we onszelf dag in en dag uit vertellen. Ook nog eens met onze eigen stem, wat de verhalen super betrouwbaar en geloofwaardig maakt.

Ik wilde de schrijfster van de mail het liefst door elkaar schudden. Haar vertellen dat ze haar eigen werkelijkheid heeft gecreëerd en dat als ze tot dit in staat is, zij ook slim en krachtig genoeg is om dit te veranderen. Leuk detail, bovenstaande kaart heb ik als eerste kaart voor mezelf getrokken uit mijn nieuwe kaartendeck. Geen toeval, hier moest een blog over geschreven worden 😊

Wat denk en zeg jij tegen jezelf en tegen anderen?

Je brein is een ingenieus systeem. Het zoekt altijd bewijs voor wat jij denkt en zegt. Vind je het een rotdag? Klaag je hier ook nog meerdere keren over bij je collega's? Dan zal het bewijs, om te bevestigen dat dit toch echt een superslechte dag is, zich opstapelen. Jij denkt steeds: "Zie je wel." of "Ja hoor, toe maar, dit kan er ook nog wel bij. Mag ik onder mijn dekbed wachten tot het morgen is?" Als jij echter op deze zelfde dag op zoek gaat naar wat die dag mooi en fijn maakt, dan vind je daar ook zat bewijs voor! Het is dus maar net waar jij je focus legt.

Welke mindfucks en gevoelens zitten aan jouw verhaal gekoppeld?

Ik deel een aantal stukken uit de mail met je. 

"Het is een gewoonte waar we niet zomaar vanaf kunnen komen (1), want gezelligheid daar hoort voor ons een lekker drankje en hapje bij. (2)""We organiseren vaak een etentje met vrienden, dat hoort bij onze gezellige Bourgondische levensstijl.(3) Maar als we dat blijven doen, dan zal dat afvallen nooit lukken (4).""Wellicht willen we niet echt. Onze levensstijl opofferen (6), dat zien we in ieder geval niet zitten. (5) Weerstand alom. (7)"

Voel je wat hier gebeurt? Welk verhaal ze zichzelf vertelt?

Lees even met me mee tussen de regels door.

1. Mindfuck: Een gewoonte loslaten is moeilijk en ingewikkeld.

2. Mindfuck: Gezelligheid staat gelijk aan eten en (alcohol) drinken.

3. Mindfuck: Vrienden uitnodigen hoort bij ons.

4. Mindfuck: Bij etentjes met vrienden hoort meer, vetter en zoeter eten dan gezond is, waardoor afvallen niet mogelijk is.

5. Mindfuck: Gezonder eten staat gelijk aan het helemaal loslaten van een bepaalde leefstijl.

6. Gevoel: De woordkeuze 'opofferen' geeft het onderliggende gevoel aan. Er wordt iets afgenomen.

7. Gevoel: 'Weerstand alom' zegt ook dat er veel op het spel staat.

Zolang jij je eigen verhaal gelooft verander je niet

Zo'n klein stukje tekst en zoveel mindfucks, ook wel onbewuste overtuigingen. Allemaal gecreëerd door haar eigen brein, omdat ze iets niet wil loslaten. Haar onbewuste overtuigingen zijn dat een gewoonte loslaten moeilijk en ingewikkeld is, dat het niet gezellig is zonder eten, dat afvallen betekent dat ze niet lekker kan eten en dat ze bepaalde fijne dingen moet opofferen. Dat gezonder leven en afvallen gaat één grote hel zijn! Alleen maar ingewikkeld, moeilijk en onprettig. Als jij ook maar iets hiervan herkent is het geen wonder dat jouw brein daar een stokje voor steekt en ervoor zorgt dat jij geen enkele poging volhoudt. Je brein wil zich fijn voelen en wel NU en daar past dat gezonder leven duidelijk NIET bij.

Verander je verhaal, dan veranderen je keuzes

De oplossing is dat jij een ander verhaal aan jezelf gaat vertellen. Als jij de positieve kanten van het loslaten van een gewoonte belicht in jouw gedachten en dat je je bezig houdt met wat dat je allemaal gaat opleveren, dan is daar een heel ander gevoel aan gekoppeld. Veel lichter, veel fijner. En daar wordt jouw brein blij van. Zolang jij jouw brein tevreden houdt, dan zullen je keuzes in lijn staan met het bereiken van je doel. Onderzoek je gedachten en je gevoelens omtrent de verandering die je wilt maken. Welke mindfucks zijn hieraan gekoppeld? En zijn ze waar? Als je heel eerlijk bent? Dikke kans van niet. Verander je gedachten, dan veranderen je keuzes en daardoor houd jij het vol.

Heb jij ook last van mindfucks?

  • Zijn afvallen en volhouden bij jou een ding?
  • Val jij steeds terug naar oude gewoontes?
  • Voelt afvallen als één grote strijd, waar je je steeds opnieuw voor moet opladen?
  • Heb je steeds minder vertrouwen in je volgende afvalpoging?
  • Vermoed je dat jij misschien ook onbewust last hebt van mindfucks en sabotagepogingen van jouw brein?

Dan is het tijd om het afvallen deze keer anders aan te pakken. Weg met het nieuwste dieetboek, weg met de shakes- en pillen, weg met de snelle quickfix.

Eerst jouw brein op orde! 

Zodat je begrijpt waarom je het niet volhoudt, hoe het komt dat je naar eten grijpt of op de bank blijft zitten terwijl je je nog zo had voorgenomen om te gaan sporten. En nog belangrijker dan begrijpen is dat je weet hoe je je brein vóór je kunt laten werken in plaats van dat 'ie je saboteert!

Meld je gratis aan voor een Waarom lukt het me niet - Ann-alyse

In dit online gesprek van ca. 30 minuten haal ik jouw mindfucks eenvoudig boven tafel en onderzoeken we samen wat jij nodig hebt om het afvallen effectief en blijvend aan te pakken.


22-08-2019

___________________________________________________________________


Afvallen? Denk als een robotstofzuiger!


Afvallen is niet altijd even makkelijk. Ik durf te beweren dat 90% van alle afvalpogingen wereldwijd op een mislukking uitlopen. Na drie tot zes mislukte pogingen gooit meer dan de helft van die 90% de handdoek in de ring. "Afvallen is niet voor mij weggelegd." Laatst was ik een tijdje de robotstofzuiger van mijn vriend aan het observeren. Hij botste continu tegen tafel- en stoelpoten, de muren stonden in de weg en de deurmat vormde ook een serieuze uitdaging. (Nog nooit een robotstofzuiger aan het werk gezien? In deze video van 45 seconden zoekt de robotstofzuiger van mijn vriend zijn basisstation.)

Wij mensen kunnen wel wat leren van die robotstofzuiger!

Langzaam vormde deze gedachte zich in mijn hoofd. Hij gaat maar door en zoekt zijn weg. Probeert iets uit, knalt tegen een tafelpoot. Oké, dat werkt niet. Hij past zijn richting aan en doet nog een poging. Bam. Nee, dat was het ook niet. Hij draait iets verder en ja, nu kan hij een stuk rechtdoor, ondertussen flink draaiend met zijn blauwe borstels. Anderhalf uur lang sjeest hij van de ene kant van de kamer, via de keuken en de gang naar de andere kant. Nooit geeft 'ie op. En het mooie is, volgende week om 12 uur doet 'ie het gewoon wéér! Na 1,5 uur stofzuigen, botsen, van richting veranderen en opnieuw proberen volgt een nieuwe uitdaging: zijn 'huis' vinden. Je zou denken dat er ergens een sensor zit, zodat 'ie weet welke kant hij op moet, maar blijkbaar is die sensor alleen sterk genoeg als hij in de buurt van het basisstation is. Na tig pogingen en vele keren de totaal verkeerde kant op rijden, mag 'ie een week uitrusten.

Geen gezeur, teleurstelling, gemopper of frustratie.

Hij probeert, past aan en probeert nogmaals. Gewoon een nieuwe poging! Vindt hij zichzelf een slappeling omdat hij voor de zoveelste keer de verkeerde kant op reed? Dat 'ie wéér tegen die stoelpoot aan knalde en dus de zoveelste mislukte poging had? Nee! Geen enkele gedachte over "Misschien moet ik het maar opgeven, dit stofzuigen is niets voor mij." 

Ik hoor je brein nu kraken...

"Ja, HAL-LO! Wacht eens even! Dat is wel een robot hoor. Een RO-BOT! Die voelt de beurse plekken van al die botsingen niet. Die kan niet voelen hoe verrot pijnlijk het is, als het weer mislukt en de kilo's er weer keihard bijkomen! Nee, dat klopt. En toch denk ik, nee, wéét ik dat je iets meer in de trant van die robotstofzuiger mag denken als je je doel wilt bereiken. Als je niet voor de zoveelste keer het bijltje erbij neer wilt gooien. Is het makkelijk? Nope, dat zeg ik niet. Maar ik denk wel dat je te snel opgeeft. Dat je een mislukte poging te zwaar opneemt. Dat er veel te veel gevoelens bij komen kijken, dat je het te persoonlijk neemt. Daardoor word je bang en wordt afvallen gekoppeld aan 'pijn', 'moeilijk', 'vervelend' en 'onmogelijk'. En je brein pikt dit haarfijn op!

Je brein wil zich goed voelen in het HIER en NU

Zeker als je moe bent en veel dingen aan je hoofd hebt. (En wie heeft dat niet tegenwoordig?) Je brein wil weg van pijn, vervelend en ingewikkeld. Hij zal je goedbedoelde afvalpogingen keihard saboteren. Hij zal je bestoken met allerlei mindfucks, waardoor jij gelooft dat afvallen vandaag even niet hoeft, dat je morgen weer met frisse moed start, dat je het verdiend hebt om die Tony Chocolonely te eten. Of nog veel erger, je gelooft dat afvallen niet voor jou is weggelegd en bedenkt dat je maar moet accepteren dat je altijd dik zult blijven.

Het verleden bepaalt niet je toekomst!

Een mislukte poging is niet meer dan het uittesten of iets voor je werkt. Haal het gevoel weg, oftewel 'strip the drama' zou een Amerikaanse coach die ik volg, zeggen. Zie en voel het niet als een persoonlijk falen. Het is gewoon iets dat op dit moment niet voor jou werkt. Is dat erg? Nee! Zegt dat iets over je wilskracht? Nee! Zegt dat iets over de volgende poging? Nee! Echt niet! Bedenk voor jezelf waarom het mis ging. Was het plan goed, maar de uitvoering niet optimaal? Verander dat en test het nogmaals. Was het plan goed, maar had het iets meer voorbereiding nodig? Plan het de volgende keer anders.

Soms is er slechts een kleine aanpassing nodig waardoor het wél werkt

Of soms moet je dit plan overboord gooien en iets anders testen. Gewoon net zo lang tot je iets vindt dat wél voor je werkt. En zelfs dat hoeft niet voor de rest van je leven altijd te werken. Jij verandert, je omstandigheden veranderen en je lichaam aan de binnenkant verandert (hormonen of afnemend spierweefsel bv.). Dus werkte iets vroeger wel en nu niet meer? No problem! Observeer, evalueer en pas aan en werkt dat niet, zoek weer iets anders. Zonder drama, zonder frustratie, zonder paniek of gevoelens van falen. Blijf niet in het denken hangen, kom altijd in actie! Go for it!

Zit je vast? Heb je geen vertrouwen meer in jezelf?

Dan daag ik je uit om je te laten inspireren en motiveren door mijn persoonlijke verhaal in mijn 20 gouden afvaltips. Ik herken je angst als geen ander met mijn tig lijnpogingen en mijn 107,7 kilo op de weegschaal. Ik geloofde ook niet meer dat ik kon afvallen. Laat je inspireren en krijg het inzicht dat je het anders moet gaan doen zodat je laatste afvalpoging een succes wordt!


31-07-2019

____________________________________________________________________


Afvallen is vallen en weer opstaan, maar met aanpassing!


Supertrots ben ik op mijn zoon Collin (13 jaar) Op 8 maart had hij tijdens trampolineles bij het ongelukkig neerkomen beide botten gebroken in zijn linker onderarm. Zijn juf handelde snel en zeer efficiënt en gelukkig was zijn vader aan het kijken tijdens de les, waardoor ze snel naar het ziekenhuis konden. Collin, bleek als een vaatdoek, schijnt geen traan te hebben gelaten. Hoewel het enorm pijnlijk geweest moet zijn en het feit dat je onderarm ineens overdwars staat móet toch iets met je brein doen. Na lang wachten, het recht zetten en weer foto’s maken in het ziekenhuis, bleek er gelukkig geen operatie nodig. De arts vond het 'goed genoeg' gezet, maar de schrik zat er bij Collin wel in. Bij ons ook trouwens. Voorlopig geen linkerarm kunnen gebruiken, geen gym, geen trampoline- en tennisles en geen huishoudelijke klussen. Oké, dát was dan wel weer een voordeel.

Weer op de trampoline

Ondanks dat hij het spannend vond is Collin vorige week weer gestart met trampolineles. Ik vroeg hem van te voren of hij het eng vond. Hij is een jongen van weinig woorden en zal zijn gevoel niet snel laten merken, maar “Ja, wel een beetje.” kwam er wel uit. Ik heb hem nooit horen zeggen dat hij niet meer wilde springen. Dat hij er klaar mee was, dat hij dacht dat hij een slechte trampolinespringer was. Ja, die ene sprong met die draai naar buik, die gaat hij voorlopig nog niet doen. Het zal even duren voordat hij weer volledig het vertrouwen heeft in zijn lichaam en vaardigheden. Veel positieve ervaringen gaan daarbij helpen.

Angst voor herhaling

Onbewust besluipt je de angst voor herhaling als je een keer valt of faalt voor je gevoel. Herken je dat? Je brein wil eigenlijk weg van moeilijk, vervelend, kans op falen, kans op pijn. Om die reden vind ik het heel knap dat Collin toch is gegaan. Toch weer op die trampoline, de angst in de ogen kijkend. Blijkbaar kon hij de ‘ongelukkig-neerkomen-actie’ loskoppelen van zichzelf en zijn eigen vaardigheden. Dit ene incident in het verleden zegt niets over het NU en niets over de toekomst. 

Afvalpoging op afvalpoging

Ik herken deze angst voor herhaling in mezelf. Nu niet meer op het gebied van afvalpogingen, maar wel in mijn pogingen om goed voor mezelf te zorgen. Denk aan op tijd naar bed gaan, voldoende bewegen en regelmatig écht ontspannen. Ik herken het zeker ook in mijn klanten en de mensen die ik spreek. Ze hebben al zó vaak een afvalpoging gedaan, dat ze er geen vertrouwen meer in hebben. Jij zit mogelijk ook in zo’n cirkel.

Vol goede moed en motivatie begin je steeds aan een nieuwe poging en bijna net zo vaak mislukt het weer. Opletten op wat je eet, een shakedieet, de weightwatchers, Sonja misschien wel etc. Ik weet dat de oorzaak van het mislukken in je brein ligt en niet zozeer in je wilskracht en gebrek aan discipline, zoals jij wellicht denkt. Je brein heeft zo zijn eigen prioriteiten en agenda's en zal altijd vanuit die agenda's beslissen welke keuzes je (onbewust) maakt. We identificeren ons met al die mislukte pogingen met allerlei mindfucks: “Ik kan dit gewoon niet.” “Ik ben een Bourgondiër, ik houd gewoon van lekker eten.” “Ik moet dit dan maar accepteren, het leven moet wel leuk blijven hè?!”

Je bent niet meer dezelfde persoon

Net zoals Collin heeft geleerd met andere ogen naar bepaalde sprongen tijdens trampolineles te kijken, ben jij ook niet meer dezelfde persoon die je was voor, tijdens en na alle afvalpogingen. Je bent echt niet meer dezelfde als wie je was. Elke dag leer je bij en elke mislukte poging geeft je informatie over wat wél en niet werkt voor jou.

Als je blijft doen wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg

Deze zin ken je vast, daar ben je vast wel vaker mee bekogeld. Het is intussen een cliché zin, maar helaas kom je niet onder deze waarheid uit. Als je elke weer terug gaat naar de snelle quickfix als oplossing, bv. een shakedieet, onder het mom “Dan zijn de eerste kilo’s er vast af, dat geeft weer motivatie om verder te gaan.” (een enorme mindfuck van je brein!), dan weet je (onbewust) op basis van je eerdere ervaringen dat dit níet de blijvende oplossing is. Dat geeft belangrijke informatie! Door deze informatie te analyseren en te evalueren kun je een hoop tijd, geld, energie en emotionele pijn besparen.

Eerlijk naar jezelf en je acties kijken is de oplossing

Ik ben de eerste die tegen mijn klanten zegt dat het verleden niets zegt over het NU en de toekomst, maar enig realisme is wel op zijn plaats. Jij weet heus dat een shakedieet niet de blijvende oplossing is. Het komt tegemoet aan je behoefte om snel resultaat te zien, maar net als iedereen die daaraan begint, weet je dat het niet gezond is voor je lijf en dat de oplossing zit in een gezonde leefstijl aanleren. Een leefstijl die je de rest van je leven kunt toepassen, zonder dat woorden als ‘diëten’, ‘volhouden’, ‘doorzetten’ en ‘hard werken’ in je gedachten en gesprekken voorkomen.

Leer van je mislukte pogingen

Wees niet bang voor je verleden vol mislukte pogingen. Het zegt niets over je volgende actie op weg naar een gezonde leefstijl. Leer van de mislukte pogingen en pas aan. Zoek naar een manier die bij jou past. Deze vragen kunnen je daarbij helpen:

  1. Was je afvalpoging een manier die je de rest van je leven had gaan toepassen?
  2. Had je de afvalmanier uitgekozen op basis van ‘snel resultaat zien’ of op basis van ‘resultaat op de lange termijn’ en ‘gezond’?
  3. Was het jouw eigen plan of eigenlijk het plan van iemand anders?
  4. Heb je de veranderingen één voor één doorgevoerd of wilde je op diverse gebieden tegelijk verandering?
  5. Heb je van jezelf de tijd gekregen om nieuw gedrag te oefenen? Of zag je elke uitglijder als ‘bewijs’ dat het moeilijk, onmogelijk was en dat je een slappeling was?
  6. Heb je consequent en consistent die acties gedaan die nodig waren? Ook op de momenten dat het moeilijk was?
  7. Wat was het moment dat je hebt opgegeven? Op een moeilijk moment of op het moment dat het lekker ging?
  8. Hoe was je leven tijdens de afvalpoging? Rustig of vol drukte en stress?

Een kleine toelichting op de vragen

Is het ondenkbaar dat je de afvalmanier je leven lang gaat toepassen, dan is de kans op mislukken zéér groot.

  1. Snelle kilo’s eraf, is vaak dubbel zo snel en extra kilo’s eraan.
  2. Ieder lichaam en ieder leven is anders, wat voor de één werkt hoeft echt niet voor de ander ook te werken.
  3. Teveel tegelijk veranderen zorgt voor een stuiterend brein en zorgt ervoor dat je niet alle ballen van het afvallen en dagelijks leven omhoog kunt houden. De ballen voor het afvallen laat je dan meestal als eerste los.
  4. Nieuw gedrag heeft heel veel herhaling nodig voordat het automatisch gaat en dan nóg zal je brein in tijden van stress of vermoeidheid kiezen voor het langst geoefende gedrag, je valkuilgedrag. Gedachten als ‘moeilijk’, ‘onmogelijk’, ‘slappeling’ geven (onbewuste) negatieve associaties aan het afvallen, en je brein wil weg van alles wat niet fijn is, je brein zal je afvalinspanningen gaan saboteren.
  5. Juist de moeilijke momenten zijn de momenten dat we niet doorzetten, maar bij uitstek zijn dit juist dé momenten waarop je het nieuwe gedrag moet oefenen.
  6. Op moeilijke momenten is het makkelijk om op te geven, maar je wordt gestuurd vanuit emotie, dat is juist níet het moment om te stoppen! Als je stopt, stop dan op het moment dat je goed in je vel zit en een wel overwogen besluit neemt.
  7. In tijden van drukte, stress en vermoeidheid is veranderingen doorvoeren aanzienlijk moeilijker. Je brein zal, vanwege broodnodige energiebesparing, snel terugvallen op oude diep ingesleten patronen. Als je wilt afvallen en veranderingen wilt doorvoeren in tijden van stress en vermoeidheid, zullen je verwachtingen en je aanpak anders moeten zijn

Stop met kijken naar je buurvrouw, collega of vriendin

Ik ben ervan overtuigd dat afvallen en goed zorgen voor jezelf en je lichaam voor iedereen mogelijk is. Kijk naar wat past bij jóu. Heb je al van alles geprobeerd en bleek niets te werken op de lange termijn en kom je er ook niet uit met bovenstaande vragen? Vraag gerust gratis een Waarom lukt het met niet -Ann-alyse aan.

Ik kijk in 30 minuten graag met je mee, zodat we samen kunnen ontdekken waar het bij jou steeds mis gaat. Je krijgt een aantal tips en waardevolle inzichten, zodat je volgende poging niet op de stapel ‘mislukt’ terecht komt, maar het stempel ‘blijvend succesvol’ krijgt!


03-06-2019

____________________________________________________________________


Een kleine en simpele actie maakt wel degelijk verschil!


Vanochtend nam ik een Facebook live op dat ging over de valkuil wel WETEN hoe het moet, maar het niet DOEN. Het ging over het feit dat ik me had voorgenomen om vroeg in de ochtend naar buiten te gaan, omdat het kan helpen om beter te slapen. Maar het was nu al eind van de ochtend en ik merkte dat ik in mijn hoofd met allerlei argumenten kwam om niet naar buiten te gaan. “Het is alweer veel te laat om nuttig te zijn.” “Ik moet mijn blog nog schrijven en heb dus eigenlijk geen tijd.” etc. Ken je dat? Je wéét dat het beter voor je zou zijn als … (vul maar in), maar het daadwerkelijk elke keer consistent en consequent DOEN is een tweede. Vaak heb je al eens een poging ondernomen en ging het een paar dagen of slechts een paar uur goed, maar dan versloft het doen toch weer.

Je wacht tot het perfecte moment

Een oorzaak van dit versloffen is dat je wacht tot het perfecte moment aangebroken is. Je hebt waarschijnlijk allerlei randvoorwaarden aan het DOEN gekoppeld. Je moet voldoende tijd en/of energie hebben, het moet droog zijn, je hebt er een bepaald ingrediënt voor nodig en dat was nou net op in de supermarkt, vandaag doen je kinderen moeilijk en dat kun je er nou net niet bij gebruiken etc. Allerlei mindfucks (redenen om iets niet te doen of juist wel te doen) borrelen naar boven en zorgen ervoor dat je in het WETEN blijft hangen en niet naar DOEN komt.

Ach, dit is zo klein, dat heeft toch geen zin?

Een andere oorzaak van in het WETEN blijven hangen en het uitstellen van ACTIE is de mindfuck dat een bepaalde actie te klein is om verschil te maken. Dat het niet genoeg is, om zinvol te kunnen zijn. Je drukt bijvoorbeeld op SNOOZE, omdat je denkt dat 10 minuten eerder opstaan het verschil niet maakt voor je dag. Je beweegt vandaag maar niet, omdat de 20 minuten die je nu nog hebt, niet genoeg is voor een goede workout. Je gooit dat stukje plastic of die batterij bij het gewone huisvuil, want de wereld wordt niet ineens schoner door die ene keer. Als je dit perspectief kiest, maak je verandering onnodig moeilijk en zwaar. Je creëert een scenario waarin geen winnaars zijn. Je schuift simpele en waardevolle acties in één klap opzij! 

Paradox van de groeiende hoop

In een podcast hoorde ik laatst een prachtige paradox dat hier volledig bij aansluit. Stel, je schudt een pak rijst leeg op de tafel en je pakt één rijstkorrel van die hoop en legt hem aan de andere kant van de tafel. Heb je dan één of twee hopen rijst? Eén rijstkorrel noem je nog geen hoop, mee eens? Wat als je er een tweede korrel bij legt? En een derde? Op welk moment wordt de kleine verzameling een daadwerkelijke ‘hoop’? Er is op voorhand niet duidelijk welke rijstkorrel het verschil gaat maken tussen een verzameling en een ‘hoop’. Maar er is een rijstkorrel die tóch dat verschil gaat maken! Er is een omslagpunt en dat wordt bereikt met maar één rijstkorrel. 


Eén actie of ding is het omslagpunt en maakt het verschil

Het voorbeeld met de rijstkorrels gaat ook op voor geld; Als je 10 euromunten hebt, noem je dit nog niet ‘rijk’. Voeg één euro toe, dan ben je nog steeds niet rijk. Voeg elke keer er weer één euro aan toe, en merk op dat er wel degelijk een punt komt waarop het verschil gemaakt gaat worden door het toevoegen van de volgende munt en het woord ‘rijk’ in je gedachten oppopt! Eén training maakt je nog niet fit, maar wat gebeurt er als je dit één, twee of tien keer herhaalt? Er komt een punt dat je na een workout merkt dat je fit bent. Eén keer de bocht uitvliegen en overeten, zorgt er nog niet voor dat je overgewicht hebt. Maar als één nou twee keer wordt? En twee wordt vier keer en zo door? Onvermijdelijk komt het punt dat ‘één’ het verschil gaat maken en dat je jezelf te zwaar vindt.

Kleine acties zijn te klein, maar grote acties zijn te groot

Kleine simpele acties vind je niet de moeite, maar tegelijkertijd kijk je huizenhoog op tegen grote acties. Met als resultaat: er gebeurt helemaal niets. Je blijft zitten waar je zit, je bent nog steeds ontevreden en klaagt wat af. Als je alle kleine acties, die je opzij geschoven hebt in de afgelopen jaren, optelt dan had je nu waarschijnlijk al 10 keer kunnen transformeren.

De kleine simpele dingen die we aan de kant schuiven, zijn juist de acties die verandering creëren! Ze zijn juist de verschilmakers! Als je je dit realiseert en het daadwerkelijk gaat toepassen, dan zorgt dit voor een megaverschuiving van in je mindset!

Er is geen minimale eis in tijdsinvestering, moeite of impact voordat een actie daadwerkelijk waarde heeft. Waardeer zowel de kleine als de grote goede en gezonde acties! Alles doet er toe. En wat mooi is om te beseffen: de kleine goede en gezonde acties zijn makkelijker om te maken of te doen en er zijn aanzienlijk meer mogelijkheden voor in je dag. Zie en maak gebruik van alle momenten dat je een goede keuze / actie kunt maken. Groot of klein, dat maakt niet uit. Je bent aan het trainen en zal steeds beter worden in gezonde en goede acties ondernemen.

Hoe kom je van WETEN naar DOEN?

Eén tip die mij ontzettend helpt om daadwerkelijk in actie te komen is de zin: “Wat kan ik vandaag doen, om mij richting mijn doel te helpen?” Hoe wil ik zijn? Wat is daarvoor nodig? En wat kan ik nú doen? Welke keuze kan ik nú maken om mij goed te voelen en/of om gezonder te worden? En als ‘vandaag’ te groot is, denk dan kleiner in de term van ‘het komende uur’ of ‘mijn volgende keuze’.

Morgen bestaat nog niet, dus daar hoef je niet mee bezig te zijn

Je hoeft niet over morgen na te denken. De acties die je vandaag doet, maken niet dat je jezelf verplicht om het de rest van je leven zo te doen. Met ‘morgen’ hoef je nog niet bezig te zijn, dat is een geheel op zichzelf staande dag. Dat zie je morgen wel weer, want ook die dag kun jij de keuze maken om te oefenen met ‘actie ondernemen’. Ook op die dag kun je weer bedenken welke kleine actie jou gaat helpen om dichter bij je doel te komen. Door klein en kort vooruit te denken, verlam je jezelf niet. In tegendeel, het helpt je om in ACTIE te komen. De keuze maken om dat gebakje vandaag te laten staan is een stuk makkelijker haalbaar dan dat je de keuze maakt om voor de rest van je leven gebakjes te laten staan. Daar gaat je brein van stuiteren en absoluut niet mee akkoord. Hij zal je aan alle kanten gaan saboteren en pleiten voor de ‘een gebakje moet toch een keer kunnen?’ aanpak.

Maak gebruik van elke kans om te oefenen

Het geheim van nieuw gedrag creëren zit in DOEN. Het geheim van DOEN zit in de acties klein, simpel en makkelijk uitvoerbaar houden. Én elke grote of kleine kans die zich voor doet daadwerkelijk benutten. Je zult zien dat veranderen niet moeilijk is.

Zie de kansen en GO FOR IT!

Hoe zit het met jou? WEET jij het wel, maar lukt het niet om te DOEN? Of begin je wel, maar verzand je toch alweer snel in je oude patronen? Ik ben benieuwd waar jij tegenaan loopt. Wil je het met me delen? Mail gerust: info@annscoaching.nl.

Nooit meer tips en inspiratie missen?

Volg je me eigenlijk al via één van mijn social media kanalen? Daar deel ik regelmatig een tip of receptidee en je leest of hoort waar ik zelf tegenaan loop. Want… ‘spoileralert’… ik ben niet perfect ;-) Volg één of meer links en druk op de "Like" knop. Facebook Instagram Linkedin


20-05-2019

____________________________________________________________________


De juiste mindset, de sleutel tot succesvol afvallen


Ik heb een lieve klant die ongelofelijk haar best doet. Ze zet wel 10.000 stappen per dag ondanks haar vele fysieke belemmeringen, koopt gezonde voeding wat een flink beroep doet op haar krappe budget en ze maakt prachtige vorderingen. En toch, als ze me vertelt over haar ervaringen van de voorgaande periode tijdens de sessies en in diverse Whatsapp berichten is bijna alles een worsteling, kost het enorm veel moeite en energie, voelt het zwaar en moeilijk. Het voelt alsof ze bergen moet verzetten, enorme inspanningen moet leveren en ze er veel voor moet laten. Ze maakt zich zorgen over wat anderen over haar denken en op het moment dat ze iets zeggen over wat ze eet, terwijl ze zo haar best doet, voelt het als negatieve kritiek. Als dan het resultaat op de weegschaal ook nog teleurstellend is, dan overheerst het gevoel “Waar doe ik in hemelsnaam al die moeite voor?!”

Mindset, wat is het?

De mindset van mijn lieve klant zit vast. Haar gedachten gaan in cirkels, waarbij het negatieve overheerst. Het woord ‘mindset’ is best een vaag begrip. “Je moet de juiste mindset hebben, dan kom je er wel.” We worden door het gebruik van het woord overspoeld, maar toch is het lastig om er een goede vertaling naar het Nederlands voor te vinden. Zou het ‘de knop’ zijn waar iedereen naar zoekt als hij of zij wil afvallen? “Ik moet gewoon die knop even omzetten.” Het klinkt zo eenvoudig, dat ‘even omzetten’. Hoe vaak ík dat mezelf, potentiële klanten en klanten heb horen zeggen… En jij? Heb jij dat ook wel eens gezegd? Maar ja, waar zit die knop? En hoe zet je hem dan om?

Wat jij denkt en gelooft

Mindset laat zich het beste beschrijven als alles wat jij denkt en gelooft over iets. Over een situatie of over een persoon. En dat wat jij gelooft bepaalt je gedrag, je vooruitzicht en je mentale houding. Kortom het gaat over alles wat jij gelooft over wat je wilt in je leven en wat er is in je leven. Wat geloof jij over je gezondheid, over je relatie met eten, over bewegen of alle ‘to do’s’ in je leven, over je relatie met je collega’s en vriendinnen etc.

Afvallen is een strijd

Op het moment dat jij gelooft dat je van alles moet laten als je wilt afvallen en gezond wilt leven, dan heb je de mindset ‘afvallen is bikkelen, volhouden, jezelf tekort doen’. Dit is wat je gelooft en wat je denkt. Je volgt dieetprogramma’s of een crashdieet en mag dus voor een bepaalde periode een aantal dingen niet eten. Voor je gevoel offer je enorm veel op, ben je keihard en goed bezig en het resultaat is er dan ook wel, maar ja… Op het moment dat je de touwtjes een beetje laat vieren, jezelf weer een glaasje wijn of een gebakje toestaat, dan vliegt het gewicht er weer aan. Je kijkt naar slankere mensen om je heen en ziet dat zij wél die dingen eten die bij jou voor extra kilo’s lijken te zorgen, als je er alleen al aan denkt. De wereld is oneerlijk!

Het is logisch dat elk dieet en elke lijnpoging mislukt

Een deel van je brein kan alleen maar voelen en niet denken. Dit deel van je brein wil zich fijn voelen, in het HIER EN NU. Het wil weg van nare gevoelens, weg van boosheid, verdriet, pijn, schaamte en gedoe. Als jij gelooft dat afvallen een enorme struggle is, dat gezond leven alleen maar bestaat uit opofferingen, dan zal je jezelf vanuit je onderbewuste voortdurend saboteren en is het helemaal niet zo gek dat je geen enkel dieet volhoudt.

Fixed en Growth mindset

Er zijn twee bekende overkoepelende mindsetvormen waar je misschien wel eens van gehoord hebt: Fixed mindset en Growth mindset. Als je iemand bent met een Fixed mindset geloof je dat talent aangeboren is en wil je graag als perfect en talentvol gezien worden. Je zult er alles aan doen om goed over te komen naar de buitenwereld en je bent altijd bezig met wat anderen van je vinden of denken. Je creëert hiermee een star en ‘moeilijk’ persoon, waarbij je jezelf in je persoonlijke ontwikkeling tegenhoudt. Als je iemand bent met een Growth mindset geloof je dat vaardigheden ontwikkeld kunnen worden en wil je graag leren en jezelf verbeteren. Je bent een rustig en open-minded persoon die coachbaar is, zodat je jezelf kunt ontwikkelen. 

Welke mindset heb jij? 

Als je eerlijk naar het rijtje van eigenschappen kijkt, waar herken jij jezelf dan in? Gewoon eerlijk en zonder oordeel kijken. Er is geen goed of fout. Ik zie mezelf aan beide kanten terug. Waarbij ik vroeger veel meer aan de Fixed mindset kant zat. Wat kon ik het leven gemeen vinden. Ik ‘mocht’ eigenlijk geen frites en frikandel eten, want bij mij zaten die meteen aan mijn billen vastgeplakt. Al die superdunne klasgenoten, studiegenoten en later collega’s aten niet anders en kwamen die een gram aan? Nope! Van pure frustratie at ik dan maar weer een hele zak chips of pak rijstwafels leeg (met veel boter en dikke plakken kaas uiteraard).

Hoe verander je je mindset?

Oké, dit alles nu wetend, hoe krijg je hier nou verandering in? Je woorden en gedachten zijn hier de krachtigste tool die je kunt hebben. De woorden die je gebruikt, zorgen voor je gedachten. De gedachten die je hebt, zorgen voor een bepaalde stemming en een gevoel, wat weer zorgt voor een bepaald resultaat. Op het moment dat jij woorden als ‘worsteling, moeilijk, zwaar, ingewikkeld, onmogelijk, mislukken, proberen’ etc. denkt en zegt, dan creëert dit een bepaalde negatieve stemming, en dikke kans dat de resultaten dan óók negatief zijn. Je focust op het probleem, dat wat je niet wilt. De kracht zit hem dus in het omkeren van je gedachten en het zorgvuldig kiezen van je woorden. Focus op wat je wél wilt. Wat je wilt bereiken, wat je wilt voelen, wat je wilt eten zodat je goed voor je lichaam zorgt.

Keer deze belemmerende woorden direct om!

De woorden ‘kan niet’ / ‘wil niet’ / ‘niet’ / ‘nee’ / ‘geen’ belemmeren alle vooruitgang en positieve vibes. Hiermee leg je de focus op wat niet kan en wat je niet wilt. Je brein, of het universum, het is maar net waar je in gelooft, pikt het woordje ‘niet’ totaal niet op. “Gooi je jas niet op de grond”, “Ik wil geen snaaibuien meer hebben”. Hét teken voor het brein van je kind om wél die jas op de grond te gooien en voor je eigen brein om juist wel snaaibuien te creëren. “Denk niet aan een roze olifant” en we zien direct een groot roze gevaarte in gedachten. Voel je hem? Luister dus goed naar jezelf en betrap jezelf op het gebruik van woorden met een negatieve lading. 

Zodra je er eentje hoort, zeg dan “Ho, stop eens even. Dat zijn 1.0 gedachten en dat is verleden tijd. Ik ga voor 2.0 gedachten en denk wat ik wél wil doen en bereiken! Of wat ik wél verwacht van mijn kinderen “Hang je jas aan de kapstok.” “Zit eens rustig en rechtop op je stoel.”, “Ik wil keuzes maken die me een goed gevoel geven.”, “Ik wil een fit lichaam.”, “Ik eet vanavond een zoete sinaasappel als tussendoortje.” “Ik neem tijdens het etentje één glas wijn, want dan voel ik me morgenochtend een stuk helderder en fitter’. Positieve gedachten creëren positieve vibes en die zorgen weer voor positieve resultaten. 

Tot slot nog een oefening om positieve gedachten, keuzes en vibes te creëren.

Start je dag met schrijven en focus alleen op vandaag en niet op de rest van je leven. Hierbij een aantal voorbeeld vragen.

  • Hoe wil ik me vandaag voelen? En welke keuzes zijn daar vandaag voor nodig?
  • Wat is ervoor nodig om me vandaag geweldig te voelen?
  • Wat kan ik vandaag doen om mezelf trots te voelen?
  • Hoe wil ik me voelen als ik vanavond naar bed ga en welke keuzes horen daarbij?
  • Welke uitdaging kom ik vandaag tegen en hoe wil ik me na die uitdaging voelen? Wat moet ik doen om dit gevoel te creëren?

Doe dit elke dag en je zult merken dat je gewend raakt om te bedenken wat je wél wilt, hoe je je wél wilt voelen en hoe je dit kunt bereiken. Dit is de sleutel, dit is de ‘knop’. Jij bezit de kracht om hem om te zetten!

Herken je de negatieve gedachten en lijkt alles en iedereen tegen je te zijn? Zou je het graag anders zien? Dat het afvallen ‘lichter’ voelt en je relaxter met eten om kunt gaan? Vraag gerust gratis eens een Waarom lukt het me niet - Ann-alyse met mij aan. Ik begrijp je als geen ander, want ik was daar eerst ook. Ik geef je in 30-45 minuten flink aantal waardevolle tips en/of inzichten, waardoor jij direct verder kunt op weg naar een slanker, fitter en gezonder lichaam. Vraag hem hier aan.


01-04-2019

____________________________________________________________________


Alles is nu – Dé plek waar jij verandering kunt creëren.


Muziek, ik kan niet zonder. Ik ben de uitvinder van de Spotify intens dankbaar. Eindeloze afspeellijsten en zoveel onontdekte liedjes en artiesten. Ik kan genieten van stilte en rust, maar muziek geeft mij veel; ontspanning of juist energie, beter mijn emoties voelen of juist dempen, concentratie en focus, humeurboost, lekker sporten of dansen, gezelligheid en huishoudelijke klussen worden een stukje leuker. Nou ja, min of meer dan ;-)

Teksten bezorgen een warm gevoel, kippenvel of tranen

Vroeger luisterde ik naar muziek als geheel en hoorde ik zelden de tekst. Een refrein kon ik half meezingen, maar dat was het dan ook wel. De laatste jaren merk ik dat ik de tekst steeds meer aandacht geef en soms word ik enorm geraakt door de waarheid van een tekst. Dit overkwam mij vorige week ook met een liedje van Diggy Dex. Hij kwam toevallig voorbij en elke keer als ik hem luister lopen de tranen weer over mijn wangen.

Alles is nu – Diggy Dex

[…] Verderop daar liggen plannen
Honderd mijlen verderop
Aan de horizon te wachten
Schijnend vanaf de top

‘k Ben nog lang niet daar waar ik wil zijn
Zeg ik mezelf nog steeds
De grootste valkuil ooit
Met leugens eroverheen

Hoe vaak zie ik de zon echt
Hoe echt voel ik de regen
Terwijl ik van alles zeg
Ben ik ergens anders onderweg

Maar alles
Ja, alles Is nu

Wacht niet om te vieren
Wacht niet om te vechten
Voor alles wat je waard is
Voor je ’t weet is het voorbij

Wacht niet om te lachen
Wacht niet om te zeggen
Aan diegenen die je lief zijn
Blijf jij hier bij mij

Wacht niet om te dansen
Wacht niet om te vallen
Wacht niet tot secondes
Overgaan in een minuut

Want alles
Ja, alles Is nu […]

Uitstellen of opzij schuiven

In mijn ogen gaat deze tekst over zoveel uitdagingen in het leven. Over al die dingen die je eigenlijk wilt doen of kunnen. Waarvan je weet dat het beter, leuker of gezonder is, maar die je uitstelt of opzij schuift omdat het je het niet durft, niet weet wat de toekomst brengt of denkt dat het niet voor jou is weggelegd. Een nieuwe baan, een eigen bedrijf, een boek schrijven, de wereld over reizen, een relatie beginnen of beëindigen en, zoals ik vaak zie bij ‘potentiële klanten’, het weer opnieuw starten met gezonder eten en leven.

Bezig met het verleden

Ik wilde zo graag slanker zijn en ik wist dat ik niet gezond bezig was door hele chipszakken, pakken koekjes en hagelslag leeg te eten. Ik was al vele maandagen begonnen en elke 1 januari had ik goede voornemens. Maar na een paar dagen of soms zelfs al na een paar uur was ik weer terug bij af. Elke keer kreeg ik weer het bewijs dat ik er niets van bakte, dat ik een hopeloos geval was. Gedachtes als “Misschien moet ik maar accepteren dat ik mijn hele leven dik blijf. Er is voor mij geen slankere ‘ik’ weggelegd.” passeerden. Dat is beter dan altijd maar moeten vechten en het onvermijdelijke uitstellen.

Ergens in mijn achterhoofd lukte dat accepteren toch niet zo goed

Ik was echt niet blij met mezelf, mijn gebrek aan conditie en energie. Jaloers keek ik naar mijn klasgenoten en collega’s die leuke strakke broeken en korte rokjes droegen. Ondertussen was ik (uiteraard) mijn vrolijke en enthousiaste zelf naar mijn omgeving. Ik denk niet dat veel mensen wisten hoe mijn (over)gewicht mij in de weg zat. Als mijn gedachten alweer richting een nieuwe poging kropen, doken direct de ‘mislukkingen’ op. “Toen lukte het ook niet. Ik heb gewoon geen wilskracht. Ik mis discipline.” Ik heb veel verdriet en ‘pijn’ gehad van al die keren dat ik mijn neus gestoten heb of op m’n bek gegaan was.

Bezig met de toekomst

Niet echt een aantrekkelijk vooruitzicht, die ‘pijn’ weer opzoeken. Een nieuwe poging wagen, waar ik eigenlijk op voorhand geen vertrouwen in had. Een poging waarvan ik wist dat het me dikke kans veel energie en tijd zou gaan kosten, waarbij ik veel lekkere dingen moest laten staan, die ik dus moest loslaten. Een poging die, zoals bleek uit het verleden, toch tot mislukken gedoemd was. 40 Kilo moest eraf. OMG, een onmogelijke opgave! Die berg is te hoog, de top is niet eens in zicht. Waarom zou ik eraan beginnen?

“‘k Ben nog lang niet daar waar ik wil zijn
Zeg ik mezelf nog steeds
De grootste valkuil ooit”

De oplossing ligt niet in het verleden en niet in de toekomst

Kortom ik was bezig met het verleden, ik bleef me focussen op de vele mislukte dieetpogingen en overtuigde mezelf ervan dat mijn lijf niet mee wilde werken, dat ik niet gedisciplineerd genoeg was. Ik zocht voortdurend bewijs dat die gedachtes ondersteunden. Daarnaast was ik bezig met de toekomst. De 40 kilo die ik eigenlijk kwijt wilde. Een niet te overzien zo groot aantal. Een eindeloze weg van hard werken, volhouden, zweten, nooit meer iets lekkers eten en wie zegt dat ik het dan wel kan volhouden als ik er al zou komen?

“Met leugens eroverheen”

Geen deadline, geen streefgewicht

Ik weet nu dat het anders kan. In voor mijn gevoel mijn laatste poging, op 1 januari 2002, haalde ik de druk van mezelf af. Ik legde mezelf geen deadline en streefgewicht meer op. Ik zou het wel zien hoe het zou gaan. Ik zou dankbaar zijn voor elke gram die eraf zou gaan. Ik was bezig met het NU, zoals Diggy Dex in zijn tekst aangeeft.

“Wacht niet om te dansen,
Wacht niet om te vallen.
Wacht niet tot secondes
Overgaan in een minuut 
Want alles,
Ja, alles Is nu”

Vallen hoort erbij. Dat is niet erg. Het is niet fijn, maar het is elke keer weer nieuwe kans om te oefenen. Om nieuw gedrag te leren. Dat gaat niet van de één op de andere dag, dat kost tijd. En dat mag! Snel ging het niet, maar gestaag wel. Nog nooit was het zo rustig in mijn hoofd. Af en toe iets lekkers op een verjaardag en een dessert bij een etentje en dat was goed.

In het NU, daar ligt je kracht!

Herken je het wat ik hierboven beschrijf? Zit je vast in je verhalen over het verleden, want toen lukte het tenslotte ook niet? Ben je bezig met de toekomst en zie je huizenhoog op tegen weer een nieuwe poging, met een aantal kilo’s dat als een onneembare vesting voelt? Weet dan dat je kracht in het HIER EN NU ligt. Zelfs verzekeringen en beleggingsfondsen weten dat het verleden geen garantie biedt voor de toekomst. En dit geldt natuurlijk niet alleen voor positieve financiële resultaten. Het geldt net zo hard voor de negatieve persoonlijke resultaten. Niets wijst erop dat het wéér mis zal gaan. Je bent NU een ander mens dan TOEN. Je weet andere dingen en als je mijn blogs al een tijdje leest dan heb je NIEUWE kennis die je gaat helpen om het in het NU anders te gaan aanpakken. Nee, geen idee wat de toekomst brengt, maar het mooie is dat je dat nu ook nog niet hoeft te weten. Je hoeft alleen maar bezig te zijn met het NU, met dit moment en met de keuze die je NU mag maken.

Je wordt beter in het gedrag waar je voor kiest

Je hebt de keuze tussen gedrag dat je naar je doel toe helpt of dat je van je doel afbrengt. Alleen maar die keuze in die ene minuut. En die keuze betekent niet dat je de rest van je leven ook diezelfde keuze moet maken. Dat zie je dán wel weer. Welke persoon wil je zijn? Hoe wil je je voelen, NU, in deze minuut en na, pak hem beet, 10 minuten? Dáár gaat het om. Je beslist nu niet voor de rest van je leven, dat is niet te overzien. Elke dag, elk uur, elke minuut krijg je de kans opnieuw een keuze te maken. Kies je voor het gemak van je oude gedrag met 10 minuten een fijn gevoel, maar dat je verder van je doel afbrengt gecombineerd met schuldgevoel, verdriet of boosheid? Of oefen je het nieuwe gedrag? Zodat je daar stap voor stap beter in wordt en wat je een fijn en krachtig gevoel van controle en zelfvertrouwen geeft ook al voelt het NU zwaar en oncomfortabel? Elke keuze is goed, als je hem maar bewust maakt en weet dat jij de sleutel bent!

“Hoe vaak zie ik de zon echt
Hoe echt voel ik de regen
Terwijl ik van alles zeg
Ben ik ergens anders onderweg”

Laat jij je nog gijzelen door je verleden en toekomst?

Wat de tekst van een liedje allemaal kan oproepen hè? Het raakt me echt. Mijn eigen verleden, de verhalen van de mensen die ik spreek. Herken jij iets van mijn strijd in jezelf en wil je je niet meer laten gijzelen door de verhalen van je verleden en je angst voor de toekomst? Ben je het zat om te wachten tot het ‘juiste moment’?

“Wacht niet om te vieren
Wacht niet om te vechten
Voor alles wat je waard is
Voor je ’t weet is het voorbij”

Ik help je graag! Ik weet hoe het is en vind niets raar, vreemd of zwak. Schrijf me gerust een mail, bel me, of kies voor een gratis en geheel vrijblijvende Waarom lukt het me niet - Ann-alyse. Ik kijk 20 minuten met je mee naar waar jouw kansen liggen om in het HIER EN NU aan de slag te gaan met jezelf, zodat jij kiest voor een blijvend gezonde leefstijl waarbij jij meer controle hebt over je gedrag.


17-12-2018

____________________________________________________________________

Wanneer is dan het juiste moment?


Op donderdag 29 november 2018 was ik één van de drie standmedewerkers van de beroepsvereniging voor gewichtsconsulenten Nederland (BGN) op de Margriet Winter Fair in de Brabanthallen in Den Bosch. In zeven mega-hallen konden dames zich onderdompelen in ‘mooi’, ‘lekker’, ‘onweerstaanbaar’, ‘informatief’, ‘handig’ en ‘je wist het nog niet, maar dit moet je echt hebben’. Vele dames trokken voorbij aan de stand.

De gefrustreerde zucht was veelzeggend

Met het doel ‘bekendheid creëren voor de gewichtsconsulent’ in ons achterhoofd deelden we ansichtkaarten met mooie of grappige teksten uit en wezen we de mensen op de toffe winactie ‘Hoeveel kerstballen zitten er in deze glazen bokaal’.

Op achteloze wijze vroegen we dan tijdens het tellen door of ze misschien wel eens van de gewichtsconsulent hadden gehoord. De reactie was VEELZEGGEND. Sommigen reageerden geïnteresseerd en wilden meer weten. Wat doet een gewichtsconsulent dan precies en wat is het verschil met de diëtist. Anderen zuchtten gefrustreerd of gelaten en keken naar beneden met een blik van ‘Daar moet ik eigenlijk naar toe.’

Van alles geprobeerd

Aha, het ideale haakje om eens een uitgebreider gesprek over te hebben. De frustratie kwam vaak voort uit de vele pogingen die de dames hadden ondernomen hadden om hun (over)gewicht onder controle te krijgen. Shakes, Sonja Bakker (Ja, die blijft met nieuwe boeken komen…), koolhydraatarm, de Foodsisters, pillen om de honger te stillen etc. Iedereen was het er wel over eens dat het toch echt zit in een aanpassing van leefstijl omdat dat dit soort dieetacties elke keer weer tijdelijk blijken. Waarop ik dan kom met de vraag “Wat houd je tegen?”.

De rits aan redenen waarom het nu toch echt niet goed uit komt

“Op het werk is het momenteel echt een gekkenhuis.” “Ik heb echt geen tijd om te gaan sporten.” “Ik moet met de jongste van onderzoek naar onderzoek en nog steeds is het niet duidelijk wat er aan de hand is.” “Ik zit midden in een verhuizing.” “Mijn hoofd staat er gewoon niet naar.” “Mijn vader is ernstig ziek en dat geeft veel geregel en zorgen.” “Alle ballen omhoog houden, het lukt me nu nog maar net.” “Als het weer iets rustiger is, dan ga ik er weer over nadenken.” “Als mijn motivatie weer terug is, dan ga ik er weer voor.”

Wanneer is het dan wél het juiste moment?

Ik zal niet ontkennen dat dit echte dingen zijn. Mensen hebben het druk en er moeten veel ballen omhoog gehouden worden. Deadlines op het werk zijn een gegeven. Kinderen moeten naar school, voetbal, hockey en de BSO. Mensen worden ziek, vragen zorg en verdienen aandacht. Maar gaat dit ooit anders zijn? Komt er écht een moment waarop het weer iets rustiger is? Of komt dan gewoon het volgende ding dat je aandacht opeist? En daarmee de volgende reden om nog niet aan jezelf te werken?

Zeg eens eerlijk, komt het misschien wel handig uit?

Dat je het druk hebt, dat je even niet aan jezelf hoeft te denken en te werken? Je brein is héél goed in het bedenken van redenen om iets wel of juist niet te doen. Een deel van je brein wil zich fijn voelen in het hier en nu en daar past leefstijlverandering meestal niet bij. Leefstijlverandering is gekoppeld aan allerlei terechte en onterechte overtuigingen als ‘dat kost tijd’, ‘ingewikkeld’, ‘apart voor mezelf koken’, ‘ik moet naar de sportschool, pfff’, ‘dan mag ik nooit meer iets lekkers’, ‘dan eet ik alleen nog maar sla’. Tja, vind je het gek dat je niet vandaag begint met het omgooien van je leefstijl?

Wat gaat het je ook opleveren?

Natuurlijk kost leefstijlverandering tijd, moeite en energie, dat weet ik als geen ander. Maar met een slimme aanpak van ‘stap voor stap’ in plaats van ‘alles tegelijk’ en jezelf, je brein plus je lichaam de tijd gunnen is het echt haalbaar. Het helpt om te bedenken wat het je allemaal óók gaat opleveren, naast het feit dat het tijd, moeite en energie kost. Zoals een motor alleen als een zonnetje loopt op de juiste brandstof, zul jij aanzienlijk beter functioneren als je goede brandstof in je lijf stopt (lees: ‘gezonde voeding’). Als jij beter functioneert zal alles nét even iets makkelijker gaan. Je hebt meer energie, kunt beter denken, ziet er beter uit wat weer meer zelfvertrouwen geeft, je humeur is beter, je lontje is langer etc. Vul voor jezelf eens in waar dit een positieve uitwerking op gaat geven. Op je werk, je focus, je relatie met je partner en kinderen, je manier van bewegen etc.

Zet een kleine eerste stap

Alle begin is moeilijk, maar elke (mini)stap is er één. Neem kleine stappen, zo klein dat je ze nauwelijks opmerkt, dat het je nagenoeg geen energie kost, waarvan je denkt “Over twintig jaar kom ik er nog niet, wat voor zin heeft dit?!” Dan ben je goed bezig, want dit is te doen, naast je drukke leven, naast alle tijd- en energievragende activiteiten. Vele van die kleine, bijna niet te voelen stappen, zullen je echter wel brengen naar het doel waar jij wilt zijn. Misschien niet zo snel als je zou willen, maar ervaring heeft al keer op keer bewezen dat je de ‘rigoureuze aanpak’ toch niet volhield.

Wat is die eerste kleine stap?

Ik ben begonnen met mijn avondsnack te vervangen door een sinaasappel. Voor jou kan het iets heel anders zijn. Neem eens een stuk fruit of een bakje met snackgroenten mee naar je werk. Parkeer je auto iets verder van je werk. Observeer eens een gewoonte waar je niet zo blij mee bent. ‘Wat is dat voor gewoonte? Waarom is die er? Wat zoek ik eigenlijk? Waar is het een oplossing voor en wordt het wel opgelost?’

Gratis 20 gouden afvaltips

Een kleine eerste stap zou het aanvragen van mijn 20 gouden afvaltips kunnen zijn. In een video/tekst vertel ik je over mijn eigen besluit om voor de zoveelste keer te gaan afvallen en geef ik je de tips die mij goed geholpen hebben om van 107,7 kilo richting de 62 kilo te gaan. Ze kosten niet veel tijd en ze geven waardevolle inzichten. En inzicht geeft aanknopingspunten om de volgende kleine stap te bepalen! Je vind de 20 tips hier


03-12-2018

____________________________________________________________________


Motivatie komt niet elke dag zomaar even aanwaaien


Zondag ben ik nog even ‘los’ gegaan, toen kon het nog! Maandag ga ik starten. Starten met het integreren van een aantal leefstijlaanpassingen die als het goed is ervoor gaan zorgen dat mijn lichaam makkelijker in de vetverbrandingsmodus gaat komen en daar ook langer in blijft.

Die zondag, de dag na mijn trainingsdag ‘The Fatloss Program’ van Carel Schott en Coriene Lodder van Schott en Co, had ik het gevoel dat ik nu nog even goed moest genieten van alles wat straks niet meer zou ‘mogen’. Dit gevoel herken ik heel erg van vroeger. Als tiener en volwassene ben ik zo vaak op maandag en op 1 januari begonnen aan een dieetpoging. De dag ervoor genoot ik dan nog even extra van alles wat later ‘verboden’ was. Deze zondag ben ik losgegaan op de restjes van de verjaardag van mijn vriend. Wit stokbrood, een flink stuk appelkruimelvlaai, flinke aantallen chocolade pepernoten (die blijven zóóó lekker) en vele kleurige M&M’s met én zonder pinda’s, een flink bord gevulde pasta en ’s avonds bij de thee nog wat geplette TUC koekjes en nóg meer M&M’s.


Mijn eigen leefstijl aanpassen

Tijdens de trainingsdag heb ik een berg aan informatie en een stapel interventies gekregen over het stimuleren van de vetverbranding. Ik wil nu aan de slag met de tips en adviezen om zelf te ervaren of het werkt. Daarnaast is het gewoon ook heel welkom om mijn vetpercentage naar beneden te brengen, die is voor mijn leeftijd duidelijk te hoog (ook al begrijpen veel mensen dat niet als ze naar me kijken). Ik vind het ook weer een eyeopener om te ervaren wat vele van mijn klanten dagelijks ervaren. Het aanleren van nieuw gedrag is namelijk niet makkelijk. Oude patronen, gewoontes, overtuigingen kunnen enorm sterk zijn. Om het nieuwe gedrag in te passen in mijn leven, is wel een goede motivatie nodig.

Motivatie komt niet vanzelf

Veel mensen die ik spreek zeggen dat ze eigenlijk wel aan de slag moeten, maar dat de motivatie ontbreekt. Ook de motivatie van mijn klanten neemt soms af gedurende het traject, vaak omdat het resultaat minder is dan ze hopen. Dit is heel normaal. Het is een feit dat positieve resultaten en complimenten uit de omgeving een geweldige boost geven om door te gaan en dat het afnemen of zelfs uitblijven van resultaat demotiverend werkt. Maar juist op dat moment is het cruciaal om door te gaan en door te zetten. Ten eerste omdat je anders alle moeite voor niks hebt gedaan, ten tweede omdat je door een zogenaamd plateau heen moet. Je lijf wil koste wat het kost geen gewicht verliezen, dat is een teken van levensgevaar en het zal er alles aan doen om dit tegen te gaan. Stug doorgaan waar je mee bezig bent is key, dus die motivatie is hard nodig. Alleen motivatie komt niet gewoon even aanwaaien. Die moet je zelf aanvuren!

Maak de verandering aantrekkelijk voor je brein

We willen alles gemakkelijk en snel, maar je zult zelf in actie moeten komen als je iets wilt bereiken. Blijvende gedragsverandering is voor ons als mens één van de meest ingewikkelde dingen om te bewerkstelligen. Het gaat in tegen onze natuur, tegen ons brein. Je brein wil niet veranderen, want dat kost energie die hij absoluut niet kwijt wil. Je zult dus iets sterks daar tegenover moeten zetten. Je moet de verandering aantrekkelijk maken voor je brein. Houd hem een heerlijk geurende smeuïge worst voor, dat hij niet anders kan dan kiezen voor het nieuwe gedrag.

Start de dag met een motivatieboost

Je zult je eigen motivatie moeten creëren, die komt dus niet vanzelf langs. Wat goed helpt is om elke ochtend als je opstaat te bedenken wat ook alweer je doel is op de langere termijn en wat je die dag kunt doen om dat doel te bereiken. Nog belangrijker: leef je even kort in hoe je je gaat voelen als je dat doel bereikt hebt. Wat gaat beter of makkelijker? Hoe zit het met je energie en je focus? Welke kleding heb je aan en wat doet dat voor je zelfvertrouwen? Hoe klink je en hoe sta je als je met dat nieuwe zelfvertrouwen de wereld instapt? Beleef het alsof je in je eigen lichaam zit en je vanuit je eigen ogen kijkt. Wat voel je op dat moment in je lichaam? Een warme gloed? Een positieve kriebel misschien bij je buik of borst? Hoe fijn voelt dat? Verdubbel en verdrievoudig dat gevoel, want dat gevoel gaat ervoor zorgen dat je brein denkt: “Wauw, als ik dit en dat doe, dan ga ik me zó voelen?! Kom maar op met dat nieuwe gedrag. Het kost wat energie, maar kijk eens hoe ik me dan ga voelen. Ja, graag!”

Hoe wil jij de dag doorkomen?

Aan doelen op de lange termijn heeft je brein niets, dat is te ver weg en niet concreet. Houd het dus dichtbij. Kijk zeker niet verder dan 1 dag als je wakker wordt. Wat ga je die dag doen dat eraan bijdraagt om je lange termijndoel te bereiken. Hoe wil je je voelen? Welke acties en keuzes gaan ervoor zorgen dat je dat gevoel creëert? Wat staat er allemaal op de planning? Komen er uitdagende momenten? Bijvoorbeeld een traktatie omdat je collega jarig is of er een etentje gepland is? Bedenk dan hoe je hiermee wilt omgaan. Zie jezelf vanuit je eigen ogen de juiste / gezonde keuzes maken. Alles wat je al eens gevisualiseerd hebt, is gemakkelijker om ‘in het echt’ te doen. Bedenk alternatieven, neem bv. eigen eten mee als je ziet dat het krap wordt in de tijd en de kans anders groot is dat je zwicht voor een broodje frikandel met mayo. Door in gedachten je dag en uitdagingen met bijbehorende oplossingen door te nemen en al te voelen hoe het gaat zijn als je die keuzes maakt, is de kans zoveel groter dat je brein kiest voor dat nieuwe gedrag en dat je zonder kleerscheuren die dag door komt.

Nieuwsgierig naar tips die je vetverbranding aanzetten?

Of wil je leren hoe je gemotiveerd blijft, zodat je niet steeds terugvalt in je oude patronen met bijbehorend gewicht? Boek dan gratis en geheel vrijblijvend een Waarom lukt het me niet - Ann-alyse. Ik kijk 30 minuten met je mee naar jouw situatie, naar jouw valkuilen en geef een aantal tips hoe jij jezelf, je motivatie en/of je vetverbranding een positieve boost geeft. Boek vandaag nog jouw gratis jouw sessie!  


29-10-2018

____________________________________________________________________

De kracht van herhaling, zet jij hem al in bij het afvallen?


Op 4, 5 en 6 oktober ben ik zacht gezegd flink door elkaar gerammeld. Ik was op een driedaagse training van mijn enthousiaste, maar altijd eerlijke businesscoach Veronique Prins. In een tweetal trajecten had ik al ontzettend veel van haar geleerd hoe ik mijn eigen bedrijf succesvol kan maken. Erg fijn, want van voeding en lifestyle heb ik veel verstand, van ondernemen had ik totaal geen kaas gegeten.

Tijdens de drie dagen heb ik eigenlijk niets nieuws gehoord, het meeste had Veronique al verteld. Toch luister ik elke keer weer met nieuwe oren naar haar omdat ik steeds weer in een andere ontwikkelingsfase zit. Feit blijft wel: Mijn agenda is nog niet ontploft omdat ie tot de nok toe gevuld is met afspraken met klanten. Hoe kan dat dan? Waarom kan ik mijn hypotheek, rekeningen, een lekkere zonvakantie met mijn kinderen, een lading nieuwe kleding in de kast nog niet betalen vanuit mijn onderneming?

Niet zichtbaar genoeg

Op het gebied van mijn zichtbaarheid valt nog een hoop te winnen. Nog niet iedereen in Nederland weet dat ik als voeding- en lifestylecoach besta. En daarnaast heb ik de wereld nog niet écht verteld over mijn eigen weg, mijn vallen en opstaan, mijn struggle en pijn rondom overgewicht, aankomen, afvallen, mezelf in gedachten de grond in boren, het balanceren tussen hoop (ik kan het) en wanhoop (het gaat me nooit lukken!). Uiteraard heb ik zat acties ondernomen. Ik ben actief op Facebook en Instagram, te vinden op Ladies Nights in de bios, en ik vertel als het even kan aan de kassière wat voor werk ik doe. En toch gaat er iets mis.

Consistentie, de kracht van herhalen

Mijn betrouwbaarheid laat sterk te wensen over. Ik ben niet consistent genoeg. Niet consequent genoeg. Dat waren zinnen die al vanaf de eerste dag van de training in mijn hoofd bleven rondzingen. Als ik mijn doel wil bereiken, dan moet ik áctie ondernemen. En heus, ik onderneem best actie, maar niet structureel elke dag dezelfde dingen die werken en ook zeker niet altijd die acties die klanten opleveren. Soms heb ik een slechte dag, voel ik me niet zo fit of moe en vind ik Netflix leuker. Of ik heb gewoon geen zin, stel ik uit omdat het buiten mijn comfortzone ligt, geef ik andere dingen voorrang onder het mom “Dit is ook belangrijk”, “Ik mag lief zijn voor mezelf” en “Morgen is er weer een dag”. Ik ben zelfs op TV geweest! En volg ik dit op met slimme acties? Nope! (Heb je de mooi in elkaar gezette uitzending van 20 minuten nog niet gezien? Check hem hier!)

Eigenlijk is het niet zo moeilijk

De man met de spieren hiernaast heeft ze ook niet gekweekt door af en toe een keer te trainen. Hij heeft consistent en consequent die spieren op zo'n manier getraind dat spieropbouw het resultaat was. Ook als hij een keer niet zo lekker in zijn vel zat of een keer geen zin had. Ik wéét dat ik nog zoveel kan doen om slimmer en efficiënter bezig te zijn, en ik weet ook dat het niet ingewikkeld hoeft te zijn. Op het event ben ik weer gewezen op een aantal simpel uit te voeren strategieën die een groot resultaat kunnen brengen op het gebied van zichtbaarheid. Ik ga consistent en consequent elke werkdag twee mensen opbellen uit mijn (privé)netwerk en vertel over mijn struggle en mijn bedrijf en hoe zij mij kunnen helpen. Dat kost geen uren denkwerk of zeeën van tijd. Daarnaast wil ik vanaf nu minimaal eens per twee weken een blog de wereld insturen. Er zitten soms wéken tussen, totaal niet betrouwbaar dus. Niet raar dat mensen mij niet leren kennen! Terwijl ik zóveel te vertellen heb vanuit mijn eigen ervaring en kennis, dus wat houdt me dan toch steeds weer tegen?


Hoe zit het dan met afvallen en gezond willen leven?

Ook hier geldt het consistent en consequent zijn! Dáár ligt vaak het probleem waarom een bepaald dieet of een levensstijl niet wordt vastgehouden en waarom de kilo’s weer terugkomen. Soms nog meer dan eerst. Het is niet een kwestie van het ontbreken van discipline en ook niet omdat je het 'niet graag genoeg’ wilt. Het is vaak juist omdat je teveel en te snel wilt veranderen en te weinig doen van de dingen die je veel gaan opleveren. Veel van mijn klanten moet ik afremmen. Ze zijn gewend om, eenmaal besloten dat ze weer een nieuwe poging gaan wagen, álles aan te pakken. Alle maaltijden moeten volgens de nieuwe gezonde of magere manier, drie of vier keer per week naar de sportschool, op de fiets naar het werk.

Een stuiterend brein

Prachtige voornemens, echt waar. Maar hier is je brein niet op ingesteld. Zoveel verandering kost bergen met energie. Nieuw gedrag is namelijk niet zomaar ineens ‘automatisch gedrag’. De eerste weken zul je elke keer weer opnieuw en heel bewust moeten kiezen voor het nieuwe gezondere gedrag. Dat kost energie, tijd en moeite. Je brein is ingesteld op energiebesparing voor de ‘bittere tijden’ die ooit gaan komen, dus die trekt op gegeven moment aan de bel, zeker als de resultaten gaan stagneren en zal kiezen voor het oude vertrouwde gedrag met ongewenste bij-effecten als gevolg.

Eén ding tegelijk en de ‘Drie Gouden O’s’

Het geheim zit 'm in: Oefenen Oefenen Oefenen! Elke dag oefenen van één focuspunt. Dit zo vaak herhalen, dat je er uiteindelijk steeds minder over hoeft na te denken. Zodat je relatief makkelijk, zonder enorme wilskracht een nieuwe gewoonte creëert. Zonder dat je brein ervan gaat stuiteren, in de weerstand schiet en je je nieuwe levensstijl aan de kapstok hangt. Pas als dat nieuwe gedrag natuurlijk voelt, bijna net zo natuurlijk als tandenpoetsen, pas dán, pak je er een tweede focuspunt bij.

Dat gaat toch hartstikke langzaam?

Klopt! Het lijkt misschien dat het langzamer gaat. Je doet voor je gevoel amper je best om af te vallen, om gezond te worden. Dat voelt raar, niet natuurlijk, dat kan toch niet werken? En dat is nou juist het mooie! Want hoe hebben die diëten van voorheen voor je gewerkt? Kilo’s afvallen is soms niet eens zo moeilijk, ze eraf houden des te meer. Dat weet ik en dat weet jij ook als geen ander! Door deze keer één voor één gewoontes die kilo’s opleveren te vervangen voor gewoontes die gewichtsverlies opleveren, ben je op de lange termijn zoveel beter af. Dag jojo-effect! Hallo nieuwe lifestyle!

Was jij ook van de rigoureuze aanpak?

Vroeg jij ook vaak als een gek op alle fronten verandering van jezelf? Had je dan ook pas het gevoel dat je goed bezig was? En verlangde je dan na een paar weken weer hevig terug naar ‘toen het nog simpel en eenvoudig’ was? Ik waardeer een reactie hieronder! Wil je weten hoe jij met consistent en consequent gedrag aan de slag kunt? Vraag gratis en geheel vrijblijvend een Waarom lukt het me niet - Ann-alyse aan. We kijken samen welk nieuw gedrag jij kunt oefenen, zodat jij zonder stuiterend brein op weg gaat naar blijvende gezonde gewoontes.


11-10-2018

____________________________________________________________________

Hoe perfectie afvallen en volhouden belemmert


Afvallen is er 100% voor gaan! Toch?

Als ik terugkijk in mijn leven, wilde ik veel dingen goed doen. Het liefst perfect. Er helemaal voor gaan, voor 100%, want anders vond ik dat er ik niet hard genoeg voor werkte, dat ik niet genoeg mijn best deed. Op het gebied van afvallen was dit niet anders. Als ik bedacht dat het zo niet langer verder kon, dat ik echt niet blij werd van mijn lichaam, bedacht ik een afvalplan. Àlles moest anders vanaf maandag.

Vol goede moed begon ik dan op die maandag. Maar al snel kwamen er van die moeilijke situaties dat ik traktaties ‘moest’ gaan afslaan of iedereen een koek nam en ik nee ‘moest’ zeggen en dat ik alleen nog maar aan eten kon denken. Mijn wilskracht werd op en top getest en uiteraard kwam de dag dat ik zwichtte voor iets of dat ik de kast indook om een koekje te nemen. Eenmaal over de drempel was er vaak geen rem en bij één koekje bleef het dan niet. Na afloop voelde ik me schuldig en ik vond mezelf een slappeling. Ik had het weer eens helemaal verpest! Uit frustratie verklaarde ik deze afvalpoging maar weer mislukt.  

Afvallen, het is alles of niets!

Mijn aanname was dat als je snel wilt afvallen, dan moet je 100% geven. Je moet er 100% voor gaan en meteen àlles aanpassen en goed doen. Maar is die aanname wel juist? Als je kijkt naar wat het ‘er 100% voor gaan’ je oplevert en wat het met je doet, gaat het dan wel sneller? Dan zouden er toch veel meer succesvolle afvalpogingen geweest moeten zijn? Dan is het toch niet twee stappen vooruit en weer één of zelfs meer stappen terug.

100% je leefstijl omgooien kost veel tijd, energie en vergt véél doorzettingsvermogen en wilskracht en dat levert echt superveel stress op. De eerste paar weken gaat het vaak nog wel goed, maar na een week of drie gaat het toch niet meer zo soepel. Gedachten en beelden van wat je ‘vroeger’ nog wel allemaal mocht eten en hoe ‘makkelijk alles toen was’ dringen zich aan je op. Je hoofd voert een interne strijd, een deel wil terug naar het oude, een ander deel wil er nog voor gaan. Er komt echter een dag dat je om wat voor reden dan ook minder goed in je vel zit.

Zolang nieuw gedrag nog niet ingesleten is (en daarvoor is véél herhaling nodig) zal je brein in moeilijke tijden terugvallen op het oude vertrouwde. Het nieuwe gedrag voelt nog niet vertrouwd, is nog niet aantrekkelijker om voor te kiezen als het oude patroon. Dus als je wilskracht niet meer zo sterk is, is het een normale reactie om de patronen die supersterke paden in je brein hebben ingesleten, weer te omarmen. En als ik voor mezelf spreek voelt dat gewoon zacht gezegd k*t, het voelt als falen als ik, ook al is het maar voor even, van het pad af raak. Dat zorgt er dan weer voor dat ik niet zo vriendelijk ben voor mezelf en ook meteen maar de handdoek in de ring gooi.

De 80/20% regel toepassen op afvallen

100% je eet- en drinkpatroon omgooien is inderdaad niet handig! Een betere keus is steeds een halve stap naar voren, zónder terugval. Het gaat misschien langzamer, maar wel gestaag. Italiaans wiskundige en econoom Vilfredo Pareto kwam erin 1906 achter dat 80% van de bezittingen van Italië in handen was van 20% van de mensen. Het bleek ook op diverse andere zaken van toepassing: 80% van de uitkomsten kwam door 20% van de oorzaken. Bijvoorbeeld 20% van je huishoudelijke taken uitvoeren (stofzuigen, huiskamer en keuken opruimen, wc’s schoon), geven zowaar best een ‘schoon huis’ voor je gevoel, de andere tig zaken die je ook zou kunnen doen, hebben niet diezelfde kracht.

Toepassend op afvallen / gezonder willen leven, hoeft je focus dus helemaal niet te liggen op 100% aanpassing, maar in feite op de 20% die de grootste invloed zullen hebben, met 80% als resultaat. Zoek je eigen ‘Big Rocks’, je eigen pijlers en richt je alleen daarop. Welke aanpassing zal voor jou een groot resultaat opleveren? Voor de een zal dat geen frisdrank nuttigen zijn, de ander halveert het vlees en verdubbelt de groente bij de maaltijden, weer iemand anders noteert alles wat hij eet/drinkt en ziet daardoor wat hem verzadigt of juist aanzet tot meer eten en weer een ander investeert zijn tijd in een aantal bezoeken per week aan de sportschool. Door je in eerste instantie alleen op deze ene actie te richten, blijft het overzichtelijk, is er toch resultaat en scheelt het enorm veel energie / investering en dus stress. De kans op terugval is daardoor aanzienlijk kleiner.

Je lichaam past zich aan. Je valt minder of niet meer af.

Ons lichaam streeft altijd naar evenwicht en zal zich onherroepelijk aanpassen aan je nieuwe leefstijl, de resultaten zullen minder worden. Gelukkig heb je niet alles in de strijd gegooid en heb je nog meer mogelijkheden achter de hand. Op het moment dat het resultaat afneemt, heb je de eerste actie zo vaak kunnen oefenen dat die zo goed als automatisch gaat. Je kunt nu vrij eenvoudig een tweede actie toevoegen. Als je 100% had aangepast, had je niets meer achter de hand gehad om in te zetten. Eigenlijk alleen de keus: minder eten en meer bewegen, maar die keus moeten we ten alle tijden vermijden, want daar kleven heel veel nadelen aan, bv. het beruchte jojo-effect. (voer voor een ander blog!)

Dus! Besteed je tijd en energie aan de 20% van de veranderingen die voor jou een groot verschil zullen maken. 

Begin met één verandering en als je lichaam zich aanpast voeg je de volgende verandering toe. De kans is groot dat je op deze manier terugval vermijdt en zal je op langere termijn veel betere en blijvende resultaten boeken op een véél relaxtere manier.

En ken je de valkuil van alles meteen willen veranderen? Weet dat je wilskracht als het ware een spier is en dat het op gegeven ogenblik gewoonweg niet meer mogelijk is om ertegen te strijden. Dus stap voor stap.

Vind je het lastig om het rustig aan te doen of weet je niet wat je het beste als eerste kunt aanpakken? Plan gerust gratis een Ann-alysegesprek met mij in. Kijken we er samen even naar.

____________________________________________________________________

Reacties